Hyppää sisältöön

MONEY3 CORP LTD

Näin kauppasotien ja kylmän sodan aattopäivän jälkeen on mukava vilkaista jotain positiivista asiaa Australian osakemarkkinoilla. Vaikka kaksi isoa valtiota on päättänyt uppiniskaisesti olla välittämättä toistensa näkökulmista, niin maailmassa on paljon pieniä yrityksiä, joihin ihmisten riitelyt eivät samalla tavalla vaikuta.

Yksi tällainen meren aallokossa uiva pieni yhtiö on Money3 Corp, jota katsastelin jo helmikuussa. Katsotaanpa miten yhtiö on sen jälkeen pärjännyt.

Ongelmana MNY kanssa on se, että Australiassa ei todellakaan tarvitse julkaista kvartaalitietoja yhtiöstä. Eli koska vuosi MNY:llä vaihtuu vasta kesäkuussa, niin ei tähän tekstiin ei ole mitään syytä kerätä samoja taloustietoja, jotka jo laitoin ylös edellisen postauksen kohdalla. Taloustietoformaattini on hieman muuttunut, mutta kesäkuun jälkeen kirjoittelen uuden tekstin tästä yhtiöstä.

Mutta viimeisen kirjoitukseni jälkeen MNY sivuilta on ollut löydettävissä puolivuosikatsaus 2019, joka käytännössä kertoo loppuvuoden 2018 arvoja.

https://investors.money3.com.au/new/asx/25-02-2019-MNY-Results-Presentation-1902589.pdf

MNY näkemys tilastaan.

Kuten raportin alusta heti huomataan, MNY on suuntautunut autolainoihin, joka näyttää olevan maailman laajuisesti tarkasteltuna kannattava megatrendi sijoittaa. Yhtiö ottaa tuottoaan sekä Australialaisilta että Uusiseelantilaisilta auton ostajilta. Oman raporttinsa mukaan tuotto on ollut kasvavaa ainakin muutaman vuoden ajan.

Helmikuussa tekemäni lyhyen talouskatsauksen perusteella yhtiön tulos on oikeasti ollut muutamamien vuosien aikana kasvavaa ja tämä on heijastunut mm. omavaraisuuden kasvulla.

Myös osinkotulot ovat nousseet. Tätä kirjoittaessani seuraava osingon irtoamispäivä on muutaman päivän päässä. Osinko on 0,0175 AUD per osake - MNY tämän hetken osakkeen kurssi on 2.12 AUDia ja osinkoa jaetaan kahdesti vuodessa, joten divyield tällä hetkellä on arviolta 6,7%.

Sijoittajien mielipide menneenä kuutena kuukautena MNY:stä on ollut seuraava:

/galleries/MNY/MNY21052019.png

Eli näkemys on sijoittajien mielestä positiivinen. Autolainat ovat siinä mielessä turvallinen megatrendi, että muuttuvassa maailmassamme, jossa uusin trendi on käydä kauppasotia verissä päin, autojen tarve ei kato minnekään. Kun ei itse ota kantaa mikä on auto ja mistä se tuodaan ja millaista elektroniikkaa siinä on, niin tuotto on varmaa. Vain rahan liike ratkaisee.

Miten analyysitalot miettivät MNY:stä.

Reuters tuottaa usein aneistoa, jota mielenkiinnolla luen. Voi olla monta mieltä, miten paikalle osuva Reutersin arvio milloinkin on, mutta viimeisemmässä arviossa oli MNY:lle annettu keskiarvioksi 10 - kun arvoja voi antaa 1 - 10 välillä. Tuo arvio on melkoinen veto Reutersiltakin. Reutersin arvion kulmakivi on yrityksen vahva taloudellinen tilanne. Kaikki Reutersin arviot yrityksestä eivät yllä tasolle 10, mutta melko vahvassa kunnossa tällä hetkellä MNY näyttää olevan.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki analyysit ovat vain hetkittäisiä näkemyksiä, jotka tulevat ja menevät melko nopeasti.

Yleisnäkemys analysoijien mielipiteestä MNY:hyn on tällä hetkellä asemassa vahva osta. Tämä näkemys on keskiarvonäkemys ja astunut voimaan vuosi sitten. Edellinen keskiarvonäkemys eri mielipiteistä oli pelkkä osta. En itse ota kantaa kannattaako yhtiön osakkeita ostaa vai ei. Jokainen keskiarvonäkemyskin omasta mielestäni on harhaan johtava. Eli kaikki osakemarkkinoilla sanottavat asiat ovat aina yhtä epäluotettavia ja epävarmoja. Jokainen joutuu valitettavasti ottamaan oman riskinsä itse.

Lopputoteamus.

Periaatteessa pitkällä tähtäimellä ei ole merkitystä minkälaiseen yritykseen sijoittaa. Kauppasodan alettua moukaroimaan maailman pörssejä helpolla alkaa uskomaan, että juuri MNY kaltaisiin yrityksiin kannattaa sijoittaa. Mutta maailma on kokonaisuus. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Laman pyyhältäessä eteemme kaikkien yritysten tulokset heikkenevät ja todennäköistä on, että osinkovirta heikkenee salkussa. Sen sijaan, että etsii tietynlaisia yrityksiä, joilla voi mennä paremmin laman aikana, kannattaa vain pyrkiä vain lisämään diversiteettiä salkussa. Osinkovirta pysyy todennäköisemmin tasaisena, jos sitä kerää monen tyyppisistä yrityksistä kuin vain keskittymällä tiettyyn tyyppiin. Tulevaisuutta EI voi ennustaa - ei ole olemassa mitään välinettä tai tapaa, jolla sitä voisi ennustaa. Jos luet sellaisen bloggaajan sivua, joka menee väittämään voivansa ennustaa millä tahansa tavalla tulevaisuutta, niin kannattaa lopettaa kirjoitusten luoskentelu siihen paikkaan. Eli vaikka yritys näyttäisi hetkellisesti miten hyvältä, niin huomenna sillä voi olla menossa kriisi tai sitten se se voi saada käsittämättömiä voittoja.

Laajalla hajautuksella saat sekä suuret voitot itsellesi että suuret tappiot. Ja tällöin salkkusi on tasapainossa.

Kommentit

Comments powered by Disqus