Hyppää sisältöön

Kurssitiedot

Osakekaupankäynnillä yritetään tehdä maksimaallisesti tuottoa. Viivästettyjenkin tietojen saaminen streamin kautta on melko hankalaa. Tiedosto-muotoisesti löytää kohtalaisesti kurssitietoja, mutta silti rajallisesti. mm. Yahoonin palvelu ei nykyään anna tiedostomuotoisesti esimerkiksi valuuttojen historiatietoja, vaikka yahoonilta kykenee hakemaan streamella kurssitietoja - tosin streamen hakemiseen liitty paljon pieniä hankalia yksityiskohtia.

Toistaiseksi en ole löytänyt palvelua, josta vaivattomasti voi hakea pitkäaikaisesti ajan tasalla olevaa ETF-dataa. Olen joutunut näiden tietojen osalta tyytymään tiedostomuotoiseen kurssitietoon.

Valuuttatietojen suhkot ajantasalla itsensä pitäminen vaatii oman kokemukseni mukaan tällä hetkellä tiedostomuotoista hakua, ellei sitten todella halua maksaa kurssitiedoista, jolloin monestakin lähteestä on saatavissa streamiä.

Itse en ole valmis ainakaan vielä maksamaan vanhasta kurssitiedosta, jota pystyn tarvittaessa hakemaan vaikka ohjelmallisesti nettisivuilta. Nettisivulta tiedon poiminen ohjelmallisesti on kuitenkin aina melkoista säätöä, enkä pidä siitä.

Miksi vanhaa kurssitietoa voi tarvita?

Jos haluaa pitää yllä salkkunsa tilaa välittäjän palvelujen ulkopuolella ja hyödyntää erillaisten spekulatiivisten tilanteiden analysointia ohjelmallisesti, on historiallinen kurssitieto välttämättömyys. Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta tulevaisuuden linjauksia voi aavistella historiallisen tiedon perusteella.

/galleries/kurssitiedot/CNSL.png

Historian kurssitiedon avulla voi oppia osakkeen kurssin liikkumistavoista. Yllä Consolidated Communication (CNSL) nimisen yrityksen osakkeen kolmen kuukauden kurssi. Paperin arvo nousi tasaiseen tahtiin kolme kuukautta, kunnes nousu vauhti hyytyi päivään, jolloin useammat nasdaqin paperit tipahtivat alas korkeuksista. CNSL:än liikkeet ovat olleet kohtalaisen ennakoitivat viime päivät. Vaikka itse en juurikaan panosta kurssitietojen osalta kurssin ennakoitavuuden tutkimiseen, niin historiallisen kurssitiedon kanssa tätä voi harrastaa paljon paremmin kuin ilman sitä.

Itse aion hyödyntää kurssitietoja enemmän salkun tehokkuuden laskentaa - ja arvioon minkälaisia papereita salkkuun kannattaa lisätä. Kurssitiedon avulla pystyy havainnollistamaan ihmisten mielipiteitä yhtiöiden arvopapereista. Trendejä ja yhtiön taloustietoja sekä yhteiskunnasta kertovasta datasta voi löytää jotakin syy- seuraus viitteitä. Pitkä aikaisessa sijoittamisessa lyhytaikaisella tiedolla ei juuri ole merkitystä, mutta jotain osviittaa siitäkin voi saada. En kuulu niihin ihmisiin, jotka haluavat väittää joidenkin finanssimaailman liikeitä arvioivien suutausten olevan perättömiä, vain koska ne ei eivät ole mieleeni.

Kaikella on merkitystä finanssimaailmassa. Ja erityisesti vanhalla kurssitiedolla on merkitystä. Kun oppii tuntemaan osakkeen, johon sijoittaa, niin tietää, minkälainen leikki on edessä.

Skannerit.

Netissä on jonkin verran osakeiden hakua varten erillaisilla perusteilla skannereita, joiden avulla nettiselailijan olisi ns. helppi löytää osakkeita. On outoa, että toisaalta kurssitietoa on vaikea saada streaminä, mutta toisaalta löytyy lukuisia skannereita, jotka pääsääntöisesti tarjoavat kurssitietojen perusteella yhtiöiden osakketietoja näytille. Osinkosijoittaja toisinaan kiroilee, miten huonosti mielenkiintoiseen informaatioon nämä skannerit on viritetty. Ainakaan itse en haluaisi valita minkään yhtiön osakkeita pelkkien kurssitietojen perusteella.

On todella luksusta, jos skanneri tarjoaa hakua div.yieldin perusteella - ja enemmän on luksusta, jos oikeasti div.yield näytetään lopullisessa tuloslistassa kaikki turhien kurssiyksityiskohtien joukossa.

On siis iroonista, että varsinaista kurssitietoa on vaikea saada streaminä, mutta toisaalta streameen perustuvaa tietoa tarjollaan enemmän, kuin todella kiinnostavaan tietoon eli yhtiön tilatietoihin. Fakta on että yhtiön tunnuslukuihin perustuvia hakupalveluja on todella vähän, vaikka nimenon omaan käänteisesti yhtiön tunnuslukujen saaminen netistä on hämmentävän helppoa.

No maksullisia palveluja tunnuslukujen skannaukseenkin on. Eli tässä onkin laki. Jos tietoa on helpolla saatavissa, mutta sen kerääminen on työlästä, tee maksullinen palvelu. Jos tietoa tarjotaan maksullisesti saatavaksi kuten kurssitietoa niin tee ilmainen skannauspalvelu, jolla ehkä houkuttelet ihmiset ostamaan sitä tietoa, joka makaa siellä jossain tavoitettavissa. Skannaus on mainos mahdollisuuksiin ja ehkä houkuttaa ostamaan.

Johtopäätös.

Johtopäätöksenä voisi sanoa, että finanssipelissä suurin voittaja on välittäjä, jolle kurssin liikkeet eivät ole tärkeintä, kunhan ihmiset käyttävä palvelua. Kilpailu alalla on kuitenkin kovaa, jonka huomaa siitä, että välittäjien palveluista voi saada sellaista tietoa, joka muuten maksaisi. Mutta toisaalta kannattaa huomata, että huonojen välittäjienkin palveluja kehutaan oikein blogeissakin, vaikka palvelun tarjoaja ei juuri anna muuta kuin ilmaisen säilytystilin ja jonkinlaisen heikon käyttöliittymän siihen, josta varmasti ei saa historiallisia kurssitietoja irti. Jätän kuitenkin mainitsematta nimeltä yhtään näistä ns. roskavälittäjistä, jotka ovat hämmentävän suosittuja Suomessa.

Kommentit

Comments powered by Disqus