Hyppää sisältöön

Korvaako etuoikeutettu osake joukkovelkakirjan?

Etuoikeutettu osake 'Preferred stock' pohjois-Amerikan markkinoilla on melko mielenkiintoinen tuote. Joku väitti netin syövereissä kerran, että osingoa tuottava osake ei korvaa joukkovelkakirjaa. Etuoikeutetut osakkeet tuottavat kohtalaisen mukavasti osingoa ja ne ovat luonteeltaan aivan kuin joukkovelkakirjat. Eli osinkotuottoa voi täysin rinnastaa tässä tapauksessa joukkovelkakirjatuottoon. Ne voivat tuottaa osingoa huomattavasti enemmän kuin varsinainen osake tuottaa. Omasta näkökulmastani sana etuoikeutettu noissa papereissa tarkoittaakin lähinnä sitä, että osakkeen omistajalle annetaan etuoikeutetusti enemmän osingoa, kun hän toisaalta luopuu esimerkiksi mahdollisuudesta käyttää ääntää yhtiökokouksessa.

Etuoikeutetut osakkeet ovat ihan oma osaketyyppinsä pohjois-Amerikan markkinoilla.

Preferred stock lainavälineenä.

Etuoikeutettu osake eroaa muutamassa kohdassa joukkovelkakirjasta.

  • Tätä paperia voi ostaa suoraan osakemarkkinoilta

  • Paperi sisältää suuremman riskin kuin joukkovelkakirja, koska joukkovelkakirjalla on konkurssin tapahtuessa korkeampi prioriteetti rahojen takaisin saamisen suhtaan. Mutta riski on pienempi kuin varsinaisessa osakkeessa, koska tämän paperin prioriteetti on korkeampi kuin tavallisen osakkeen.

  • Paperin tuotto on suurempi kuin joukkovelkakirja, koska se sisältää enemmän riskiä.

  • Paperia saa halvemmalla. Joukkovelkakirjoja ostetaan vähintään 10 kpl ryhminä, mutta tätä paperia voi ostaa yksittäinkin. Yleensä yksittäisen paperin hinta on halvempi, koska joukkovelkakirjojen hinta aika usein on noin 100 dollarin paikkeilla kappaleelta.

  • Suomalainen maksaa tästä paperista veroa osinkosääntöjen mukaan, kun taas joukkovelkakirjan tuotto on korkotuloa eli normaalin pääomaveron mukaan (30 -34%)

Mutta molemmilla papereilla on eräpäivä, maksueränsä, mahdollisuus konvertoida paperit varsinaisiksi osakkeiksi sekä ne reakoiva koron muutoksiin samalla tavalla. Eli jos korot nousevat etuoikeuttetujen paperien hinnat laskevat. Eräpäivänä kuitenkin on mahdollista saada sijoituksensa takaisin, mikäli on ostanut paperia oikein (joukkovelkakirjassa on tämä sama piirre).

Yhtiölle etuoikeutetun osakkeen markkinoille laittaminen merkitsee pääoman keräystä kuten joukkovelkakirjankin tapauksessa. Mutta osake ei näy lainana tiliöintitiedoissa. Etuoikeutettu osake on nopea tapa saada yhtiölle käyttöpääomaa, mutta tämä on myös merkki siitä, että yhtiön tila ei välttämättä ole kovin hyvä. Joukkovelkakirjan julkaisu on halvempaa kuin etuoikeutetun osakkeen julkaisu, ja etuoikeutetun osakkeen olemassa olo saattaa merkitä, että yhtiö ladannut lainarahaa niin paljon, että se ei enää saa sitä helpolla markkinoilta. Yhtiöön kannattaa siis tutustua, ennen kuin ostaa riskipitoisen osakkeen. Voi hyvin kysyä, onko etuoikeuttettu osake rinnastettavissa korkeakorkoiseen roskalainaan.

Mutta lyhyt aikaisena sijoituksena Preferred stock voi olla hyväkin sijoitus. Laskevien markkinoiden aikana paperilla voi tehdä rahaa samalla tavalla kuin joukkovelkakirjalla ja mikäli paperin eräpäivä lähestyy, niin riskin koko on matala. Tietenkin paperin hinta asettuu eräpäivää lähestyessä paperin takaisinlunastus hintaan. Tässä suhteessa se eroaa myös Joukkovelkakirjasta, jonka hinta ei muutu, mutta eräpäivänä saa alkuperäisen rahasumman takaisin. Etuoikeutettu osake voidaan kuitenkin lunastaa alkuperäishintaa korkeammalla hinnalla takaisin. Sana voidaan on tärkeä huomata.

Etuoikeutettu osake sijoutuskohteena.

Markkinoilla on erillaisia sijoitusinstrumenttejä, jotka saavat tuottonsa etuoikeutettujen osakkeiden kautta. On ETF-rahastoje, tavallisia rahastoja tai CEF-yhtiöitä. Etuoikeuttetiujen osakkeiden kohdalla pitää paikkansa aivan samat säännöt kuin muiden riskialtiiden papereiden kanssa. Jos ostat, niin muista huolehtia hajautuksesta. Ja myös jvk-paperien perussääntö: Riskillä saa enemmän tuottoa. Korkeimmat tuotot jaetaan etuoikeutettujen osakkeidenkin kohdalla mortage-REITien puolella. Nämä yhtiöt ovat ladanneet itsensä niin täyteen lainaa, että on suorastaan viisasta käyttää etuoikeutteja osakkeita pääoman kasvattamiseen. Laskevien korkojen aikana on kuitenkin hieman mietittävä, kuinka järkevää on sijoittaa mortage-REIT yhtiöön.

Itse olen riskisijoittaja, joten aion avata pelin myös preferred stock markkinoilla. Miten pelin aloitan on vielä hieman epäselvää, mutta eiköhän suunnitelma aukene lähitulevaisuudessa.

Kommentit

Comments powered by Disqus