Hyppää sisältöön

Miksi Sijoitussäästötili kasvattaa riskiä?

Vuoden vaihteessa on tulossa niin monien välittäjien suitsuttama sijoitussäästötili, joka mahdollistaa sijoittamisen niin, että verot maksetaan vasta, kun rahaa otetaan tililtä pois.

Hieno juttu, tämän kannattajat kiljuvat, sormet syyhyten markkinahintaisia kauppoja odotellessa.

Tämän bloggauksen aiheena on antaa pieni varoituksen sana niille sijoittajille, joilla ei oikeasti ole vielä täyttä käsitystä mitä sijoittaminen on. Eli niin monien suitsuttama juttu ei välttämättä ole niin hyvä juttu kuin se kuulostaa olevan. Verottaja nimittäin on monta kertaa se voima, joka auttaa riskien hallinnassa.

Mitä?

Verottaja auttaa riskienhallinnassa!

Miten tämä on mahdollista?

Sijoitussäästötili ja verotus.

Jos sijoittaa markkinahintaan, niin markkinahinnalla on tapana liikkua edes takaisin. Sijoitussäästötili on nähdäkseni tehty nimenomaan ajatellen onnistunutta markkinahintaan sijoittamista varten, joten tässä puhutaan markkinahintaan sijoittamisesta. Koska markkinahinta todellakin laskee ja nousee, ovat myös arvon romahdukset mahdollisia vuosien mittaan.

Tavallinen sijoittaja, joka maksaa veroa tehtyään voittoa, ottaa vastaan markkinoiden liikkeen, mutta hänellä on valtti käytössään. Jos jollain paperilla tekee häviötä, tämä sijoittaja voi laittaa tappiot verotukseen - eli hän voi tavallaan katsoa maksaneensa veroja etukäteen. Tietenkin tässä tapauksessa pitää olla pääomatuloja. Ilman pääomatuloja, esimerkiksi voittoja kaupankäynnistä, hän ei pysty käyttämään tappioiden kirjaamista hyödykseen.

Sijoitussäästötili säästäjä ei pysty helposti viemään tappioitaan verottajalle, koska verot maksetaan vasta, kun rahat otetaan ulos tililtä. Sijoitussäästötilin tappioiden hyödyntäminen vaatii todennäköisesti koko tilin lopettamista. Jolloin samanlaista mahdollisuutta tappioiden kirjaamiseen salkusta kuin tavallisella sijoittajalla on, ei sijoitussäästötilin omistajalla ole. Tämä voi olla suurikin ongelma kokemattomalle sijoittajalle, joka tekee voittojen sijaan tappiota. Ja mikä tärkeintä, jos sijoitussäästötili säästäjällä ei ole pääomatuloja, niin tappioiden kirjaamisen hyödyntäminen tilin lopetuksen jälkeen on vaikeaa. Tavallisella tavalla sijoittavalla taas voi olla pääomatuloja, kuten esimerkiksi osinkoja, joiden veron maksua hän pystyy ohjaamaan tappioiden kirjaamisella ylös. Tappioiden veroon kirjaamisen merkitystä ei koskaan kannata vähätellä sijoittamismaailmassa.

Sijoitussäästötili on siis riskialtiimpi tili, eikä missään nimessä hyvä idea aloittelijan käyttöön. Tai ehkä sijoitussäästötilillä voi pitää tuottoa jakavia ETF-papereita ja saada niiden avulla hiljalleen tuottoa itselleen. Luin jonkun olevan innoissaan, että voi aloittaa sijoitussäästötilillä päiväkauppaoperaatioita - mikäs siinä, jos on valmis ottamaan normaalia tappiota kovemman tappion käteensä. Tai ehkä päiväkauppaaja ajattelee asian näin. Voi avata ja lopettaa tilejä jatkuvasti, jotta melko todennäköiset tappiot tulevat tarvittaessa kirjattu ylös.

Eli jokainen joka pitää verottaja jotenkin pahana sutena, kannattaa katsella todellisuutta hieman toisin silmin. Sijoittamisen aloittaminen on Todella helppoa, mutta myös häviön tekeminen on Todella helppoa. Ja kun häviö tulee, normaalisti verottaja on ollut apunasi, mutta ei ole enää sijoitussäästötilin käyttöön oton jälkeen.

Osinkosijoittaminen ja Sijoitussäästötili.

Pitkä aikaisessa osinkosijoittamisessa nimenomaan on tärkeätä voida myydä huonot yhtiöt tarpeen tullen pois salkusta, jolloin usein tulee tappiota. Vaikka sijoitussäästötili antaa mahdollisuuden osinkojen verottomuuteen Suomessa, niin se ei vie pois ulkomailta otettavia lähdeveroja. Lähdeverot + osinkojen maksamisen loppumisen vaara ovat ongelmia, joiden takia sijoitussäästötili ei ole se ihanteellinen ratkaisu. Jos haluat olla osinkosijoittaja ja valitset sijoitussäästötilin, niin tiedosta mahdollisten riskien määrän kasvaminen. Ja nimeenomaan se, että sinulta jää hyvin tärkeä verottajan sinulle tarjoama instrumentti käyttämättä - yksittäisten yhtiöiden tappioiden kirjaus verotukseen.

Sijoitussäästötilin teoreettinen etu.

Teoreettinen sijoitussäästötilin etu on siinä, että jos kaikki menee hyvin eteenpäin - koko ajan tulee voittoa - niin voiton voi hienosti uudelleen sijoittaa eteenpäin. Jos vielä tilillä ei ole tilinhoitomaksua, joka voi olla hyvinkin negatiivinen voima vielä kaiken jo mainitun jälkeen, niin voi olla mahdollista että pääset ehkä korkoa korolle ilmiöllä tekemään rahaa.

Mutta jotta tämä onnistuu, niin sinun oikeasti tiedettävä mitä teet. Eli kumpi on parempi vaihtoehto - itseensä sijoittava rahasto vai melko konstikas ja riskialtia sijoitussäästötili. Suosittelen sitä rahastoa, sillä joku hoitaa peliä siellä puolestasi. Muista Tappiota on helppo tehdä.

Tämä oli pieni pelottelu, mutta mukavissa asioissa on aina pimeä puoli, joka unohdetaan asiaa mainostaessa kertoa, joko siitä syystä, että sitä ei tiedetä tai sitä ei ymmärretä tai sitä ei vain haluta kertoa.

Kommentit

Comments powered by Disqus