Hyppää sisältöön

Osakekurssi on psykologiaa

Tällaisina päivinä kun media toitottaa, miten kurssit ovat alavireiset, on hyvä muistuttaa, että osakekurssien liike on puhdasta psykologiaa. Todelliset gurut yrittävät osoittaa matemaattisin laskelmien, koska osakkeen kurssi on aliarvostettu tai yliarvostettu. Arvostus lasketaan yhtiön taloudellisten tietojen perusteella. Oikeasti osakkeen kurssi voisi olla koko yrityksen elämänkaaren täsmälleen sama kuin ensimmäisenä liikkeellelaskupäivänä. Kurssilla ja yrityksen tuloksella ei ole muuta korrelaatiota kuin ihmisen pään sisällä tapahtuva toiminta. Ainoa osakkeisiin liittyvä rahallinen asia, jolla on oikeasti korrelaatiota yrityksen taloudellisen tilanteen kanssa, on osinko.

Henkilökohtaisesti heitän vesilintuja kaiken maailman analyysitoimistojen arvioille siitä, mikä olisi se oikea 'Target Price' kullekin osakkeelle. Usein osakkeelle on todella monta tavoitehintaa, josta Reutersin tai Bloombergin kaltaiset finanssiuutisia jakavat talot sitten laskevat keskiarvoa ja julkistavat keskiarvon tavoitehintana.

Yleensä tavoitehinta on aina psykologisen hinnan perässä. Paremman tavoitehinnan saa kun vilkaisee trendikäyrää. Historiallinen hinta ei ole tae tulevasta, mutta historiallisen hinnan käyttäytyminen antaa osviittaa, miten suuret ihmisryhmät käyttäytyvät erilaisissa tilanteissa juuri kyseisen osakkeen kohdalla. Eli trendikäyrällä voi ennustaa huomattavasti paremmin kuin uskomalla tunnuslukujen arvoja ja laskelmoituja kursseja yrityksen taloustilanteen perusteella.

Suurin osa sijoittajista ei todennäköisesti jaksa edes tutkia yrityksen taloudellisen tilan faktoja, vaan kuuntelevat ennemmin kaverin huulen heittoa. Kun Italian hallitusneuvotteluissa oli ongelmia ja valtaan oli nousemassa eurokriittinen talousministeri, suuren osan sijoittajien mielestä euro oli kaatumassa ja raha oli vedettävä pois markkinoilta. Ei kurssien laskulla ollut mitään tekemistä yritysten tulosten kanssa. Kysymys oli vain oman 'kullan' varjelemisesta - sanan mukaisesti.

Kurssien liikettä voi paremmin ennustaa lukemalla juorulehtiä ja haistelemalla ihmisten mielipiteitä. Tosin kurssien liikkeille ei tarvitse oikeasti olla mitään yhteneväisyyttä realimaailman kanssa. Kyseessä voi hyvin olla vain muutaman tietokoneen aiheuttama satunnainen myynti- tai ostopiikki, jota sitten joukko ihmislampaita seuraa orjallisesti perässä.

Toki pitkä aikaisen sijoittamisen ydin on tietää, että yritys ei ole menossa konkurssiin. Mutta ensimmäisen sijoituksen kohdalla on todella vaikeata tietää, mitä tapahtuu vuosien kuluttua. Eli pinta vilkaisu taloustietoihin on riittävä - ei nyt ihan liikaa velkaa ole ja tulos on sitä verta hyvä, että paperia uskaltaa rauhassa pitää salkussa. Kun noudattaa perussääntöä, hajauta runsaalla kädellä, niin riskin koko pienenee pitkällä aikavälillä.

Kuten jo aikaisemmassa postauksessa mainitsin minulla on muutama tunnusluku, joita käytän, DivYied%, EV/EBITDA ja current ration. Kahta viimeistä tunnuslukua käytän arvioimiseen, onko yritys menossa konkurssiin vai ei ja ensimmäistä käytän perusteena osakkeen ostamiseen. EPS:ä käytän ihmisten käyttäytymisen arvioimiseen - Jos EPS on hetkellisesti kovin alhaalla, yleensä osake on silloin alennusmyynnissä. Mutta DivYield% kertoo tehokkaammin näistä alennusmyynneistä, että yhtiön maksukyvyistä. Kukaan ei halua jakaa osinkoa, jos on menossa konkurssiin. Kannattaa muistaa, että jos ostaa korkea oktaavista paperia ja paperin osinko ei kulje alaspäin, niin kurssin noustessa oma osinkoprosentti pysyy alkuperäisenä. Tällaisen paperin ostaminen kurssin noustessa on suorastaan typerää. Olen suorastaan kiitollinen, että iso joukko ihmisistä ajattelee toisin päin.

Osakekurssit siis heijastavat sijoittaen mielikuvia maailmasta - ja ennen muuta heidän psykologista valmiuttaaan ottaa riskejä tai halua muuttaa omaisuuttaan rahaksi.

Ihmisten rahanahneus ja inhimillinen halu löytää niitä varmoja paikkoja, on pienen osinkosijoittajan onnen tyysija. Osakemeri on suuri aaltoileva kokonaisuus, jossa ihmisten tunteet ja pelot ovat aaltojen huippuja ja pohjia. Hyvä niin. Koska osinkoilla on tapana kertyä ja rikastuttaa maailmaa, niin tuotto tulee lisämään osakkeiden kokonaisarvoa hiljalleen....

Ihimisillä on tapana heittää väitteitä vain osittaisten havaintojen perusteella ilman että tutkivat asiaa. Heitetään esimerkki. Monen analyytikon heittämät toteama on: Pörssin arvo kulkee aina ylöspäin. Jos sijoittaa ja antaa olla vuosia, niin arvo pörssissä nousee. Psykologisesti on aina mukavaa puolustaa omaa harrastustaan, joten heitetään tästä kysymys:

Kysymys, jonka jokainen voi laittaa itselleen - johtuuko se että pörssi-indeksit kulkevat aina vain ylöspäin inflaatiosta, rahan arvon kasvamisesta, vai siitä, että pörssissä on yhä vain enemmän yrityksiä. Olemassa olevien yritysten kurssithan eivät suinkaan nouse ikuisesti ylöspäin, mutta silti joidenkin pörssien kymmenien ellei sadan vuoden trendi on kulkenut vain ylöspäin. Loogisesti ajatellen syynähän pitäisi olla yritysten hinnan nousu. Yhtä loogisesti voisi ajatella, että hinnan nousu ei johdu varsinaisesta arvon noususta, vaan yksinkertaisesti inflaatiosta, eli rahan arvon muutoksesta vuosien mittaan. Tavara joka maksoi joskus 10 euroa, maksaakin vuosien päästä tulevaisuudessa 100 euroa. Olisiko tästä ilmiöstä kysymys? Sadan vuoden aikana inflaatio on nakertanut rahan arvo aika paljon.

Alla kuva inflaation kehityksestä että Dow Jones teollisuus indeksin kehityksestä.

/galleries/psykologiaa/stockprices.png

Dow Jones.

/galleries/psykologiaa/inflation.jpg

Inflaatio.

Kuvissa on jotain yhtäläistä. Huomaa jos inflaatioprosentti pysyy vakiona, arvo muuttuu koko ajan ylöspäin eli pörssin hinnat nousevat rahan arvon muutoksen verran. Jos inflaatio muuttuu deflaatioksi, pörssin trendin tämän teorian mukaan pitäisi muuttua laskevaksi pitkä aikavälillä. Lyhyellä aikavälillä todennäköistä on muutosta vaikeata huomata.

Mutta ennen kuin uskoo tätä teoriaa on hyvä lukea seuraava artikkeli:

https://www.investopedia.com/articles/investing/052913/inflations-impact-stock-returns.asp

Lisäksi tässä osoitteessa voi tutkaista kuinka paljon dollarin rahan arvo on muuttunut 100 luvun alusta tähän päivään ja pohtia, onko pörssien indeksin ikuinen nousu oikeasti pörssin todellista arvon nousua, vai inflaation luomaa harhaa.

http://www.usinflationcalculator.com/

ja ihan vain heittona autojen keskihinnan kehitys yhdysvalloissa 1930 $600.00 , 1940 $850.00, 1950 $1,510.00 , 1960 $2,600.00 , 1970 $3,450.00 , 1980 $7,200.00 , 1990 $16,950.00 , 2008 $27,958 , 2013 $31,352

Jotain yhtenevää pörssi-indeksien kanssa? Tämä esimerkki onnistuu useimpien päivittäisten tarvaoiden kanssa. Seuraavaksi leivän hinta:

1930 12 cents , 1940 20 cents , 1950 30 cents , 1960 45 cents ,1970 70 cents , 1980 99 cents , 1990 89 cents , 2009 $3.99 , 2013 $4.68

Mutta tämä todistus tuo positiivisen asian sijoittamiseen. Jos sijoitat yli kaksikymmentä vuotta, niin jos inflaatio on syynä arvon nousuun, niin rikastut varmasti vuosien kuluessa, jos keskuspankki pitää inflaatiota yllä. Rakasta siis inflaatiota yli kaiken! Eli jos on siis samanlainen hyödyke kuin osake, niin sillä pitäisi saada saman tuloksen. Paitsi että hyödykkeet eivät jaa osinkoa. Kyseinen hyödyke on tietenkin kulta.

Äskeinen todistus oli vakuuttava vai mitä?

Ajattele uudelleen jos omistit 1 markan 1960 luvulla, sait sillä enemmän tavaraa kuin nykyään 1 eurolla. Osakehan menetti tietenkin arvoansa. Menitkö äsken psykologiseen halpaan? Luit tekstiä ja ajattelit aivan mahtava juttu. Kai luit välissä olleen artikkelin?

Mutta toisaalta, rahan arvon laskiessa ihmisten palkat ja tulot nousevat. Heillä siis on enemmän rahaa ostaa vaikka osakkeita. Tällöin osakkeiden kysyntä nousee, josta saattaa seurata se, että indeksin arvo kohoaa. Eli välillisesti inflaatio voi olla indeksin arvoa nostava tekijä, vaikka se ei nosta osakkeen arvoa, mikäli osakke vain makaa jossain kellarissa. Inflaatio on varmasti näin ollen käänteinen tekijä osakeindeksien kohoamisessa. Eli tavallaan äskeisessä todistuksessa oli pointti.

Ps. Osakkeiden arvothan eivät nouse pilviin pörssissä, koska on olemassa Split. Kokonaismarkkina-arvo kasvaa, mutta osakkeen hinta saadaan alas.

Mutta lukekaa psykologiaa, niin ymmärrätte pörssin toimintaa paremmin ja varsinkin bloggaajia. Taloustieteistä pörssissä tai bloggaajien ymmärtämisessä ei juuri ole mitää apua.

Kommentit

Comments powered by Disqus