Hyppää sisältöön

Kuukausikatsaus elokuu 2018

/galleries/elokuu2018/osingot.png

Koska kuukausi päättyi viikon päättymiseen jätän tältä viikolta viikkokatsauksen välistä. Alotin kuvitteellisen testisalkun pitämisen menneellä viikolla, mutta tajusin muutaman päivän jälkeen, että aikani ei yksinkertaisesti riitä haastavimman salkun ylläpitoon. Pienellä rahalla pelattava salkku vaatii paljon enemmän työtä kuin salkku, jossa olevalla rahamäärällä pääsee paremmin välittäjän palkkion aiheuttaman tappion yli.

Pienimuotoinen testisalkku pääsi muutaman kympin voitolle, joka osoittaa että ainoastaan trendien seuraamisella kykenee pienessäkin mittakaavassa pääsemään voitolle.

Pienellä määrällä trendiin sijoittaminen on vain aika työlästä. Paljon helpompaa on lukea hienoja yhtiön toimintakertomuksia ja sijoittaa pitkä aikaisesti sellaisiin papereihin, joiden numeraalinen sisältö mielyttää suurta joukkoa 'äänestäjiä' eli osakkeiden ostajia. Ja joiden historiaalinen kehitys ikään kuin lupaa, että kyllä tämä menee vain ylöspäin. Ikävä kyllä historiallinen kehitys ei ole minkäänlainen tae tulevaisuudesta. Vain lyhytaikanen kurssihistoria kertoo ihmisten tämän hetkisen mielipiteen. Kaksi vuotta sitten tapahtunut kurssin nousu on vain hieno näkymä trendipiirroksessa.

Pidän isomman rahamäärän testi salkkuni kuitenkin elossa. Vaikka periaatteessa ison määrän sijoittaminen kuvitteellisessa salkussa saa näyttämään saman tapaiselta kuin varsinainen sijoittaminen, niin selkeitä eroja todellisuuteen on.

Ensimmäinen ja tärkein kohta on, että kurssi viiveellä ei ole merkitystä kuvitteelisen salkun kohdalla. Todellisuudessa sillä on merkitystä.

Toinen tärkeä seikka on voluumin merkitsemättömyys. Todellisuudessa voi olla, että suurella määrällä tapahtuvassa myynnissä et saakaan myytyä kaikkea yhdellä myynnillä, jolloin joudut splittamaan erät. Riippuu hieman välittäjästä, mitä tämä rahastaa tämän kaltaisen tilanteen. Voluumilla on merkitystä.

Kolmas kohta on, että asiaan ei ehkä suhtaudu samalla vakaavuudella kuin oikeaan tilanteeseen. 'Tämä on kuitenkin vain harjoite'.

Viikon parhaat uutiset

Kuluneen viikon paras uutinen oli luonnollisesti paluu takaisin yhden kellon ajan systeemiin. Kauan sitten 1800- luvun puolella joku neropatti keksi, että kyllä kellojen siirtäminen on mukavaa. Iso joukko lampaita seurasi tätä ajatusta, vaikka oikeasti siitä ei ollut lampaille mitään hyötyä.

Vihdoinkin lampaat ovat ottaneet niskasta kiinni ja päättäneet heittää moisen roskan pois.

Toisesta viikon uutisesta, eli osakesäästötilistä kirjoitin oman postauksen.

Varmasti tilistä on jolle kulle hyötyä. Itse en ala myymään sijoituksiani ja siirtämään niitä jollekin Suomalaiselle kalliille välittäjälle vain että vältyisin 10% verran osinkoverolta ja joutuisin maksamaan vähintään 10% enemmän kaupankäyntikuluissa. Mutta katsotaan miten asia kehittyy. Voihan olla, että jotain kiinnostavaa löytyykin. Veikkaisin kuitenkin seuraavaa: tulevaisuudessa tilissä on vero, mutta se on matalampi kuin normaalisti; välittäjä ottaa ns. säilytyspalkkiota tilistä enemmän kuin normaalista; myynnit ja ostot ovat kallimpia, koska tilissä on matalampi verotus.

Se tilissä on positiivista, että ilmeisesti 50 000 rajan saavuttamisen jälkeen, tilin kasvaminen suuremmaksi ei ole ongelma. Sinne vain ei saa laittaa lisää rahaa. Mutta kumpaan tällaisessa tapauksessa itse mielummin laittaisin rahaa, indeksirahastoon vain tällaiselle tilille. Valitettavasti laittaisin joko indeksirahastoon tai itseensä sijoittavaan ETF:ään. Niissä kummassakaan ei ole 50000 rajaa.

Kuukauden indeksitilanteet

USA, NASDAQ composite:

/galleries/elokuu2018/nasdaq.png

Saksa, DAX30

/galleries/elokuu2018/dax.png

Kanada, TSX

/galleries/elokuu2018/TSX.png

Australia, ASX200

/galleries/elokuu2018/ASX200.png

Britania, FTSE100

/galleries/elokuu2018/FTSE100.png

Euro - USD

/galleries/elokuu2018/EUROUSD.png

EURO - CAD

/galleries/elokuu2018/EUROCAD.png

EURO - AUD

/galleries/elokuu2018/EUROAUD.png

EURO-GBP

/galleries/elokuu2018/EURGBP.png

Kaiken kaikkiaan näyttää maailman osake ja rahamarkkinoiden kannalta siltä, että USA vetää kovalla eteenpäin ja muu maailma paitsi Australia vetävät alaspäin. Tosin EURO suhteessa AUD on noususuhdanteessa, joka on poikkeus menosuunnassa. Australian korko taso on ollut menossa alaspäin, kun muu maailma kulkee ylöspäin, joten on uskottavissa Australian pörssin vauhdin kiihtyvän tulevaisuudessa - tai siis minä uskon niin. Se ei välttämättä ole totta, vaan pelkkä arvelu. Tosin Australian korkotaso on ollut pari vuotta paikoillaan, ja voi olla, että korot lähtevät sielläkin nousemaan, kun näin tapahtuu muualla maailmassa.

Arvella voi monenlaista.

Oma salkkuni

Omalla salkullani ei hyvin mene. 3% syöksy alaspäin tässä kuussa, joka johtui Kanadalaisten ja Europpalaisten osakkeiden laskusuunnasta. En toisaalta ole kauhuissani tilanteesta, vaan pidän sitä enemmänkin hyvänä asiana. Tarkoituksenani on ensi vuonna alkaa kerämään itselleni indeksiä jostain maasta. Olen heitellyt ajatuksia, että se olisi DAX30 indeksin ostaminen kokonaisuudessaan, mutta laskusuhdanteen alkaminen hieman muuttaa suunnitelmiani. Voi olla, että ostan ASX100 pienen osan papereista tai sitten uskallaudun NASDAQ:iin. Mutta nämä asiat päätän vuoden vaihteessa, kun näen miten korkotasot liikkuvat - ja miten korkotasot vaikuttavat osingoihin.

Kommentit

Comments powered by Disqus