Hyppää sisältöön

Muistiinpanoja, Stuart Olson INC

Kanadan tämän kuukauden ostos on edelleen auki. Uusi mahdollinen ehdokas olisi rakennusyhtiö nimeltä Stuart Olson. Rakennusyhtiöön sijoittaminen tuntuu henkilökohtaisesti oudolta ajatukselta, koska olen tottunut pitämään rakennusyhtiöitä hieman heikolla maaperällä olevina sijoituskohteina. Mutta toisaalta ne tekevät taloja - ja talot menevät pohjoisilla leveysasteilla aina kaupaksi, jos ne on hyvin tehty.

Eli en usko rakennusyhtiön osakkeiden ostaminen osingon kerryttämiseen olevan sen turvattomampaa tai turvallisempaa kuin vaikka rakennusosia tuottavan yhtiön osakkeen ostaminen.

Trendikäyrä-analyysi

Kuuden kuukauden kehitys

/galleries/SOX/SOX.png

Kahden vuoden kehitys

/galleries/SOX/SOX2.png

Trendikäyrien perusteella näyttäisi, että tämän rakennusliikkeen osakkeen hinta olisi palaamassa vanhoille uomilleen. Osingon määrä ei ole vuosiin muuttunut tällä osakkeella mitenkään, joten kurssiin suhteutettuna yritys on todennäköisesti melkoista kestikastia. Rakennusalan kovassa kilpailussa on ehkä ollut positiivisia hetkiä yrityksellä - tai sitten tuo korkea kurssi on liittynyt johonkin sijoittajien odotukseen, joka nyt on romahtanut. Kurssin perusteella on todennäköistä, että osakkeen hinta laskee edelleen.

Käyrän perusteella osake on aivan samanlainen riskisijoitus kuin moni muukin osake näinä laskevien kurssien aikakautena.

Todella pitkän ajan trendi on aika tasapaksua menoa, eli tämän yrityksen tuotto tulee osingoista.

Yleisanalyysi

/galleries/SOX/stuarolson.png

Osingon suhteen stuartin tilanne on korkeampi kuin kilpailijoillaan. Analyysi on Reutersin tekemä. Reutersin suositus on osta tätä kirjoittaessani, mutta analyysifirmojen suosituksiin kannattaa aina suhtautua vähän varovaisesti.

Yrityksen nettisivut löytyvät täältä

http://www.stuartolson.com/

Sivuilta huomaa samantien, että kyseessä on rakennusyritys, joka mainostaa liikunnallisuuttaan.

Yritin hieman kaivaa esiin arvioita yrityksestä, mutta ainoa havaintoni on, että SOXilla menee ihan mukavasti noin rakennusyrityksenä. Pientä riskiä alan toiminnassa on tällä hetkellä Kanadassa, joka saattaa olla syy kurssin romahdukseen.

Finansitiedot

Finanssitiedoista havaitaankin sitten, mitkä ovat yritykset riskit. Viimeisten muutaman vuoden tulokset ovat olleet melko negatiivisvoittoiset. Yrityksen arvon nousu on liittynyt todennäköisesti viime vuoden hyviin tuloksiin. Arvon lasku on todennäköisesti merkki sijoittajien odutuksista huonommasta tuloksesta.

Tunnusluvut ovat suhkot siedettävät tällä yrityksellä. Eli tunnusluvut eivät anna suoranaista viitettä tällä hetkellä tappiollisista arvoista menneinnä vuosina. Rakentaminen on riskibisnestä.

Todennäköisesti tappiollisia vuosia on edessä, mutta yritys on nyt ollut tien päällä jo vuosia, joten on vaikeata uskoa, että yrityksen paperien ostaminen johtaisi bankrottiin. Ainakaan tällä hetkellä. Suoranaisesti en heti ole kuitenkaan myöskään tätä yhtiötä ostamassa. Pitää harkita tovi.

Kommentit

Comments powered by Disqus