Hyppää sisältöön

Mielenkiintoinen helmikuu

Helmikuu on ollut noin pörssin liikkeitä oman salkun kautta katsoen mielenkiintoista seurata. Koko kevät on ollut käytännössä melkoista arvon nousun juhlaa sijoitusmaailmassa. Jossain vaiheessa media rummutti Koronaviruksella ja ihan hetken näytti, että kursseissa oli pikkuriikkistä laskusuhdannetta, mutta viisaat tietenkin hyödynsivät tuon yskäisyn hyväkseen. Ihan vauhdikkaan nousupurskeen, joka alkoi viime vuoden loppupuolella, vauhti on hieman hyytynyt jo. Tosin Australia yllätti hieman tänä aamuna vetäen omaa salkkuani arvoltaan ylöspäin.

Mutta mitä jännää tässä kuussa onkaan tapahtunut?

Helmikuuta katsottaessa.

Tässä kuussa ajattelin useamman kerran myydän kakkossalkkuni sisällön pois, koska salkun arvo kohosi jo käsittämättömän nopeaa tahtia ylöspäin. Rahalla olisin maksanut joitakin velkojani pois, mutta päätin sittenkin vain pitää salkun. Kakkossalkkuni sopii hyvin rahastosijoittamiseen - eli käytännössä säästötoimintaan - ja minun tapauksessani lyhyt aikaiseen säästötoimintaan. Aion kakkossalkussani ostella voimakkaimmin tuottoa tuovia aktiivirahastoja, ottaa niistä voittoa ja myydä ne sitten pois. Rahastoissa ei ole osto tai myyntikuluja, joten koska olen tottunut käymään kauppaa ajoittamattomalla tyylillä, niin rahastot ovat juuri minulle tehty kohde.

Australialainen SHAVER SHOP GROUP osoitti jälleen kerran, miten kauppatoiminta voi kannattaa, jos siihen on vihkiintynyt. Kolleegat ohjelmistotuottannon parissa yhtiössä nimeltä ADACEL TECHNOLOGIES LIMITED näyttivät, että vaikka tulosvaroitus oli viime kesänä syöksynyt yhtiön markkina-arvon yli 50% laskuun, niin yhtiö voi nostaa arvonsa takaisin vielä saman vuoden sisällä. Edellisvuotinen osingon maksun keskeytys muuttui uuteen korotettuun osingon maksuun tänä vuonna.

Tämä uusi vuosi on kokonaisuudessaan mielestäni ollut osakemarkkinoiden kannalta mielettömän hyvä. Tämä vuosi on osoittanut, että vaikka yhtiön arvostus olisi laahannut pitkään alhaalla, niin se ei merkitse, ettei arvostus voisi yllättäen kohota. Kärsivällisyys on tärkein hyve osakemarkkinoiden synkässä viidakossa.

Korona-virus osoittautui kuten odotinkin pelkäksi tavalliseksi influenssaksi, joka on vain saanut oudoista syistään huomiota. Englannin brexit meni ja tuli - toistaiseksi ei ole tapahtunut mitään karmaisevaa. Tietenkin kaikki odottavat vuoden vaihdetta, mutta oman arveluni mukaan vuoden vaihde tulee ja menee ja kaikki kulkee omia uomiaan pitkin. On turha suurennella asioita.

Donald Trump selvisi oikeuden käynnistä odotetusti ja voi nyt rauhassa valmistautua uuteen virkakauteen. Olen yllättänyt jos sellaista ei tule. Ja jos ei tule, en usko Trumpin seuraajan olevan kovinkaan paljon erillainen kuin Trump. Kiinan pakotteet jatkuvat ja kovemmat otteet tulevat käyttöön. Kauppasota ei ole suinkaan päättynyt, se on vasta alkanut. Tätä nykyistä vaihetta kutsutaan nimellä välirauha. Mutta pörssiin mahdollisilla kauppasotakierroksilla ei ole paljon vaikutusta. Viime kesänä kauppasodan pahimpina hetkinä kurssit nousivat säännöllisesti ja tehokkaasti ylöspäin. Kauppasota ei ole mikään pörssien liikettä laskeva tekijä.

Jos odottaa todellista pörssin alamäkeä, niin pitää tapahtua jotain todella tärisyttävää. Pienet historialliset laineet, kuten kauppasodat eivät todellisuudessa ole kuin hieman taloutta hidastavia tekijöitä. Vain media näkee ne monstereina, koska se on median tehtävä - yrittää saada lukijoita tai katsojia pelottavilla aiheilla.

Toki helmikuuhun liitty mietittävääkin. ING Groupin markkina-arvo on laskusuhdanteessa, mutta omasta näkökulmastani katsoen tämä on positiivinen asia. Ostan pian kyseisen pankin osakkeita lisää - ja tällöin pankin taas kohonnut osingon arvo parantaa osinkotuottoani entisestään.

Ehkä helmikuussa olen hieman lässähtänyt oman osinkosalkkuni tarkkailun suhteen. Olin kirjoittamassa paranneltua c#-ohjelmaa osingojen hyödyntämisen suhteen, mutta muut asiat ovat vieneet enemmän huomiota. Onneksi kuitenkin blogini kirjoittaminen jatkuu. Ehkä pohdiskelen seuraavaksi, onko tässä maailmassa oikeasti mitään syytä olla suosittamatta aktiivisia rahastoja ihan siinä missä passiivisiakin rahastoja. Jos katsoo ja seuraa aktiivisten rahastojen tuottoarvoja, niin huomaa, että parhaat aktiiviset rahastot oikeasti tuottavat enemmän kuin indeksiin sidotut rahastot. Pitkäaikaisesti usko passivisten voivan olla kovempia, mutta lyhyellä sijoituksella - ilman merkintä ja lunnastuspalkkiota - rahastot voivat olla mielenkiintoinen tapa parantaa käteisen määrää.

Edellinen toteamus oli kaikille niille, jotka ovat sokeudessaan katsoneet elämän tehtäväkseen puhua aina aktiivisia rahastoja vastaan. Passivisuus ei tee rahastosta hyvää, ei myöskään se että se on 'indeksirahasto'. Faktat tekevät rahastosta hyvän. Ja 'indeksirahasto' ei ole fakta. Se on vain sana.

Kommentit

Comments powered by Disqus