Hyppää sisältöön

Kulut

Kaikkeen kaupankäyntiin liittyy kuluja. Osakekaupankäynti ei siis ole poikkeus. Puhtaasti osakkeilla kaupankäynnin kuluja ovat ainakin seuraavat: välittyspalkkio, verotus, valuuttakaupankäyntikulut, mahdolliset säilytyspalkkiot, mahdolliset välittäjälisäkulut, arvonosuustiliin tai vastavaan liittyvät kulut. En tiedä onko tuo lista vielä lähelläkään täydellistä, mutta nopealla ajattelulla tuossa saattoivat olla tärkeimmät kulut.

Välityspalkkio on keskeisessä roolissa oston ja myynnin kohdalla. Ostokulut liitetään usein mukaan ostokurssiin, jolloin ymmärtää, miten ostoon käytettävällä summalla on merkitystä. Itse hieman yli 600 dollarilla kerta ostoksia Nasdaqin pörssistä silloin tällöin. Sovitaan että ostoksen hinta kerralla on keskimäärin 610 dollaria. Kuluni ovat 3,5 dollaria. Kuluni ovat siis 0,57%. Tuon prosentin määrän mukaan jokaisen ostamani osakkeen lopullinen kurssi nousee salkussani. Jos otetaan vielä mukaan valuutan vaihtokulut. 3,5 + 2,4 = 5,9 dollaria. Kuluni ovat valuutan vaihdon kanssa 0,96%.

Eli jos harrastaisin arvoon sijoittamista, niin minun kannattaisi kerralla ostaa enemmän papereita sekä vaihtaa kerralla euroja dollareiksi suuremmalla summalla.

Mutta jos olen osinkosijoittaja ja ostan paperia aina ennen osingon irtoamispäivää, niin saan kuluni takaisin ensimmäisen osingonmaksun yhteydessä. Ja vähintäin toisella kulu puoli on kuitattu. Näin ollen olen sitä mieltä, että piensijoittajan kannattaa olla osinkosijoittaja eikä yrittää sijoittaa arvonmuutokseen - vain mielipide, sillä arvoon sijoittava voi tehdä hyvinkin vahvoja vasta argumentteja tästä asiasta.

Toinen tärkeä kulu on aina verottaja. Osinkosijoittajalla kuten minä, verottaja iskee säännöllisesti tuloihin. Minä saan osinkoa joka kuukausi, ja voin kertoa, että veroilmoituksen tekeminen on tältä osin tuskaa. Yhden kuukauden aikana saan useasta yrityksestä osinkoa ja koko vuoden aikana osinkokirjauksia veroilmoitukseen on melkoinen läjä.

Rahallisesti verotuskulut ovat suurin salkkuun iskevä kulu. Niiden määrää ei kannata laskea mukaan kurssiin, koska lopullinen verotussumma on vaikeasti ennustettavissa. Osinkoverotuksessa määrä on vähemmän kuitenkin kuin arvoonpohjautuvassa kaupassa, paitsi jos pelaa ETF:ien osinkoilla, jotka ovat pääomatuloa. Osinkojen ja varsinaisten pääomatulojen ero on kuitenkin niin merkittävä, että osinkotulot tuottavat enemmän. Tosin osinkotulojen verotusvaikutuksia laskettaessa kannattaa muistaa käänteinen korkoa korolle ilmiö. Kun sijoittaa salkkuun osinkotulonsa, niin samalla kuin saa voittoa korkoa korolle ilmiön perusteella saa myös verokuluja saman ilmiön mukaan. Jos myy itsensäsijoittavan ETF:n vuosien kuluttua voi olla että ainakin tuntua siltä, että tältä verotusilmiötä säästyy. Matemaattinen kysymys on, onko kuitenkin voittanut enemmän itse sijoittamalla salkuun saadut osinkotulot kuin että rahasto on sen tehnyt? Rahaston tehokuudesta uudelleen sijoittamisessa ei ole mitään takeita. Tosin myöskään omista taidoista uudelleen sijoittamisessa ei ole mitään takeita.

Osinkosalkun verokulut ovat huomattavasti monimutkaisemmat kuin arvoon sijoittavan säästäjän myynti ja ostokulut. Toki, jos on sijoittanut Ranskaan tai Englantiin, tietää mitä ns. transactiokulu tai leimakulu tarkoittavat. Mutta jos saa osinkoja tietää, mitä tarkoitaa lähdevero. Maat, joiden kanssa Suomella on verosopimus, noin pääsääntöisesti ulosmittaavat osinkosta 15%. Ranska, jonka kanssa on 0% lähdeverosopimus, mittaa ulos ainakin 20%, joten Suomen valtio ei noteraa, vaan laittaa päälle oman 25% veron. Normaalisti verosopimus tarkoittaa siis sitä, että Suomen verottaja korvaa verotuksessaan maksetun lähdeveron, eli verottaa vain 10% verran - siis siitä 85% jota verotetaan. Jos maalla ei ole verosopimusta, niin osinkoihin iskee 30% vero. Samoin ETF:n osinko 30%. Kannattaa ostaa irlantilaisia ETF-papereita, sillä selviät vähemmällä vaivalla. Irlanti ei peri lähdeveroa ETF-osinkoista. Jos haluat ymmärtää tätä paremmin, niin käytä netin hakukoneita. Löydät hyviä kertomuksia, miten verotus kulkee. Verottajan sivuille ei kannata mennä. Siellä pää menee vain sekaisin.

Säilytyspalkkiot ovat yleensä piilotettu monien kujien taakse. Parhaat välittäjät piillottavat säilytyspalkkion osto ja myyntikuluihin - näin ollen mitä enemmän välittäjällä on asiakkaita, sitä matalammat osto ja myyntitapahtumaan liittyvät kulut ovat, koska suuri kaupankäyntivoluumi takaa kannatavan liiketoiminnan. Pienillä välittäjillä taas säilytyskulut näyttelevät suurempaa osaa, joka suorina kuukausimaksuina tai suurempina välitysmaksuina. Esimerkiksi Suomen pienillä markkinoilla tahtovat kulut tai säilytysmaksut olla nimenomaan näistä syistä korkeat. Oma välittäjäni on ulkomaalainen monikansallinen toimija, joten säilytyskustannukset ovat todella matalat - siis välityksen hinta kokonaisuudessaan oma matala.

Ja tietenkin voi olla, että säilyttäminen ja kaupankäynti on eriytetty. Onko järkevää yrittää pitää osakkeita salkussa, joka ei ole välittäjän hallinnoima? Minulla on hämärä käsitys, että ei ole, mutta itse en ole yrittänyt käyttää tällaista mahdollisuutta koskaan. Ilmeisesti mm. Euroclear Finlandin kautta on mahdollista saada ilmaisen arvonosuustilin, mutta miten hyödyllinen tämä on ulkomaan pörsseihin kauppaa käyvälle. Todennäköisesti täysin arvoton, mutta mikäli joku tietävä ihminen lukee tämän artikkelin, hän voi avata tätä kysymystä lisää.

Tietenkin alkuperäisessä listasta puuttui tärkein teoreettinen kuluerä, nimittäin huonosti sijoitettu osake, joka päätyy konkurssiin tai jonka tuotto sukeltaa olemattomalle tasolle. Mutta onko oikein kutsua tällaista tapausta kuluksi? Tähän kysymykseen saa jokainen mielessään itse vastata.

Kuluilta on vaikeata säästyä. Ja kuluista huolimatta osakesalkku tuottaa tuloa. On vain ikävää, kuin toiset hyötyvät siitä työstä, jonka itse on tehnyt. Tai onko se? Kuluja vastaan edistät maailman työllisyyttä. Kulut luovat mahdollisuuksia ja kannattavaa liiketoimintaa, jota voit edelleen hyödyntää ehkä tulevaisuudessa. Kuluihin ja veroihin ei kannata suhtautua negatiivisina asioina, vaan mahdollisuuksina. Niiden avulla maailma itse asiassa voi tulla paremmaksi paikaksi tulevaisuudessa. Tai ainakin on hyvä toivoa niin.

Tämä lyhyt postaus avasi ehkä jollekin aloittelijalle näkemyksen siitä, että osakekauppa ei ole kuitenkaan ihan halpaa hommaa, jossa vain odototetaan rahan tuloa tilille aivan kuin olisi pankkiin laittanut. Jos uskot että olisi, niin suosittelen aktiivirahastoja lämpimästi. Ne ovat paljon suoraviivaisempia kuin osakekauppa.

Kommentit

Comments powered by Disqus