Hyppää sisältöön

Kuukausikatsaus elokuu 2020

Elokuu vierähti ohi kovaa vauhtia. Olin ollut elokuussa sitä verta laiska, että en ollut pitänyt kovinkaan paljon kirjaa salkkuni tapahtumista, joten jouduin jälleen kerran tekemään jälkijättöisesti paljon työtä laskeakseni, miten kuukausi oli kulunut.

Nyt on Korona virus jyllännyt maailmalla puolen vuoden ajan. S&P on jälleen rikkonut ennätyksiä, kiitos muutaman suositun osakkeen, joiden arvo vetää koko indeksiä perässään. Muiden yhtiöiden kohdalla koronakaudesta toipuminen ei ole ollut yhtä nopeaa, mutta tästä on ollut hyötyä niille, jotka ovat varovasti lähteneet mukaan pörssimerelle. Yhtiöiden osakkeiden hinnat eivät nouse yhtä nopeaa enää kuin keväällä, mutta toipuminen kevään laskusta jatkuu yhä monien paperien suhteen.

Kuluneen kuukauden aikana salkkuni toipui saaduista kolhuista asteen verran eteenpäin. Toipuminen merkitsi osinkotuoton laskua, sillä salkkuni suurin osingon jakaja ING Group jätti osingot toistaiseksi välistä Euroopan keskuspankin määräyksestä. Edes salkkuni joukkovelkakirjaETF:t eivät pystyneet korjaamaan lovea - tehdyt myynnit hieman paikkasivat lovea.

Kuukauden aikana opittuja.

Salkun aktiivinen hoito on yllättävän raskas prosessi. Passiivinen osinkosalkku on ylläpidettävänä paljon helpompi, kun antaa vain osingojen tippua salkkuun eikä kiinnitä huomiota salkun kehitykseen. Todennäköisesti sijoitusmielestä jälkimmäinen vaihtoehto voisi olla aina parempi. Mutta koska salkkuni on lopulta myös rahallista tuottoa tuottava kokonaisuus tulevaisuus, niin katson olevan mielekästä kehittää salkkuni aktiivista puolta eteenpäin - ja hioa salkun ylläpitoa yksikertaisemmaksi prosessiksi.

Ohjelmistokoodillisia menetelmiä olen luonut joitakin, joiden avulla kykenen vaivattomasti nappia painamalla tekemään tärkeimpiä laskelmia tuhraamatta aikaa niihin. Mutta ne eivät vielä riitä. Jos jatkaisin rakentaa kononaisuuden, joka netin tietolähteistä hakisi päiväkohtaiset tilanteeni myös napin painalluksella, niin seliväisin paremmin. Mutta koska en kovin paljon luota Yahoon rajapintoihin tiedonlähteenä, niin vaihtoehtona olisi lähes pakosta maksullinen lähde, enkä todellakaan haluaisi ainakaan vielä maksaa finanssitietojen keräämisestä.

Salkkuni toipumisprosessi on hyvä osoitus siitä, että todennäköisyyslaskentaan perustuva finassioppi on lähinnän likiarvoja etsivää tiedettä. Pörssin liikkeissä ei ole mitään satunnaista, vaan kurssit liikkuvat puhtaasti ihmisten mieltymysten mukaan. Pärssi on iso äänestysrajapinta, jossa äännestettään asioita. Kuten äänestyksissä voi etukäteen arvioida, mikä on lopputulos, niin myös pörssin äänien jakaantumista pystyy etukäteen arvioimaan - Joten siinä on satunnaisuutta yhtä vähän kuin vaaleissa.

No tietenkin tietyssä mittakaavaassa satunnaisuutta ilmenee kaikkialla, mutta satunnaisuus on vain pieni osa prosessien liikkeessä.

Suunnitelmia. ==============n

Tällä hetkellä käteisvarani ovat noin 30% salkkuni arvosta. Vähän alle. Tarkoitukseni on ostaa edelleen salkussani olevien yhtiöiden osakkeita. Olen ollut kahden vaiheilla ostanoko tässä kuussa Corus Entertaimentin osakkeita lisää, mutta todennäköisesti painotukset menevät enemmän MEDICAL FACILITIES CORP ja ALLIANZGI CONV & INCOME II osakkeiden ostamiseen. CEF on nostanut hiljalleen arvoaan ja aion vahvistaa CEFin arvon nousua samalla kun kerään yhtiön osingoa kuukausittain ylös. Kun CEF:n arvo kulkee tietyn pisteen ylös, myyn 2/3 pois ja sijoitan tuon osan uusiin CEF papereihin. Medical Facilities Corpin kohdalla suunnitelma on hieman sama, mutta uskoisin tavoitteen toteutumiseen menevän kauemmin.

Usein puhutaan että suurimmat voitot saadaan muutaman yhtiön salkussa ja että keskittyminen on helpompaa kuin salkussa on vain muutama yhtiötä. Kun salkussa on paljon yhtiöitä voi yhdä keskittyä muutamiin yhtiöihin halutessaan ja kerätä lopuista osinkotuottoa - tämän lisäksi voi hyödyntää jatkuvia yhtiöiden kurssinoousuja tehokkaammin. Eli ison salkku, jossa on lukuisia osakkeita, on tuon niin paljon enemmän sijoittamisen mahdollisuuksiin; Se lisäksi riskit huonoista sijoituksista murenevat olemattomiksi. Minullakin on tällä hetkellä salkussani yksi todennäköisesti konkurssiin menevät yhtiö, eikä yhtiön konkurssi tule heilauttamaan salkkuani mitenkään. Ja jos yhtiö ei mene konkurssiin, hyödyn yhtiöstä.

Isosta salkusta voi poimia isoja voittoja aivan samalla tavalla muutaman yhtiön salkuista. Toki jos haluaa käyttää paljon aikaa yhtiöiden analysointiin, niin iso salkku on ongelmaallinen.

Suunnitelmani on siis yhä kasvattaa salkkuani tulevaisuudessa että keskittyä joihinkin yhtiöihin salkussani. Eli käytännössä vääntää osingojen avulla kasvavia tuloja noista yhtiöistä ja lopulta myydä yhtiöt pois salkustani saaden voittoa keskihinta menetelmän avulla.

Kommentit

Comments powered by Disqus