Hyppää sisältöön

Minun Tunnuslukuni

Osakemarkkinoiden tunnusluvut ovat muotia monissa blogikirjoituksissa. Hienoja termejä vilahtelee EBITDA, EPS, P/E, PEG, Short Ration, Current ration ja paljon muuta. Näistä osa on ihan hyödyllisiä. Jotkut ovat tarkoitettu enemmän hauskaksi ajankuluksi kuin oikeasti kertomaan syitä ja seurauksia. Tässä kohtaa tilastotieteilijä nostaa käden ylös ja huomauttaa, että tunnusluvut on tarkoitettu kertomaan tietoa yhdessä eikä erikseen. Yksittäinen tunnusluku ei kerro totuutta esiin.

Kieltämättä totta. Mutta haluanko paneutua tunnuslukujen maailmaan tosissani, koska tunnusluvut kertovat pienen siivun nykyisyydestä, mutta niillä yritetään ennustaa tulevaisuutta - arvailemalla. Tunnusluvut toki vaikuttavat sijoittajien sijoituspäätöksiin, joten usein ne kertovat enemmän sijoittajista, kuin itse yrityksestä.

/galleries/tunnuslukuja/tunnusluvut.png

Minulla on joitakin tunnuslukuja, joita oikeasti käytän. Yksi merkittävin tunnuslukuni on tämä: DivYield%. Perustan arvioni osakkeen halpuudesta/kalliudesta tuohon tunnuslukuun. Jos osakeen osinkotuotto on 0, osake on liian kallis. Tälläisista osakkeista mainittakoon Alphanet Inc eli googlen paperi, joka on mielestäni roskakategorian osake. Tämä on minun mielipiteeni. Osake on kallis vieläkin jos sen DivYield% on alle 4%. Viidessä prosentissa osakkeen hinta alkaa olla kohdillaan. Kahdeksan prosentin osake tietää sopivaa tuottoa tulevaisuudessa. Yksitoista prosenttia ja hinta on jo kohdillaan.

Tässä kohtaa otan vastuuvapauden. En kehoita ketään ostamaan yli viiden prosentin osinkotuotolla olevia papereita. Osa markkinoista on niiden kohdalla sitä mieltä, että niihin liittyy enemmän riskejä kuin pienempi osingoisiin. Lisäksi voi olla, että osinko tippuu nopeasti. Tosin oma kokemukseni on - jos valitsee osakkeen oikein - että ei tipu. Riskejä kuitenkin on. Riskit on hyvä pitää mielessä. Jokainen tekee omat päätöksensä, ja minä en ole se ihminen, jota pitää kuunnella.

Toinen asia, mitä käytän hinnan arviointiin osinkotuoton lisäksi, on kurssikäyrä. Olen trendimiehiä. Useilla finanssiyrityksillä, jotka keskittävät varojaan sijoituksiin osakemarkkinoilla, trendi on alusta asti suoraan alaspäin kulkeva. Osake on tuotu markkinoille selkeästi yli hintaisena, ja paperin kurssi vain painuu vuodesta toiseen. Minulla ei ole tapana ostaa osaketta, ennen kuin trendi on selkeästi rauhoittunut. Koska olen pitkäaikaisosinkosijoittaja, pidän papereista, joiden kurssi on joko melko tasainen tai sitten se selkeästi aallon pohjassa. Pohjalta kulku on vain ylöspäin. Minulle siis on kurssilla sen verran merkitystä, että joskus tulevaisuudessa haluan ehkä myydä paperin pois. Tulevaisuutta ei voi ennustaa. Pitää olla varautunut. Ja tietenkin on tässä hyvä muistaa, että trenditkin ovat muuttuvia. Tasoittunut trendi saattaa vuosien kuluttua olla matkalla alas tai ylös. Olivat tunnusluvut mitä tahansa, niin aina ne kertovat vain hetkellisyyttä, eivät tulevaisuutta.

Minulla on siis kaksi tunnuslukua. Osinkotuottoprosentti ja paperin trendikäyrä. Kolmas tunnuslukuni on haistella paperin ympärillä käytävää internetkeskustelua, sekä miettiä, minkälaisessa ympäristössä yritys toimii. Jonkin verran tutkin oikeita tietoja suoraan yrityksen taseesta. Miten paljon velkaa yrityksellä on? Miten paljon yritys on viime vuosian tuottanut. En edes pysähdy miettimään, miten paljon yritys viimeeksi tuotti. Yksi kerta on vain otos. Jos firma on omilla taloudellisilla tiedoilla pysynyt pystyssä vuosia, niin se todennäköisesti jatkaa samaan tahtiin. Ei yritys ole menossa konkurssiin vain yhden epäonnistuneen kvartaalin takia. Oikeastaan olen riemuissani epäonnistuneista kvartaaleista. Ne merkitsevät usein alennusmyyntiä.

Lisäksi käytän paria tunnuslukua ymmärtääkseni asioita.

Mielenkiintoinen tunnusluku on Enterprice Value/EBITDA tai englanniksi Enterprice Multiple. Jotkut käyttävät tätä mittarina laskeakseen onko yritys yli- tai alialiarvostettu. Pieni arvo viittaa aliarvostukseen, iso arvo toiseen suuntaan. Mitä tämä oikesti tarkoittaa? Luku viittaa käyttökatteeseen. Jos yrityksen toiminta jatkuu samanlaisena, niin luvun kuvaaman ajan jälkeen yritys velattoman arvonsa määrän verran käyttökatetta, Oletus on että käyttökate ei myöskään muutu. Tunnusluku ottaa huomioon velan. Toinen hyvä tunnusluku on Current Ration, joka kertoo yrityksen maksukyvystä.

Salkussani on yhtiötä nimellä Corus Entertaiment INC. EV/EBITDA on tälle paperille tällä hetkellä 5,76. Vertailun vuoksi Intelin vastaava luku on 9,51. Kun tiedämme vielä, että Coruksen DivYield% on 17,59 ja Intelin vastaava on tällä hetkellä noin 2%, niin omasta mielestäni Corusta on järkevämpää omistaa (tosin olen omistanut myös inteliä). EV/EBITDA kertoimella ja osinkotuottoprosentilla on jotain yhteistä pienellä ja merkityksettömällä aineistolla. Mainittakoon että syynä Coruksen kurssin mataluuden syynä verkossa pidetään korkeaa velkaprosenttia. Coruksen current ration, joka kertoo miten maksukykyinen yritys on, liikkuu luvun 0,9 paikkeilla, joka tarkoittaa välttävää - eli viittaa pieniin ongelmiin maksu puolella. Intelillä tämä luku on 1,59, joka tyydyttävä arvo. Intelillä ei ole suuria maksuvaikeuksia. Näillä kahdella luvulla saadaan näkyviin syy, miksi markkinat ostavat Intelin osaketta hullun lailla, mutta pelkäävät Coruksen lukua.

DivYield%, EV/EBITDA, trendikäyrä ja current ration ovat mielestäni ainoat tunnusluvut, joita sijoittaja tarvitsee. EPS tietenkin kertoo, miten paljon voittoa juuri tällä hetkellä tulossa, joten sitä voi käyttää pika arviointiin. Mutta niin kuuluisa P/E tunnusluku on omasta mielestäni melko huono mittari mihinkään. Toki Kurssin katsominen ja EPS:ään uskominen ovat sama asia kuin P/E, mutta miksi katsella mahdollisesti virhe-informaatiota kertovaa tunnuslukua, kun voi vain katsoa trendin ja vilkaista, mikä on osinkotuotto.

Mainitsin tuolla alussa, että mielestäni Alphabet Inc on roskapaperi. Jos vilkaistaan mikä EV/EBITDA googlelle, niin saamme sen olevan 17,52. Itse pysyisin googlen paperista todella kaukana, siitä huolimatta, että current ration on 4,87 - eli mielettömän erinomainen. Kaikki tiedämme, että google tuskin menee myöskään konkursiin lähivuosina. Mutta tuskin menee Coruskaan (Omia mielipiteitä, joiden varaan ei kannata sijoittamista rakentaa). Corus tuo salkkuuni voittoa pitkällä aika välillä paljon enemmän Alphabet Inc tekisi.

En tässä ala selostamaan, miten kuvaamiani tunnuslukuja lasketaan. Kaikki me tiedämme, että nämä laskukaavat saan hakukoneella monesta eri lähteestä.

Lisäksi netin ihmeellisessä maailmassa voi perehtyä muihin tunnuslukuihin ja yritysten tilinpäätöstietojen merkitykseen tehokkaasti. Tosin nyt suosittelen yrityksen tilinpäätöksiä miettiessä enemmän kirjoja kuin nettiä. Minullakin pöydällä yliopistoaikoinani ostamani kirja, jossa kuvataan yritysten tilinpäätöksien tulkintaa hyvinkin syvällisesti. Käytän sitä harvoin, koska luotan että muutamalla markkinatiedolla pysyy kärryillä, onko tapahtumassa katastrofi vai ei. Minun ei tarvitse onkia asioita esiin joka sijoituksen yhteydessä tilinpäätöstiedoista. Mutta toki, olen joutunut tenttimään kirjan. En ole varma muistanko tentistä enää mitään.

No niin. Kesä on tulossa. Kuten muistatte, kesä on parasta aikaa sijoittaa. Kesällä on parhaat alennusmyynnit (Ihan omasta päästä heitetty legenda).

Kommentit

Comments powered by Disqus