Hyppää sisältöön

Kuukausikatsaus Heinäkuu 2020

Hieman jälkijunassa syntyy tämä kuukausikatsaus. Heinäkuu osoitti, että osakkeiden arvonnousu ei omassa salkussani palautunut vielä sille tasolle, jossa se oli ollut viimeiset vuodet. Noin 30% arvon menetys on toistaiseksi tosiasia. Sijoitusteni pääpaino on kuitenkin osinkotuotossa, joten varsinainen salkun arvo ei ole niin tärkeä, kunnes salkku tulee tuottamaan tulevaisuudessa osingoa suhteellisen tasaisesti.

Menneen kuukauden arvonmenetykseen on ollut salkkuni osalta myös paljolti syynä euron kurssin vahvistuminen. Toisaalta euron kurssin vahvistuminen tuo mielenkiintoisia mahdollisuuksia, sillä pienellä rahamäärällä saa nyt enemmän osakkeita esimerkiksi pohjois-Amerikasta. Kun Euro taas heikkenee, niin osakkeiden hinnat nousevat suhteessa euroon ja häviölläkin oleva yhtiö voi olla yllättävästi arvokas yhtiö. Sijoittamisessa kannattaa ymmärtää kurssimanipulaation merkitys.

Heinäkuu.

Heinäkuu oli lomakuukausi, jonka aikana en kovin paljon keskittynyt sijoittamiseen liittyviin asioihin. Heinäkuun tulos oli ihan hyvä. Australia tuotti suhteellisen mukavasti ja todella olen yllättynyt, miten tuottava kohde Australian markkinat voi olla - valitettavasti ei kuitenkaan osinkotuoton kannalta - verotuksellisten ongelmien takia kannattaa Australiassa keskittyä osto/myynti taktiikkaan.

Mutta mitenkään pettynyt en ole salkkuni tuottoon. Menneet kolme kuukautta todistivat, että olen saavuttanut erään välitavoitteen salkun tuoton suhteen. Salkku tuottaa nyt käteisenä rahaa sen verran, jonka uskoin sen tuottavan vasta muutaman vuoden kuluttua. Hämmentävää on että saavutin tavoitteeni juuri kaikken haastavimpana hetkenä, eli koronakevään jälkimainingeissa. Koska odotan myös elokuusta kohtalaista sijoituskuukautta - siitä huolimatta, että ING GROUP ei vieläkään maksa osingoaan - niin olen hyvin optimistinen salkkuni kyvystä tukea tulevaisuudessa elämääni jossain määrin rahallisesti.

On totta että salkkuni heinäkuun pronsenttituotto oli matalampi kuin kesäkuun vastaava luku, mutta on huomioitava, että heinäkuussa päätin yhdistää osaketilini ja käteistilini yhteen. Lisäksi päätin, että käteistilini koko 30% salkun koosta. Nämä muutokset vaikuttavat tuottoprosenttimäärään laskevasti, joten pidän salkkusivullani näkyvää heinäkuun tuottoprosenttia äärimmäisen hyvänä arvona.

Salkkuni vuosituotto on lukujen perusteella kuitenkin nousemaan päin, joka on salkun todellinen tavoite eikä suinkaan salkun NAV arvon seuraaminen päivätasolla. Salkun NAV arvo kertoo hetkellisesti osakkeiden markkinahintoja, mutta ne eivät kerro osinkotuotosta eivätkä siitä, miten salkussa voi hyödyntää arvon muutoksia. Lisäki minun salkussani NAV arvoon vaikuttaa merkittävästi valuuttakurssit.

Kommentit

Comments powered by Disqus