Hyppää sisältöön

Kynttiläkaavio

Vaikka ei harrastisikaan treidaamista, niin kynttiläkaavioiden ymmärtäminen voi olla eduksi. Kyyntiläkaavion suunnittelivat aikoinaan japanilaiset riisikauppiaat 1700-luvulla. Sanotaan että kynttilöiden avulla voi ennustaa lyhyen ajan muutoksia kurssin liikkeessä. Yleisimmin käytössä olevat kynttiläkuviot on kuvattu alla olevassa kuvassa. Nousevaa kurssia kuvaa vihreä väri ja laskevaa punainen väri. Alunperin laskevaa kurssia kuvasi musta väri ja nousevaa kurssia kuvasi vain kehyksillä varustettu kynttilä.

/galleries/Svg/candles.svg

Kynttilöiden lukemisen taito.

Kynttilät kertovat oleellista tietoa joltain määritelty aikaväliltä menneisyyttä kohden. Yleisimmät käytetyt aikavälit ovat: 30s, 1 min, 5 min, 15 min, 30 min, tunti, 4 tuntia, päivittäinen, viikottainen ja kuukausittainen. Kynttiä kertoo mikä oli aika välin maximi arvo ja mikä minimiarvo sekä avautumisarvo että sulkeutumisarvo. Arvoja ei suoranaisesti kerrota kynttilässä, mutta kynttilän kautta näkee arvojen suhteet toisiinsa. Kynttilän piikit kertovat maximin ja minimin suhteesta ja kynttiläosan koko kertoo alkuhinnan ja loppuhinnan sunteesta. Jos väri on punainen, niin on menty alaspäin - tällöin alkuhinta on loppuhintaa pienempi. Jos väri on vihreä, niin on kuljettu ylöspäin ja alkuhinta on loppuhintaa suurempi. Kynttilän koosta näkee, miten voimakasta kaupankäynti on ollut aikavälin sisällä.

Alla oleva kuva kuvaa, miten kynttilää käytännössä voi tulkita. Eli ihan laidassa näkyy punainen kynttilä, jota nuoli osoittaa. Kynttilästä periaatteessa näkee mikä on ollut avaus hinta aikavälillä, joka tässä tapauksessa on 5 minuuttia. Ala reunasta näkee, mikä on sulkeutumishinta aikavälille.

/galleries/kuvia/DropExample.png

Ylhäällä oleva viiksen kappale kertoo, mikä on ollut korkein hinta aikavälillä. Alhaalla oleva hyvin pieni viiksen kappale kertoo alimman hinnan aikavälillä. Kynttilä siis kertoo, miten aikavälillä hinnankehitys on alkanut ja miten korkealle arvot kohosivat tai miten matalalle arvot menivä. Kynttilässä on siis tiivistettynä hyvin paljon tietoa.

Kynttilämuodostelma.

Kyntilöiden esiintymistavan perusteella on yritetty ennustaa kurssien kehitystä jo pitkään. En ota kantaa kuinka luotettavia ovat erillaiset kynttilämuodostelma. Näitä kuviomuodostelmia on lukuisa määrä ja niillä kaikilla on merkityksensä. Toisia kuviomuodostelmia pidetään luotettavimpina kuin toisia, riippuen hieman siitä kuka milloinkin asiasta kirjoittaa.

Näitä ns. patterneita voi tutkia netin syövereissä itsensä kipeäksi. Koska itse en kovinkaan paljon usko kynttiläkuvioiden ennustevoimaan, niin jätän kuvaamatta tässä edes yleisempiä kynttiämuodostelmia. Kirjottamalla googleen sanat candle pattern pääsee tutustumaan kynttilöiden ihmeelliseen hyväksikäyttöön trendin tulevia liikkeitä arvioitaessa.

Kommentit

Comments powered by Disqus