Hyppää sisältöön

Luottoluokitus

Luottoluokitus on tapa mitata yrityksien kykyä suoriutua maksuvelvotteistaan. Luottoluokitus mielelletään helposti liittyvän enemmän joukkovelkakirjohin liittyvään sijoittamiseen, kuten jkv kauppaan tai vaikka strukturaalisiin arvopapereihin, esim Indeksilainoihin. Mutta luottoluokitusta voi myös käyttää osakesijoittamisen mittarina. Luottoluokituksen arvo kertoo todellisempaa tietoa yrityksen tilasta kuin vaikka PBB arvo tai ESP arvon vaihtelut.

Luottoluokittajia.

Luottoluokittajien listaa en aio tähän kirjoittaa. Maailmassa on sekä kansallisia että kansainvälisiä luottoluokittajia. Kansainvälisistä tutuin on varmasti Standard&Pools, jonka aika monet tuntevat tutusta nimiyhdistelmästä S&P. Mutta tunnetuin varsinainen luottoluokittaja ainakin Suomalaisille voi olla Moody's. Lisäksi on olemassa hieman tuntemattomampi nimeltä Fitch Ratings. Nämä kolme ovat melko hallitsevia luottoluokituksessa, jonka takia luottoluokitustoimintaa kutsutaan oligopoliseksi tällä hetkellä. Ja käytännössä suurin osa luokituksesta kulkee joko Standard&Poolsin tai Moody'sin kautta.

Tässä näiden nettisivut.

https://www.standardandpoors.com/

https://www.moodys.com/

https://www.fitchratings.com/

Euroopassa on olemassa virasto, joka valvoo luottoluokitusten antamista, ESMA, joka tulee sanoista: The European Securities and Markets Authority.

https://www.esma.europa.eu/

Pitkän aikavälin luokittelu on todellakin kansainvälisten toimijoiden hallinnassa. Joitakin kansallisia toimijoita löytyy tietenkin myös.

Lyhyen aikavälin luokittelua tekevät usein kansalliset toimijat, jotka tarkistavat luottotiedot koneellisilla menetelmillä. Tällaisia toimijoita Suomessa on Suomen Asiakastieto ja Soliditet Finland.

Luokittelu

Koska kansainvälisiä suuria toimijoita on kolme, jotka luonnollisesti eivät käytä samanlaista luokittelujärjestelmää, on luokittelu tavoissa kirjavuutta. Ehkä luokittelutapoihin on hyvä tutustua luokittelijoiden omilla sivuilla. Periaatteessa kaikki luokittelu tapahtuu kirjain merkeillä, joissa paras on yleensä kolme a kirjainta jollain formaatilla esitettynä.

Valitettavasti suurien luokittajien sivujen käyttäminen vaatii rekisteröitymistä. Mutta lista luokituksista löytyy ilmankin. Tässä linkit tärkeimpien luokittajien luokitussääntöihin.

https://www.standardandpoors.com/en_EU/web/guest/article/-/view/sourceId/504352

https://www.moodys.com/researchdocumentcontentpage.aspx?docid=PBC_79004

Luokittelujen tarkastelu

Rekisteröityminen luokittelijoiden sivuille on ilmaista. Tämän jälkeen voi tarkastella melkoisen joukon yrityksiä luokittelutietoja ja esimerkiksi Moody'sin sivulla vaikka yrityksen kaikki lainat on nähtävillä. Sen sijaan raportit ja aineisto, jolla voi tehdä rahaa, on heti maksullista. Viimeiset lupaukset varauksella, sillä tietojen näkyvyyteen liittyy katselijan asuinpaikka.

Luokittelijoiden luokiteltavana on suuri määrä asioita, joten on optimistista uskoa, että luokittelu on mennyt nappiin tai kaikkia yrityksiä löytyy yhden luokittelijan listalta. Lisäksi heikkoja luokituksia on vaikka miten paljon. Kun miettii, millä tavalla menneinnä vuosina on Suomen valtion luokittelu kulkenut, niin monet luokittelijan arviot ovat kuin suoraan suomalaisista papereista luottuja. Eli luokittelijat käyttävät arvioissaan hyvin paljon heille toimitettua aineistoa - ja voivat olla hyvinkin pimeässä mahdollisesta todellisuudesta.

Eli luokittelijoihin kannattaa suhtautua samalla varovaisuudella kuin osakkeiden osto ja myyntisuosituksia antaviin analyyttisiin piireihin.

Kommentit

Comments powered by Disqus