Hyppää sisältöön

Megatrendit

/galleries/Mega/bitmap.png

Megatrendit ovat maailmanmittakaavaassa lähes joka nurkkaan työntyneitä ilmiöitä, jotka ovat niin sanotusti IN.

Jotkut ajattelevat, että megatrendien avulla voi pörssissä tehdä runsaasti rahaa, kun löytää ne toimialat, jotka saavat tulonsa näistä trendeistä. Jokainen tunnistaa tällaisen trendin helpolla. Tunnetuimpia ovat ns. tekoäly ja yllättävän monesta nurkasta pursuava muovipusseja vastaan kamppania. Näitä trendejä on lukuisia. Tietotekniikka on ollut vuosia jo eteenpäin puskenut trendi, joka alkaa oikeasti saada elämästämme vasta nykyään kunnon jalansijaa.

Seuraa trendiä, kulje aallon mukana.

En aio käyttää tässä bloggauksessa enempää aikaa luettelemalla trendejä, vaan ennemmin voisin pohtia, miten niitä pystyy hyödyntämään sijoitusmielessä. Verkkokauppojen ylivoimaan uskominen saa jotkut tahot aliarvioimaan vanhanaikaisten kivijalkakauppojen tulevaisuuteen. Eli yksi tapa ottaa voittoa trendistä on pelata aivan vastakkaiseen suuntaan kuin trendin suunta vie. Eli veikata voittajaksi sitä osapuolta, jota trendi ei veikkaa. Toisaalta Amzonia veikattiin häviäjäksi vielä joitakin vuosia sitten, joten trendin veikkaajat ovat voittaneet paljon näinä vuosina - vai ovatko oikeasti? Onko ollut kannattavampaa heilua 'kuolevan toimialan' trendin mukana kuin veikata tulevaisuutta?

Amaxon ilmiönä ei tuota juuri edes osinkoa. Samaan aikaan kivijalkakaupat ovat voineet tuottaa runsaasti osinkoa omistajilleen. Voittoja voi vertailla monista kulmista.

Amazonista löydämme siis yhden tavan hyödyntää megatrendiä. Ostaa trendin mukaan tuotetta ja katsoa vuosien mittaan kannattaako trendiä hyödyntävään toimialaan sijoittaa. Toinen todella kauan olemassa ollut megatrendi on matkustaminen. Tämä trendi on suorastaan Gigaluokkaa ja ollut olemassa yhtä kauan kuin ihmiskunta. Matkustamista löytyy omia mahdollisia megatrendisuuntauksia, jotka voivat vaikuttaa tulevaisuuteen. Näihin orastaviin trendeihin sijoittaminen voi olla yksi tapa hyödyntää voittoja pitkällä aikavälillä pörssissä.

Eli ainoa tapa todella hyödyntää Megatrendiä on loikata aallon mukana ja kerätä mahdollista arvon voittoa. Jos Megatrendi tuottaa osingoa, niin silloin sijoittaja on omasta mielestäni turvallisella aallolla. Jos taas ei tuota, niin aalto on riskisijoitus, joka perustuu puhtaasti unelmaan, joka odottaa toteutumistaan.

Pörssi ja Megatrendit

Itse en ole megatrendien seuraaja. Minulla on salkussa kahta megatrendiä. Olen sijoittanut pienen määrän robotiikka yhtiöitä seuraavaan indeksiin, joka ei ole viime aikoina kovin maireasti käyttäytynyt.Toinen megatrendin edustaja on euroopan suurimpia matkailuyrityksiä nimeltä Tui. Tuin tilanne on tyydyttävä, mutta kurssikehitys on jäänyt paikoilleen viime aikoina.

Pörssin trendit eroava megatrendeistä siinä, että ne liikkuvat ihmisten toiveiden ja pelkojen varassa eteenpäin. Kun ihmisiä pelottaa rahan menettäminen, pörssien päätrendit suuntaavat alaspäin. Kun ihmiset uskovat tulevaisuuteen, suuntaus on ylöspäin. Jos sijoittaa indeksiin, pitää ymmärtää, että vaikka Megatrendi on kuinka hyvä tulevaisuuden valinta, niin pienellä aikavälillä senkin pörssitrendi seuraa päätrendejä.

Robotiikkayhtiöiden kurssit ovat lyhyellä aikavälillä siis menossa alaspäin. Samoin todennäköisesti Tuin kurssi. Pitkällä aikavälillä uskon molempien olevan hyviä sijoituksia. Tämä oli siis vain minun mielipiteeni, eikä mikään sijoitusvinkki. Muista että olen idiootti.

Omien polkujen kulkija.

Minusta on hauskempaa kulkea omia polkujani ja valinta omat sijoituskohteeni aivan miettimättä, onko se hype tulevaisuudessa vai ei. Tulevaisuuden mahdollisen hypen seuraamisessa on tiettyjä riskejä, koska uusien mahdollisuuksien luominen tuo yritykselle riskialttiutta. Vaikka olen riskisijoittaja, niin sijoitan riskiä mielummin hyvää osinkotuottoa antaviin yrityksiin kuin mahdollista hyvää tulevaisuuden arvonnousua tuottaviin yrityksiin. Eli jälleen kerran voi kysyä, kutsunko itseäni riskisijoittajaksi perustelluksi, sillä todellisuudessa vaikka sijoitusteni tulevaisuus näyttää aina olevan epävarmoja, niin niissä on silti menestymisen mahdollisuuksia.

Mutta tunnustan tämän kuun tuleva ostos, jonka sijoitan bioenergiavoimaloita tuottavaan yritykseen, liikkuu megatrendiaalolla. Kyseessä on yritys, joka näki jo vuosia sitten megatrendin mahdollisuuden ja on ollut vain varjoissa odottamassa tilaisuutta. Tilaisuus on ehkä tullut.

Pörssissä on mahdollisesti jopa vaikeaa olla ostamatta jotain megatrendiehdokasta, vaikka sitä yrittäisi. Sillä aika monet yritykset pyrkivät toimimaan sellaisella alueella, joka tuo voittoa. Ja voittoa tuottavat asiat, jotka noin yleisessä mielessä todella suosittuja - niin suosittuja, että niistä kannattaa maksaa.

Ehkä koko megatrendi käsite on floppi. Elämässämme on monia erillaisia trendejä ja tapoja. Ehkä meidän pitäisi puhua mega- tai gigatrendien sijasta vain mahdollisuuksista ja tulevaisuuden näkymistä. No tätä voi miettiä filosofisesti, jos haluaa.

Kommentit

Comments powered by Disqus