Hyppää sisältöön

Kuukausikatsaus toukokuu

Tulin siihen tulokseen, että aina välillä on hyvä tarkistaa ja laittaa ylös muistiin, miten hyvin tai huonosti on kuukauden aikanta mennyt. Tällä kertaa kyseessä on hieman venytetty katsaus, sillä viime kuun lisäksi heitän tähän mukaan tämän kuun alun tulokset. Kaiken kaikkiaan nyt dollarin arvon noustua, olen melko tyytyväinen salkun tilanteeseen. Tavoitteeni on saavuttaa tasainen kahdeksan prosentin tuotto salkulle vuosi tasolla, sekä että aina ostettavan osakkeen osingon maksupäivä on seuraavan kuun puolella. Nämä kaksi ehtoa tuovat haastetta osakevalintoihin. Mutta olen varsin hämmentynyt, että oikeasti pystyn ostamaan europpalaisia osakkeita niinkin pitkälle kuin syyskuuhun asti, jos noudatan tätä strategiaa.

Olen kuitenkin ihan hyvin aikataulussa. Laskelmieni mukaan tällä hetkellä tuleva vuosiosinkotuotto on hieman yli 8%. Viime kuussa nostin ostomäärän kaksinkertaiseksi normaalista, jonka seurauksena kuukauden osinkotuotto oli 14% ostomäärästä. Eli minulla oli 14% alennus ostamiini osakkeisiin.

Salkun kuukausikehitys.

/galleries/toukokuu2018/Toukokuu2018.png

Toukokuu alkoi hieman alavireisesti. Pääindekseissäkin sattui pieni notkahdus toukokuun alussa, mikä heijastui voimakkaana alaspäin syöksynä omassa salkussani. Mutta kokonaisuutena ajanjakso oli tuottoisa. Kumulatiivinen voitto päätyi 3.8% arvoon. Parin kuukauden arvo ylitti 10%. Navin kehitys on siis suunnitellussa aikataulussa noin rahallisesti. Tavoitteeni on tällä hetkellä saavuttaa mahdollisemman suuri osinkovirtaus, jonka avulla teen vahvaa uudelleen sijoitusta salkuun. Laskelmieni mukaan kestää tosin vielä pari vuotta, ennen kuin pääsen tilanteeseen, missä voin käydä kauppaa ainostaan osinkovirtauksella, tuomatta lainkaan rahaa salkkuun. Jokainen voi mielessään kuvitella, miten salkun NAV tuotolle tässä vaiheessa käy.

Osingon kehitys

Osinkotulot olivat laskenta-ajanjaksona 0.94%. Ajan jakso oli hieman kuukautta suurempi, joten ilman muutaman päivän lisää puhdas viime kuulle keskittyvä osinkotuotto oli 0.8719%. Tämä on arvioilta vuositasolla 10% osinkotuotto. Eli toukokuun osinkotuottotavoite on saavutettu.

/galleries/toukokuu2018/ToukuuOsinko.png

Kaaviosta näette toukokuun suurimmat osingon tuottajat salkussani.

Tulevaisuuden tavoitteita

Näyttäisi siltä, että suunnitelmani ostaa puhtaasti osinkotuotolla yhden erän vielä määrittämätöntä osakettaa, tapahtuukin jo ensi kuun lopussa eikä vasta elokuun lopussa. Tarkoituksenani on ostaa kolmea eriä eurooppalaista riskisijoituskohdetta tämän kuun aikana. Kaikilla papereilla on osingon maksu tavoitteeni mukaan ensi kuussa. Saavutettava osinkotuotto heinäkuulle tulee olemaan niin korkea, että ylittää kuukauden osinkotuottotavoitteen ruhtinaalisesti. Vastakohtana on, että loppuvuodesta joudun taistelemaan valintojen suhteen jonkun verran, että tuottotavoitteeni pysyy hyvänä. Uskoisin vuoden osinkotuoton pysyvän kahdeksassa joka tapauksessa.

Tulevat ostokseni ovat hyvin riskipitoisia. Kurssin keskihajonta eli volaliteetti saattaa näillä papereilla olla rajua. Se voi mennä rajusti ylöspäin kaikilla, mutta se voi myös kulkea vastakkaiseen suuntaan. Lasken kuitenkin, että paperien keskinnäinen arvotuotto pysyy neutraalina. On myöskin enemmän kuin epävarmaa, että näillä papereilla olisi yhtä hyvä osinko ensi vuonna kuin niillä on tänä vuonna. Mutta otan riskin vastaan. En usko, että ensi vuonna huonompi osinkotuotto aiheuttaa ongelmia kuukauden osinkotuottoprosentiin, sillä salkussani on muitakin kesäkuun papereita. Lisäksi salkun painotusten muutoksella voi myös hallita kyseistä ongelmaa tulevaisuudessa.

Kommentit

Comments powered by Disqus