Hyppää sisältöön

MLP osakkeet

Master limited partnership (MLP) on Yhdysvalloissa käytössä oleva yritystyyppi, jonka verotuskäytäntö myös ulkomaalaisen ostajan kannalta on erilainen. MLP yritykset ovat kiinnostavia siinä mielessä, että ne toimivat yhdysvaltojen tuottavalla energiasektorilla, ja ne jakavat melkoisesti tuloa osakkailleen.

Mutta millainen on tämä yritystyyppi.

MLP yhtiö on yhtiömuodoltaan kommandiittiyhtiö (LP). Tässä kohtaa kannattaa mainita, että kommandiittiyhtiömuotoja on useampia yhdysvalloissa, eivätkä ne täysin vastaa suomalaista kommandiittiyhtiömuotoa, joten suora rinnastaminen ei ole mahdollista. Yhdysvalloissa kommandiittiyhtiöitä ei veroteta yritystasolla, joka luonnollisesti laskee yritysten pääoman kuluja. Netin tietoviisaat sivustot tietävät kertoa, että tällä menetelmällä vältytään esimerkiksi osinkojen kaksoisverotukselta. Mutta koska LP-tyyppiset yritykset maksavat tuottoaan suoraan osakkailleen niin yrityksen verotus siirtyy tavallaan osakkaiden maksettavaksi. LP yritysten tuottama niin sanottu osinko ei teknisesti siis ole osinkoa vaan suoraa tuotonjakoa eli yritystuloa. Vaikka tästä on osakkaille etua, niin yhdysvaltalainen verotuskäytäntö voi tässä kohdassa olla myös vaikea, mikäli satut olemaan esimerkiksi Suomalainen sijoittaja, jolla on aivan erilainen verotuskäytäntö.

Ei-kommandiittiyhtiöiden kohdalla yhdysvaltain verotus ottaa osinkoista vain 15% lähdeveron, mutta erityisesti LP yrityksen kohdalla käytäntö on erilainen. Lähdevero voi kohota 39% asti. Tämä johtuu siitä, että LP yhtiöt eivät kuulu Yhdysvaltojen ja Suomen välisen verosopimuksen piiriin. Näin ollen yhdysvaltalainen verottaja voi iskeä kyntensä Suomalaisen sijoittajan kukkaroon. Ja muista, Suomen verottaja ottaa omansa myös 39% päälle, eli verotus voi nousta yli 50%. Eli osinkovero tällä osaketyypillä voi kohota jopa Ranskan repimää lähdeveron ja Suomen verottojan yhteisveroa suuremmaksi.

MLP yrityksiis ei siis kannata suoraan sijoittaa. ETF rahaston kautta sijoittaminen on kuitenkin turvallisempaan. Mutta pieni varoituksen sana tästäkin mahdollisuudesta. Parhaat euroopan puolella myytävät MPL-osakkeisiin sijoittavat ETF-rahastot ovat synteettisiä. Eli ne eivät itseasiassa sijoita lainkaan MLP-osakkeisiin, vaan jäljittelevät MLP-osakkeiden kurssikehitystä ja tuottokehitystä käyttäen johdannaisia ja muita sijoitusmuotoja tukenaan. Näin ETF-rahastot välttävät Yhdysvaltalaisen verotuksen kiemurat, koska eivät oikeasti maksa Yhdysvaltoihin lainkaan veroja.

Miksi puhun euroopan puolella myytävistä ETF-rahastoista? Tätä kirjoitettaessa on tullut voimaan eräs mielenkiintoinen direktiivi, joka käytännössä kieltää ETF-rahastojen ostamisen yhdysvalloista. Tämä johtuu faktasta, että kaikilla rapakon takana olevilla rahastoilla ei ole ns. avaintodistusta, joka nykyään vaaditaan euroopassa. Direktiivi tästä asiasta on äärimmäisen epäselvä ja epäreilukin. Direktiivin arvostelu ei kuitenkaan kuulu tämän postauksen aihepiiriin.

Itse suunnittelen MPL:hen sijoittavien ETF:ien ostamista siitä huolimatta, että ostettavat paperit ovat synteettisiä eivätkä replikoituvia - eli fyysisiin papereihin sijoittavia. Ehdokkaita on kaksi, joista kirjoitan ehkä myöhemmissä postauksissa. Paperit kuitenkin seuraavat Yhdysvaltain energiayritysten arvokehitystä ja maksavat korkeaa osinkoa. Ne ovat siis riskipitoisia ETF-papereita, joiden omistamista kannattaa huolella miettiä.

Näin ollen en kehoita ketään seuraamaan esimerkkiäni. Jos välttämättä haluat sijoittaa, niin kävele todellisen sijoitusneuvojan kanssa keskustelemaan ennemmin kuin luet höpinöitäni edes vinkkitarkoituksessa!

Kommentit

Comments powered by Disqus