Hyppää sisältöön

Koronnaseuranta, Lauantai

Blogini näyttää viime aikona paljon pyörinyt Koronan ympärillä, mikä on aika luonnollista, sillä viruksella näyttää olevan vaikutusta taloudelliseen ympäristöön tällä hetkellä. Katselin itse kausi-influenssaa potiessani THL:n tiedoitustilaisuutta televisiosta. Olin tyytyväinen, että kerrankin televisiossa oli ohjelma, jossa jaettiin enemmän faktoja kuin liihoittelua kuten aika monet korona-aiheiset ohjelmat ovat viime aikoina tehneet.

Monta kertaa kuulee, miten korona iskee aina yli 80% väestöä, joka on noin tilastollisesti aika käsittämätön luku, kun influessakin iskee huomattavasti pienempään määrään väestöä pahimmillaankin. Todellinen luku, johon koronakin kykenisi pääsemään pyörii 30% paikkeilla. Tuosta määrästä valtaosa ei edes kunnolla tiedä sairastaneensa. Tässä vaiheessa kannattaa kysyä, miksi juuri sinä hamstrasit vessapapereita?

Korona maailmalla.

Näytti jo siltä, että Britannia ei aio tehdä mitään liikkeitä Koronaviruksen takia. Mutta kuten aina, niin hermoilu on olennainen osa politiikkaa. Mietinkin kumpi lopulta painaa enemmän ihmisten mielipide vai johdon satunnaiset ajatukset. BBC:n uutisten mukaan Britannian toimenpiteet lähitulevaisuudessa eivät juurikaan eroa muun Euroopan toimenpiteistä.

Yhdysvalloissa ovat myös vessapaperit vähissä monesta kaupasta. Johnson&Johnson on ilmoittanut, että se ei ihan samassa tahdissa kykene tuottamaan kaikkia hammaslankoihin ja hygieniatuotteisiin liittyviä asioita, joiden kysyntä on viime aikoinaan kasvanut mielettömästi. Jos Johnson&Johnsonin osakkeen kurssi suhteessa yhtiön osinkoon olisi toisissa arvoissa, niin ehdottomasti ostaisin osaketta nyt - mutta valitettavasi pörssiheilunta ei ole vienyt ymmärrettävistä syistä kyseisen lääkeyhtiön kurssia alaspäin tarpeeksi. Arvoon sijoittajalle tämä osinkokuninkaallinen on varmasti hyvä sijoitus.

Omistan ETF:n joka sijoittaa Kiinan markkinoille. Kun katsoo kaikkia omistamiani EFT paperia, niin Kiinan EFT erottuu joukosta selkeästi. Muiden rahastojen arvot menivät pakkaselle, mutta kyseinen Kiinaan sijoittava EFT ei ole matkalla kohti pakkasarvoja. Olosuhteisiin nähden rahastoa voisi kutsua vahvasti defensiiviseksi. Kun ottaa huomioon, miten pieni osa kiinalaisia on sairastunut Koronavirukseen väkilukuun nähden : 0,006% - niin itseasiassa ETF:n kertoma fakta pitää paikkansa. Korona virus ei juurikaan ole vaikuttanut Kiinan talouteen siitä huolimatta, että länsimainen media huutaa kauhuissaan. Eli ilmiötä todellakin voi enemmän kuvata sanalla: Koronahysteria, kuin todellinen ongelma. Koko Koronahysteria olisi voitu hoitaa huomattavasti rauhallisemmin.

Toisaalta Kiinasta voi kysyä, miten Kiina on varautunut toiseen aaltoon? Sillä toinen aalto on tulossa Kiinaankin. Miten 1.4 miljardia ihmistä ottaa taudin vastaan. Vai onko kysymys enää validi, kun ensimmäinen aalto on käyty läpi.

Ajatuksia Hidastavasta menetelmästä.

Ymmärrän ns. hidastavan vastaanoton menetelmää, joka on maailman laajuisesti otettu käyttöön koronan torjumisessa. Jos menetelmä olisi kuvattu mediassa oikein ja siihen olisi Media ja Poliitikot ottaneet oikeallaisen asenteen, niin koko Koronahysteria olisi saanut toisenlaisen luonteen. Jos lukija ei tiedä, mitä tarkoittaa tässä kohden sana hidastaminen, niin se tarkoittaa sitä, että taudin leviämisnopeutta hidastetaan sen verran, että se epidemia ei tuota ongelmia sairaanhoitojärjestelmälle. Mutta onnistunut hidastaminen pitäisi tehdä niin, että hidastamiseen liittyvät toimenpiteet eivät hysterisoisi ihmisiä. Ja että ihmiset ymmärtäisivät mistä on kysymys. Menetelmä EI pysäytä tautia, se EI estä epidemian syntyä ja se EI suojele ihmisiä tartunnoilta - se vain auttaa terveydenhoitojärjestelmän toimintaa.

Kaiken kaikkiaan Medialle, Valtioiden johdolle ja varsinkin lääketieteellisen puolen edustajille voi antaa puhtaan kouluarvosanan 4 (asteikolla 4-10) onnistumisesta kertoa, että kyseessä ei ole käsittättömän vaarallinen tauti, se tulee jatkossa kiertämään yhtä uusina aaltoina maapallolla kuten kausi-influenssa ja heikkokuntoisia ihmisiä on suojeltava kyseiseltä taudilta - kuten on pitänyt suojella tähänkin asti kausi-influenssoilta. Koronaan ei valitettavasti ole ihmisyhteisöillä vielä samanlaista vastustuskykyä kuin Kausi-influenssaan, joten tämä ensimmäinen aalto on hieman tuskaisempi kuin seuraava aalto.

Varsinkin Media on osoittanut jälleen kerran taitonsa tehdä kärpäsestä hirviön ja paniikin lietsonnan onnistumisessa. Kaikkein paras oli THL:n tilaisuudessa erään toimittajan kysymys:'Miksi käsienpesun tärkeydestä ei ole tiedotettu tätä ennen?'. Toimittaja on ilmeisesti ollut tynnyrissä kaikki nämä vuodet, kun ainakin minulle on aina koulusta asti säännöllisesti puhuttu käsienpesun tarpeellisuudesta ja influenssakausilla varsinkin sikainfluenssan jälkeen on työnnetty kaiken maailman käsidesipurkkeja silmien alle. Ymmärrän hyvin, miksi THL:n edustajia hymyilytti koko kysymys. Eli Median olisi hyvä katsoa maailmaa ympärillään, ymmärtää sitä, omata lähdekritiikki ja omien tunteiden hallintataito. Toki olemme kaikki ihmisiä, mutta juuri ihmisyyden takia olisi parempi kerätä tulonsa muulla kuin paniikilla ja kauhuskenaarioilla.

Hidastavan menetelmän käyttö epidemioiden hoitoon ei ole selvästikään täysin valmis. Se vaatii huomattavasti hiomista ja myös ymmärtämistä, että ainoastaan terveydenhoitojärjestelmän resurssien tehostamiseen tarkoitettu menetelmä voi potkaista vatsaan talouden kautta valtioita. Menetelmä selvästi vaatii hieman hiontaa ja ehkä jopa pohdintaa, koska sitä todella kannattaisi ottaa käyttöön. Sillä voi myös kysyä, olisiko ollut halvempaa eristää ne ihmiset, joille sairaus on vaara ja vähentää muilta ihmisiltä mahdollisuutta käyttää terveydenhuoltoa hengitystieinfektioiden osalta, ellei kyseessä ole todella akuutti tapaus. Epäilen tämän idean olevan halvempi, ymmärrettävämpi ja ehkä jopa parempi kuin tämä enemmän kidutusta muistuttava nykyinen hidastava menetelmä. Mutta tämä on vain minun näkökantani asiaan. Ja toki Media saisi äsken kuvatun menetelmänkin kuulostamaan katastrofilta.

Kommentit

Comments powered by Disqus