Hyppää sisältöön

Kvartaalitulosten merkitys

Monet listatut yritykset kertovat kvartaaleittain tuloksiaan. Tämä ei aivan kaikkialla maailmassa ole käytäntö, vaan joissakin tapauksissa tulosta voidaan kertoa myös puolivuositain, vaikka yritys itse sisäisessä toiminnassaan seuraisi omaa tulostaan kvartaaleittain.

Kvartaalitulokset heijastavat yrityksen hetkittäistä tilannetta. Niillä saa jonkinlaisen kuvan pitkässä juoksussa yrityksen tuloksen kehittymisestä. Monet sijoittajat kuitenkin tujottavat joitakin hetkittäisiä tunnuslukuja tai ihan vain voittomarginaaleja yrityksen toiminnassa - ja reakoivat ostamalla tai myymällä näihin tietoihin. Kvartaalitulosten - tai tulosten julkaisu yleensä herättää massoissa joko ostoliipasinsormea tai myyntiliipasin sormea jostain syystä herkemmin kuin normaalisti. Tuloksen julkistuksen jälkeen on nähtävissä nopeita laskuja tai liioiteltuja nousuja. Haluankin miettiä tässä bloggauksessa enenmmän siihen, miten sijoittajat reakoivat tulosjulkaisutietoihin. Pitkä aikaissijoittajallahan hetkittäiset tulostilanteet ovat melko merkityksettömiä, kuten niihin liittyivien analyytikkojen heittoarpapelikin, mutta jos harrastaa lyhytaikaisempaa sijoittamista, niin tulosjulkaisuilla itseasiassa voi olla paljonkin merkitystä strategian suunnittelussa.

Sijoittajat ja markkinauutiset.

On melko vähän julkisia tutkimuksia, miten nimenomaan esimerkiksi kvartaalitulokset vaikuttavat sijoittajan myynti- ja ostopäätöksiin, mutta sen sijaan on enemmän tutkittu sosiaalisen median ja yleensä markkinauutisten vaikutusta ihmisten käyttäytymiseen. Tulostiedot ovat nimeonmaan sitä informaatiota, jota ihmiset mielellään uutissykkeessä ruotivat, joten asia liittyy selkeästi kvartaalitulosten tulkintaan.

Deniz Erdemlioglu , Roland Gillet b ja Thomas Renault (15.8.2017) kertovat mielenkiintoisen yksityiskohdan uutistiedon merkityksestä sijoitusmaailmassa: 23 huhtikuutta 2013 levisi tieto, että valkoisessa talossa oli tapahtunut pommin räjähdys. Tämä tieto tiputti Down Jonesin teollisuus indeksiä 145 pistettä yhden minuutin aikana. Kirjoittajien mielestä kyseinen tapahtuma kuvaa hyvin, miten nopeasti tieto vaikuttaa ja leviää arvopaperimarkkinoilla.

Varsinkin päiväsijoittajille on tärkeätä olla jatkuvasti kiinni sijoitustilanteen juonesta, jotta pystyy kaivamaan tuottoa esiin vaikka kurssit syöksyvät alaspäin. Pidempään sijoittajille on monille tärkeää, että heidän omistamansa omaisuus ei laskea arvossaan, vaan aina nousee. Monet sijoitusammattilaiset suorittelevat ennemmin myymistä tappiolla kuin joutumasta suurempaan tappioon. Huhutiedot, väärät uutiset ja nämä ihmisen käyttäytymispiirteet voivat aiheuttaa nopeita laskevia kurssimuutoksia, kun ihmiset haluavat syystä tai toisesta suojata omaisuuttaan. Ja omaisuutta ihmisten mielestä aina pitää suojata, vaikka pitkällä tähtämeillä mitään riskiä ei olisikaan. Aina pitää olettaa, että on kaamea riski edessä.

Ns. tärkeät uutiset ovat hyvin tärkeitä sijoittajille. Mikä onkaan tärkeämpi uutinen kuin Kvartaalitulos, jossa yritys itse kertoo tuloksestaan sijoittajalle. Tämä uutinen on ns. 'Breaking news'.

Ranaldo (2008) havaitsi, että ennen yhtiön tekemiä ilmoituksia oli havaittavissa merkittävästi kasvanutta yhtiön osakkeen likviditeettin tai hinnan vaihtelua.

On siis selvää että kvartaalitulosten julkistusta ennen ja sen jälkeen markkinoilla tapahtuu hermostunutta säpinää, kun sijoittajat pyrkivät arvailemaan, mihin suuntaan osakkeen kurssi tulee liikkumaan ennen julkistusta tai julkistuksen jälkeen arvailemaan, mitä tulostiedot oikeasti merkitsevät tulevaisuuden kannalta.

Medialla on omat sanottavansa tulosjulkistuksista, jotka tavoittavat kohteensa ehkä vasta seuraavana päivänä tai useitakin päiviä myöhässä. Paul C. Tetlock omassa tutkimuksessaan tuli johtopäätökseen, että median pessimistinen kirjoittelu yrityksestä laskee yrityksen osakkeiden hintoja. Markkinoille syntyy kurssia laskevaa pessimismiä, johon liittyy vähäinen joukko sijoittajia, joilla on kuitenkin suhteelisen paljon pieniä osuuksia. Hänen mukaansa melko harvoin markkinoiden pessimismi liitty tulosjulkistukseen, vaan ennemmänkin varsinaisiin kaupantekopäiviin.

Tulosjulkistuksen hyödyntäminen.

Olen itse ollut havaitsevani, että tulosjulkistuspäivän lähestyessä ainakin joidenkin yhtiöiden osakkeen hinnalla on tapana nousta ja heti tulosten julkistamisen jälkeen laskea voimakkaasti. Tämä ei tietenkään ole mikään sääntö, mutta tietyissä tapauksissa vaikutaa, että sijoittajat pyrkivät nostamaan hintoja ja myymään osakkeet pois aivan tulosjulkistuksen aattohetkinä. Taktiikka on sinänsä hyvä, sillä onhan hyvä saada kohtalaiset voitot juuri ennen tulosten saapumista, ja tämän jälkeen hyödyntää mahdollista kurssien laskua. Toisaalta jos tulokset ovatkin hyvät ja kurssi ponkaisee nousuun, niin aina on mahdollista ostaa nopeasti osaketta ja hyödyntää kurssi nousua - jos vain ehtii.

Yksi tapa hyödyntää tunnuslukuja tulosjulkistuksen yhteydessä on tulkita, miten muut sijoittajat suhtautuvat tulosjulkistuksen mittalukuihin. Jos ei harrasta pitkä aikaista sijoittamista, vaan pyrkii keräämään voittoa lyhyillä sijoituksilla, niin tulosjulkistuksella ei periaatteessa ole varsinaiseen sijoittamiseen suurta vaikutusta - vaan enemmänkin sillä, millä tavalla kurssit lähtevät liikkeelle. Näin ollen tunnuslukujen tarkkailulla voi ennakoida niiden sijoittajien liikkeitä, joille tunnusluvut ja niiden kertoma tieto on kaikki kaikessa. Eli vaikka yhtiön tila ei varsinaisesti kiinnostaisikaan, niin muiden ihmisten kiinnostus yhtiön tilaan voi olla hyvinkin tärkeä tekijä kurssin liikkeiden arvioinnissa. Joten kannattaa olla perillä yleisimmistä säännöistä, joita ihmiset tankkaavat itselleen määritellessään osakkeiden arvoja tai yhtiön heikkouksia. Näin ollen yhtiön hetkittäisten tulostietojen merkitys voi olla lyhyt aikaiselle sijoittajalle huomattavasti tärkeämpi asia kuin pitkä aikaissijoittajalle.

Oma mielipiteeni.

Jos itse sijoittaisin lyhyt aikaisesti, pyrkisin myymään osakkeita ennen tulosjulkistusta ja ostamaan niitä tulosjulkistuksen jälkeen. Ehkä pitäisi jopa viikon väliä ennen kuin ostaisin osakkeita kvartaalin alussa - näin näkisi mihin suuntaan osakkeet ovat menossa. Tai sitten odottaisin puolitoista kuukautta - tutkisin trendejä ja sijoittaisin osakkeisiin vain sen verran, että saisin pienen voiton. Maailmalla on yhtiöitä niin paljon, että lyhyt aikaisella sijoittamisella varmasti löytyy paikka jatkuvasti pitäen kvartaalien alut ja loput kaukana omasta sijoitushetkestä. Mutta tämä on vain oma mielipiteeni - en suosittele kenellekään sen hyödyntämistä.

Viitteet:

Tetlock, Paul C., Giving Content to Investor Sentiment: The Role of Media in the Stock Market. Journal of Finance, Forthcoming. Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=685145 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.685145

Erdemlioglu, Deniz and Gillet, Roland L. and Renault, Thomas, Market Reaction to News and Investor Attention in Real Time (August 15, 2017). Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3010847 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3010847

Kommentit

Comments powered by Disqus