Hyppää sisältöön

Muistinpanoja, CanWel, Building Materials Group

Kanadalainen CanWel building Materials Group Ltd on suunnitteilla uudeksi salkkuni yhtiöksi. Kyseessä on ainoastaan pohjois-Amerikan markkinoilla toimivaasta pienyrityksestä.

Aloitan analyysini yleensä lähtemällä tyhjältä pöydältä katsomalla trendikäyrää. Etsin vastausta kysymykseen, miten ihmiset ovat arvostaneet tätä yritystä menneisyydessä.

Trendikäyrän jälkeen tutkin yhtiön nettisivuja. Tutkin mitä yhtiöstä on kirjoitettu. Teen 'haarakonttorianalyysin' - eli pohdin, miten isosta yrityksestä ja vakaasta toiminnasta on kyse.

Tämän jälkeen katson ns. tunnuslukuja ja tasetta sekä balanssia.

Sitten pohdiskelen niitä näitä.

1. Trendikäyrä analyysi

Kuusi kuukautta:

/galleries/CWX/CWX6month.png

Kaksi vuotta.

/galleries/CWX/cwx2year.png

CWX liike on ollut pienessä nosteessa parin vuoden ajan, joka kertoo sijoittajien olleen suhkot tyytyväisiä menneisyydessä yritykseen. Nousu ei välttämättä johdu puhtaasta optimismista vaan mahdollisesti pääindeksin kevyestä nosteesta, eli osakkeiden arvostukset ovat parin vuoden aikan yleisesti ottaen olleet nousussa.

Lähemmäksi tultaessa havaitaan aaltoilua. Kuuden kuukauden sisään mahtuu vahvaa kurssin vahvistumista, mutta sitten kurssi on lähtenyt alaspäin, joka viittaa yritykseen syntyneiden odotusten olleen hetkellisesti suurempia kuin yritys on todellisuudessa ollut sijoittajien mielestä. Näin ollen aaltoliike on jatkossakin mahdollista.

Näiden trendikäyrien mukaan yritys soveltuu päiväkauppaehdokkaaksi toisinaan.

Trendikäyrien liikkeestä voi havaita, että kurssilla on suunta alaspäin, mutta onko tuo vahvaa alaspäin menoa jatkossa?

2. Tietoa yhtiöstä

Yhtiön nettisivut löytyvät

http://www.canwel.com

Sivuilta löydetään ydin asioita yrityksestä. Yritys tuottaa rakennusmateriaalia Kanadaan ja USA:han.

Reutersin analyysi toimialan yrityksistä näyttää tämän suuntaiselta.

/galleries/CWX/analyysi.png

Analyysistä voidaan nähdä, että tämän pikku yrityksen tilanne ei aivan yhtä hyvä ole kuin joidenkin kilpailijoiden. Yritys ei ole kaikkein pienin toimija, vaan sijoittuu keskikastiin. Mutta osinkotuotoltaan canvel on tuottoisin. Miksi? Löytyykö selitys kurssin edellisten kuukausien laskevasta tuotosta? Vai onko yksinkertaisesti canvelilla parempi tuottavuus, josta voi jakaa osingoa. Yhtiön net margin on hyvä, mutta ei paras.

Canvelin tuotekatalogia selatessa huomaa, että yritys on aika perinteinen rautakauppamalliin toimiva yritys, jollaisia Suomessakin pyörii muutama. Kooltaan Canvel on vain hieman isompi, kuten ehkä myytävät tuotteetkin.

Tutkittaessa työnhaku puolta saa jonkinlaisen kuvan yrityksen toiminnasta pitkin Kanadaa. USA:n puolelle ei ainakaan Kanadan sivun kautta haeta työvoimaa, mikä voi johtua USA tiukasta linjasta ulkomailta tulevan työvoiman suhteen. Myöskään nopealla etsinnällä sivulta, en huomannut, että USA:ssa olisi haarakonttoria.

Kun tutkii analyysejä Canvelista huomio kiinnittyy epäilykseen, että Kanadan rakennus sektorin tila ei ole kovin 'terve'. Kurssien uskotaan laskevan. Kuitenkin on ennusteita, että Kanadan rakentaminen tulee kiihtymään alueittain.

seekingalpha.com on sitä mieltä, että yritys on voimakkaasti kasvava ja siihen kannattaa sijoittaa, vaikka kasvaminen tapahtuukin yritysostoin. Yritys siis olisi potentiaalinen voimakas kasvaja.

3. Finanssinäkökohdat

Kesäkuuussa toisen neljänneksen tuloksissa luetellaan, miten paljon useat asiat ovat vahvistuneet yrityksessä. Tämän tuloksen seurauksena osakeen hinta lähti sukeltamaan. Osinko pysyi vakiona. Eli jokin siis kuitenkin on pielessä suurien kehujen takana.

Yhtiön Dept/Equity eli lainan suhde omaan pääomaan on 91.9, joka kertoo agressiviseta lainan otosta. Yritys on pyrkinyt kasvamaan lainan avulla. Lainan määrä selittää kurssin alaspäin suuntautumisen veikkaisin. Kysymys on riittääkö yrityksen toiminta lainan hallintaan jatkossa. Kaikki sijoittajat eivät ole tästä asiasta aivan samaa mieltä.

Muut talousluvut ovat melko hyviä. EPS on hieman kasvanut. Current ration 3.16, eli aika terve. Taloudellisesti yritys ei vielä ole pahassa tilanteessa. RE eli Retained Earnings on kuitenkin negatiivisella, joka voi esimerkiksi viitata liian suureen osingon jako määrää verrattuna saatuun tuottoon. Tämä saa miettimään, onko osingon määrä yrityksellä lähitulevaisuudessa laskemassa. Joka tapauksessa RE luvun negatiivinen arvo ei ole hyvä asia.

4. Päätelmä.

Yritys pyrkii laajenemaan kovilla markkinoilla lainan avulla. Lainan vaikutus osingon jakoon on saanut sijoittajat hermostumaan ja yhtiön kurssi on kääntynyt nousun jälkeen laskuun. Kyseessä siis on kerätään voitot talteen ennen kuin osingot laskevat tai jokin vastaava tuntemus.

Yrityksen osakkeita suositellaan ostettavaksi useasta suunnasta, koska mahdollisuudet tulevaisuudessa ovat hyvät. Toisaalta peli on uhkapeliä, koska kilpailutilanne voi muuttua epäedulliseksi ja kaikki ei välttämättä mene niin kuin on suunniteltu. On myös mahdollista, että yritys laskee osingoaan tulevaisuudessa. Korkea lainamäärä on taakka.

Riskin ottaminen kuitenkin kuuluu pelin hengeen osakemarkkinoilla, joten olen mahdollisesti valmis sijoittamaan tähän pieneen yritykseen. Tai sitten vedän hihnat kiinni ja ostan jotain CEF-paperia.

Kommentit

Comments powered by Disqus