Hyppää sisältöön

Open-End Reit, Closed-End Reit

REITien mielenkiintoisessa maailmassa on perusyksityiskohtien lisäksi monia mielenkiintoisia lisäpiirteitä. Kuten rahastoita on Open-End-Fundeja ja Closed-End-Fundeja, niin myös samallaisia REIT-yhtiöitä löytyy. Tämä on tavallan loogista, koska sekä Fund-yhtiöt ja Reit- yhtiöt perustuvat enemmän tai vähemmän rahastoajattelun päälle. Salkku on vain hieman erillainen. Kun Fundilla on salkussaan yhtiöitä tai muita rahastoja, niin REITillä on salkussaan kiinteistöjä.

Open-End REIT

Kun tavallisella yhtiöllä on normaalisti laitettu jakoon tietty määrä osakkeita, niin Open-End REIT muistuttaa enemmän tavallista rahastoa, jossa ostettavien rahastoerien lukumäärää ei ole rajoitettu. ELi Open-End REITillä ei ole määritetty osakkeiden tarkkaa määrää. Eli tavallaan voi sanoa, että tällainen yhtiö voi laittaa jakoon osakkeita koska vaan ja ottaa niitä pois markkinoilta koska vaan. Näin ollen osakkeiden määrä ja niiden arvo mitaan joka päivä erikseen.

Käytännössä Open-End REIT toimii niin, että jokainen uusi osakkeiden ostaja saa itselleen todella uusia osakkeita, ja sijoittajan rahat laitetaan 'investointialtaaseen'. Eli kuulostaako hyvin samallaiselta kuin tavallinen avoin rahasto? No, todellisuudessa ero onkin pieni, sillä niin kuten tavallisen rahaston ostaminen ei ole mahdollista pörssistä, niin myös open-end REIT:iä ei myydä pörssissä. Eli tällainen REIT-yhtiö myy itse osuuksia ja myös lunastaa ne. Suomessa esimerkkinä voisi olla monien pankkien kiinteistörahastot.

Closed-End REIT.

Kuten tavallisella yhtiöllä, niin Closed-End REITillä on periaatteeessa tietty määritetty määrä osakkeita. Toki tällaiselle REITille on luonteenomasta, että se nostaa omaa osakekantaansa vuosien varrella, mutta silti osakkeiden määrä on kiini fiksattu. Nämä yntiöt tunnetaankin yleisesti vain nimellä REIT.

Yhtiön osakkeita myydään pörssissä, ja niiden kurssi liikkuu sen mukaan, mitä sijoittajat niitä tarjoavat ja toiset ostavat. Eli kysymyksessä on tavallinen REIT-arvopaperiyhtiö.

Kommentit

Comments powered by Disqus