Hyppää sisältöön

Lokakuun kuukausikatsaus 2020

Tätä kirjoittaessa on jo marraskuun ensimmäinen viikko ja lopultakin on käynyt selväksi, kuka on voittanut USA:n presidentin vaalit. Historiallisesti poikkeuksellinen tapahtuma, jossa istuva presidentti Donald Trump sai kenkää ja Biden valittiin tilalle. Tosin Trump ei ole vielä myöntänyt asiaa, joten pientä hauskaa pelleilyä on tiedossa lisää, kunnes valkoisen talon vahtimestari saattaa Trumpin ulos ja pihalle.

Lokakuu oli melkoista vuoristorataa, joka jatkui marraskuun alkuun. Lokakuu oli tuoton kannalta ihan hyvä kuukausi, mutta todennäköisesti heikompi kuin tuleva marraskuu. Aivan oikein tänä vuonna marraskuu ei olekaan vuoden heikon kuukausi. Tuleva marraskuu tuo tuottoa menneiden vuosien kärsivällisyyden takia ja tietenkin myös ailahtelvat markkinoiden avulla.

Lokakuu 2020

Koko lokakuu oli markkinoiden liikehdinnästä huolimatta salkussani nousuvoittoinen. Jonkin verran syynä on ollut Kanadan salkun painotukset - Medical Facilities Corp on kivunnut melkoisesti ylöspäin - mutta tuo ei ole koko syy lokakuun arvon nousuun.

Salkussani on ollut Europpalaisten osakkeiden puolella vastoin käymisiä yhä, jotka ovat koko ajan olleet jarruna arvokehitykselle. Poikkeuksena tietenkin ENVITEC BIOGAS AG ja pieni MWB FAIRTRADE WERTPAPIERHAND, jotka ovat näyttäneet, miten arvo voi nousta euroopan pörsseissäkin käsittämättömällä voimalla ylös.

Australian pörssi taas on kulkenut samaa optimistista kulkuaan kuin se on aina kulkenut.

Mietin näin kuukauden vaihteessa kuinka tavallisia ovatkaan yli 100% osakkeiden arvonnousut ja miten typerää on useinkin uskoa, ettei yli 70% arvon lasku pysty palamaan takaisin ja päätymään voitolle. Esimerkiksi äsken mainitut kaksi eurooppalaista osaketta ovat tästä esimerkki. Toinen niistä on voitolla 100% lähellä tällä hetkellä, vaikka kävikin siinä 70% miinuksilla välillä. Minulla on salkussani myös PIONEER CREDIT LTD, joka on käynyt konkurssin partaalla. Odotan mielenkiinnolla toipuuko yritys ja myynkö yhtiön pois salkustani lopulta voitolla. Minulla oli salkussani amerikkalaista urheilutavaraketjua nimeltä Big five Sport Goods, jonka myin salkustani pois saadakseni pientä verohelpotusta. Jos en olisi myynyt yhtiötä pois, niin olisi päätynyt tänä vuonna voitolle. Kyseinen yhtiö on myös monta kertaa netissä tuomittu konkurssiin päätyväksi. Näin ei ole koskaan käynyt.

Eli henkilökohtainen mielipiteeni pitkäaikaisesta osinkosijoittamisesta: Älä ole pessimisti. Kaiken maailman pieniin arvon liikahduksiin ei koskaan kannatta reagoida mitenkään. Sitä isompi arvon notkahdus, sitä paremmat mahdollisuudet siinä on kääntä lasku todella hyväksi voitoksi. Parasta mitä markkinoilla voi tapahtua on pörssiromahdus. Eli sen sijaan että pelkää romahdusta, niin sitä todella kannattaa odottaa. Vain siinä tapauksessa jos olet passiivinen sijoittaja, joka ei juurikaan rahaa pistä markkinoille, pörssiromahdus voi olla ongelma - mutta jos sijoitat pitkä aikaisesti ja aktiivisesti - hieno tilaisuus!

Kommentit

Comments powered by Disqus