Hyppää sisältöön

"Osinko ei tee osakkeesta korkopaperia"

Luin kirjoituksen, jossa todisteltiin, että osinkoa ei voi käyttää hyväkseen samalla tavalla kuin korkopaperia. Kirjoitus perustui ajatukseen tehokkaista markkinoista. Eli kun osinko tulee tilille, niin paperin hinta laskee. Perusajatus on, jos osake maksaa 10 euroa ja tulee kahden euron osinko, niin paperin hinta laskee 8:aan euroon. Kyllä, tehokkaiden markkinoiden tapauksessa näin periaatteessa tapahtuu. Hetkellisesti.

Mutta jos osinko aina tiputtaisi osakkeen hintaa vain alaspäin, niin lopulta osakkeen arvo olisi nolla. Näin ei kuitenkaan ole. Tehokkaat markkinat eivät suinkaan väitä, että osaketta ei voi hyödyntää kuten korkopaperia. Maailmassa on lukuisia yhtiöitä, joiden osakkeita ostettuaan aikoja sitten, paperia on voinut hyödyntää tehokkaammin kuin korkopaperia. On tärkeä ymmärtää, että osakkeen tapauksessa häviö tai voitto tulee vasta, kun paperi on lopulta myyty. Korkopaperin kohdalla pätee tämä sama laki. Jos korot nousevat, jvk menettää arvoaan ja jos sen myy, kärsii periaatteessa tappiota tai saa voittoa tilanteesta riippuen.

On totta, että osingon määrä voi laskea - mitä harvemmin korkopaperi tekee, ellei satu olemaan vaihtuvakorkoinen paperi. Mutta pitkällä aikavälillä tehokkaiden markkinoidenkaan teoriassa ei ole mitään todellista todistetta, että osingoa ei voisi hyödyntää samalla tavalla kuin korkoa. Markkinoiden liike luonnollisesti laskee tai nostaa yrityksen arvoa erillä tavalla kuin korkopaperin arvo muuttuu - tämä on fakta - mutta jos yhtiö ei mene kymmeniin vuosiin korkussiin ja tuottaa koko ajan osinkoa, niin se saattaa tuottaa enemmän voittoa kuin korkopaperi - korkeammalla korolla.

Olen yhtä mieltä, että osake ei ole korkopaperi; osake on parempi kuin korkopaperi, sillä osakkeen arvo voi pitkällä aikavälillä nousta paljon enemmän kuin korkopaperi - ja pitkällä aikavälillä pelkästään osinko voi tuottaa enemmän tuottoa kuin osakkeen alkuperäinen ostoarvo. Toki voi olla että yhtiö menee konkurssiin.

Väite: "Osinko ei tee osakeesta korkopaperia" on absurdi. Pelkästää se, että paperin arvo hetkellisesti voi laskea osingon irtoamisen hetkellä ei estä käyttämästä osaketta kuin korkopaperia - koska arvo ei yleensä jää tipahtaneelle tasolleen, vaan todennäköisesti nousee - tai mikä on aika yleistä, ei juuri edes välitä osingon irtoamisesta. Markkinat oikeasti eivät ole aivan niin tehokkaat, kuten finanssimatematiikka väittää.

Mutta on totta, että yksittäisen yhtiön osake ei ole tasaisen tuoton komponentti kuten joukkovelkakirja voi olla. Mutta jos suorittaa riittävän hajautuksen - eli reippaasti yli 20 osakkeen rajan - voi saavuttaa suhteellisen tasaista osinkovirtaa. Mutta totta, jos ostaa yhtä monen yhtiön joukkovelkakirjoja, niin tuotto on paljon tasaisempaa. Eli tässä kohdassa on tunnustettava, että osakeesta ei todellakaan ole tasaisen virran lähteeksi samalla tavalla kuin joukkovelkakirjasta. Mutta toisaalta, joukkovelkakirjan korkotuotto ei nouse (paitsi jos kysessä on vaihtuvakorkoinen) samalla tavalla kuin osakkeen osinko voi nousta - eli ehkä pitäisikin sanoa korkopapereista ei ole yhtä hyväksi tulon lähteeksi kuin osingoa tuottavista osakkeista on.

Mutta koska olemassa on vaihtuvakorkoisia joukkovelkakirjoja, niin se että osakepaperin osinko ei ole tasaisen tuoton komponentti ei myöskään estä mieltämästä osakepaperia toimivaksi kuin korkopaperi.

Voitto ja häviö tulevat vasta silloin kuin myydään osaketta - voitto tai häviö eivät ole paperin omistamisen aikana olevia suureita. On ymmärettävä, että toki paperin hinnan noususta voi tulla enemmän voittoa myyntihetkellä kuin siitä tulleesta osingosta, mutta jos ei koskaan myy paperia, niin hinnan nousulla tai laskulla ei juuri ole merkitystä. Korkopaperin kohdalla voi olla samalla tavalla. Tosin tunnustan, korkopaperi voi erääntyä aikaisemmin, ellei satu olemaan ikuinen joukkovelkakirja.

Myymisen ja ei myymisen ero on tärkeä asia sijoittamisessa. Jos tujottaa kurssia, niin luonnollisesti on herkkä näkemään suuria eroja vaikka joukkovelkakirjojen ja osakkeiden välillä. Mutta jos unohtaa kurssin, niin ero ei lopulta ole niin suuri.

Sijoitusmenetelmiä on monia. On hyvä katsoa niitä kaikkia avoimesti. Mutta kyllä tunnustan, että osaketta voi myös katsoa hyvin erillä tavalla kuin korkopapereita. Kysymys on vain katsontatavasta, ei niinkään että asian on oltava jollain tietyllä tavalla.

Ymmärsitkö tämän kirjoituksen pointin, rakas lukija?

Kommentit

Comments powered by Disqus