Hyppää sisältöön

Markkinakirvelyä

Presidentti Niinistö kävi keskustelemassa Yhdysvaltain presidentti Trumpin kanssa ja tuloksena oli melkoisen sotkuinen lehdistötilaisuus. Trumpia ahdisteltiin virkarikossyytteen tiimoilta, ja hän oli varsin ärtynyt. Niinistön rooliksi jäi seurailla tätä tapahtumaa.

Maailman pörssit eivät noteraneet tätä Suomen lehdistölle niin tärkeää tapahtumaa millään tavalla. Ja itseänikin enemmän mietitytti Pioner Credit Ltd:n kohtalo. Tämän vuoden talouskatsauksesta löytyu jotain syitä yhtiön yllättäviin ongelmiin. Heinäkuussa erinäisten taloudellisten tapahtumien seurauksena lyhytaikaisia varoja oli ollut vähemmän kuin lyhytaikaisia saatavia. Tosin näin on monien menestyneidenkin yritysten kohdalla. Onko vuosikatsauksessa kuitenkaan selkeästi syytä tapahtuneeseen? Vuosikatsauksessa mainitaan, että yhtiön toiminnan jatkuminen on vaakalaudalla - tai epäselvä.

Pioner Credit Ltd ja voitollinen vuosi.

Pinoner Credit Ltd:n vuosikatsausta katsottaessa ei suoranaisesti vielä välttämättää ymmärrä syytä romahdukseen. Yhtiön Current ratio menee 1 alapulelle eli arvoon: 0,63 Käyttöpääoma on tipahtanut arvoon -64982000. Maailmalla on suuria yhtiöitä, joiden käyttöpääoma on jatkuvasti negatiisella ja Current Rationin arvo on huono, mutta ei hirvittävä ja vuoden tuloskin on positiivinen- eli konkurssin uhkan syytö ei näiden osalta hahmota.

Yrityksen omavaraisuus aste on 36,17% ja nettovelkaantuminen on 176,44%% näiden suhde on 36,17/176,44*100 = 20,49% eli melkoisen velkapainotteinen yritys, Mutta ihan heittämällä omasta salkustani esimerkki eli BESI jonka vastaava vertailuarvo on 26% eli tuo laskemani suhdeluku ei myöskään kerro syytä suoraan konkurssin uhkaan. Tässä tulee ilmi fakta: Konkurssin uhkaa ei välttämättä näe suoraan taseesta arvojen perusteella. Yhtiön tulos romahti kuitenkin 76% edellisen vuoden tuloksensta.

Koska edellä kirjaamani arvot ovat vain hetkellisiä tilannekatsauksia, niin niiden perusteella ei todellisuudessa näe, kuinka paha rahoitusongelma yrityksellä heinäkuussa oli. Yhtiön oman ilmoituksen perusteella rahoitusvaje on merkittävä ja uhkaa yrityksen toimintaa. Mutta kysymys kuuluu onko mielekästä päästää tämän kaltainen yritys konkurssiin, jonka konkursiin meneminen aiheuttaisi monilta yksityisiltä ihmisiltä heidän lainojensa takaisin perinnän?

Yhtiön omien tekstien mukaan, yhtiö on kuitenkin toiveikas, että tilanne saadaan asettumaan. Näillä tiedoilla itse epäilen vahvasti Pioneer Credit Ltd:n ajatuvan konkurssiin. Kun lokakuun lopussa osaketta aletaan taas mahdollisesti noteramaan Australian pörsissä käytän pitkän hetken myymisen pohtimiseen. Tiedän että kurssi tulee todennäköisesti syöksymään alas. Tai voi olla, että noteraus ei koskaan jatku ja verottajalle voi kirjata vuoden lopussa pääoman meneetyksen tämän yhtiön osalta. Oikeastaan konkursista saattaa vain olla etuja minun kannaltani, mutta niiden kaikkien yrityksellä työskentelevien ihmisten kannaöta ehkä ei.

Mutta tosiaan erikoista tässä koko jutussa on lisäksi se, että Pioner Credit Ltd ilmoitti kuluneen vuoden voitolliseksi - kirjanpitomenetelmät ja niiden soveltamiset ovat todella mielenkiintoisia. Voi jopa olla, että koko tämän ongelman lähtökohtana on nimenomaan se, miten tietoa kirjataan kirjanpidossa.

Markkinariskistä.

Liiketoiminta ei välttämättä ole aina kannattavaa, vaikka yritys on listautunut pörssiin. Jos sijoittaa etäällä oleviin kohteisiin, joiden toiminnasta ei ole viime käden tietoa ja hyviä lähteitä, kannattaa aina varautua pahimpaan. Minun keinoni pahimpaa varautumisessa on hajauttaminen ja osinkotulojen säännöllinen metsästys, jolloin konkurssin tapahtuessa osinkotuotto itsessään korjaa vian tietyllä aikavälillä. Lisäksi tappiot voi aina kirjata verotukseen. Oman riskinhallintani kulmakivet rakentuvatkin juuri mainitsemien asioiden päälle.

Jokaisen sijoittajan on syytä rakentaa itselleen jonkilainen tapa hallita omia riskejään. Tavoista yksinkertaisin on sääntö, että sijoittaa vain sen verran varojaan, jotka on valmis häviämään. Tuo sääntö koskee ennen muuta päiväkauppaa tekeviä ja lyhyt aikaisia voittija tavoittelevia, mutta myös niitä pitkäaikaissijoittajia, jotka lyövät kaiken yhden tai kehden kortin varaan.

On hyvin tärkeää, että alkaessaan sijoittamaan tietyllä tyylillä - mikä tyyli ikinä onkaan - tutustuu tyylissä olevin riskeihin. Viime aikoina on kovasti mainostettu päiväsijoittamisen suuria voittomahdollisuuksia, mutta kirjoitettu äärimmäisen vähän niistä riskeistä, joita päiväkauppaa tekevä kohtaa. Päiväkauppa voi olla vain yksi muoto peliriippuvaisuudesta ja johtaa huomattavasti ikävämpään lopputulokseen kuin peliautomaattien kilkutelu, mutta kieltämättä ehkä vähemmän riskinen kuin nettipokerin pelaaminen, jossa huijaaminen on helppoa.

Jos omasta mielestään markkinat ovat suuressa kuplassa, joka romahtaa pian, niin ehdottomasti sijoittaminen ei ole silloin tätä henkilöä varten. Toisaalta jos mielestäni sijoittaminen on paratiisi, jossa saa rahaa vain sillä, että uskoo niin tapahtuvan, niin sijoitaminen ei ehkä ole myöskään silloin tarkoitettu elämän tehtäväksi.

Riskeistä selviää kun aloittaa varovasti ja tutustuu faktoihin. Sijoittamisesta on kirjoitettu paljon - asiasta on kirjoitettu paljon roskaa ja paljon ihan asiallista asiaa - tutkiessasi alan tekstejä, ovat ne kenen tahansa kirjoittamia, niin muista pitää tiettyä kritiikkiä päällä. Varsinkin kirjat voivat sisältää paljon kirjoittajan omia fantasioita ilman oikeaa lopullista tietoa. Ja samoin huonot blogit, kuten tämä blogi :)

Mutta muista - riski ei ole aina riski, se voi olla myös tuottomahdollisuus. Eli markkinoiden alassyöksyminen voi olla hyvä asia ja markkinoiden kova nousu voi olla käsittämättömän paha asia. Riskin käsitteellä on monia katsomiskantoja. Riski sanan merkitys ei ole yksiselitteinen.

Kommentit

Comments powered by Disqus