Hyppää sisältöön

Osinkosijoittaja ja myrsky

/galleries/myrsky/omasalkku.png

Kuulin jossain vaiheessa kutsuttavan tätä voimistuvaa aaltoilua osakemerellä myrskyksi. Tavallaan metafoora on näppärä, sillä kovalla tuulella on paikkoja, joissa haluaa olla enemmän, ja paikkoja, joissa ehdottomasti haluaa olla vähemmän. Mutta missä osinkomerellä haluaisi olla vähemmän tai enemmän?

Indeksit ovat menossa nyt aika suurella rintamalla alaspäin. Jos on vuosia keskittynyt indeksisijoittamiseen, niin myrskymme on jytinää vesilasissa. Sillä ei juuri ole merkitystä. Ja vasta-alkaneilla indeksisijoittajilla tässä on hieno mahdollisuus päästä kiinni tulevaisuuden tuottoihin.

Osingot ovat vuosien mittaa liikkuneeta alas tai ylöspäin, mutta indeksien muutoksilla ei osinkosijoittajalle juuri ole merkitystä, sillä kurssi ei suoraan vaikuta jaettavan rahaan määrää. Paitsi että kurssien laskiessa, monien yhtiöiden osinkotuotot kasvavat, joten osinkosijoittaja hyppii tällä hetkellä tasajalkaa riemusta. Ehdottomasti haluan olla täällä.

Päiväkauppaa tekevälle - jolla on mahdollisuudet tehdä sorttimyyntiä - nyt on sorttauskohteita jaossa. En tiedä, onko nykytilanne huono vai heikko päiväkauppaajan kannalta. Jos osaa asiansa, niin eiköhän laskevat kurssit ole hyvä spekulointikohde.

Eli jos oikeasti tilannetta katsoo, niin voikin heittää kysymyksen, missä se myrsky on. Tämähän näyttää mukavalta alamäeltä, jonka tahdissa vain kiihdyttää vauhtia ja nopeutta kohti parempia ulapoita.

Mutta aaltoilu näyttää tällä hetkellä tältä.

Nasdaq on menossa alaspäin 10 % verran.

/galleries/myrsky/nasdaq.png

ja Saksan dax on menossa alaspäin 15% verran.

/galleries/myrsky/dax.png

Minun salkuni on keinahdellut allokossa tällä tavalla menneen kuukauden. Sininen on salkkuni väri, eli tuo ylin käyrä kilparadalla.

/galleries/myrsky/omasalkkuKuukausi.png

Myrskyn oikeat merkit.

Myrskyn merkkejä ei pidäkään katsoa suoraan pörssien liikkeiden kautta. Varsinkin osinkosijoittajalle indeksin liikeet ovat varsin merkittömiä asioita. Myrskyä pitää katsoa maailmasta ympäriltämme.

Olemme selvästi uuden aikakauden alkupuolella. Myrsky on ympärillämme muovaamassa toisellaista maailmaa eteemme. Meillä on haasteita ympäristön kanssa. Ympäristömme muuttuu paljon nopeammin kuin olemme uskoneet. Olemme olleet optimisteja. Ympäristön vaikutukset finanssimaailmaan tulevat olemaan huomattavasti suurempi voima kuin se, että Italian tämän hetkinen hallitus tuittuilee EU:n kanssa.

Lisäksi maailmamme on käymässä huomaamatta isolla mittakaavalla epävakaammaksi. Meitä on on paljon, ja meillä on käytössämme yhä käsittämättömämpiä aseita. Toki ihmiskunnan on pelätty tuhoavan itsensä jo ennenkin, mutta askel askeelta tuo vaihtoehto on käynyt yhä helpommaksi.

Me ihmiset emme pääse itseämme pakoon. Uskomme, että juuri meidän ideologiamme on se oikea ideologia. Muut ideologiat ovat sitten vääriä. Meillä on ehdottoman vaikea nähdä, että meillä jokaisella on ideologia, ja ne 'huonot' ihmiset oikeasti vain elävän sen meistä eriävän ideologian mukaan. Karrikoiden sanoen pasifististen kasvisyöjien täytyy raivata maailmasta ei-pasifistiset lihansyöjät, jotta maailma pelastuu - ja tietenkin keinoja kaihtamatta.

Minne haluaisin sijoitta tämän todellisen myrskyn lähestyessä. Ehdottomasti avaruusteknologiaan!

Tuolla ylhäällä on suuri maailma paikkoja, jotka eivät ole vielä turmeltuneet - ehdimme vielä turmella pari maailmaa hyvällä onnella, jos pidämme kiirettä.

Hymy.

Äänen esiin tuominen osakemarkkoiden kautta.

Kun käydään osakekauppaa, jotkut ostavat yhtiötä, mutta harvoin sanotaan, että ostetaan äänivaltaa yhtiöön. Osakkeessa on kysymys äänivallasta. Ja osakkeen ostaessa saa oikeaa todellista äänivaltaa, mitä esimerkiksi indeksirahastoa ostaessa ei saa. Jos ostaa indeksirahastoa, antaa äänivaltaansa jonkun muun käyttöön.

Pieni osinkosijoittaja omistaa hyvin vähän ääniä, mutta valitsemalla puolensa ja suuntauksensa äänestyksissä, muutamallakin pienellä äänellä on merkityksensä. Voi ainakin uskoa niin.

Itse sijoitan ulkomaille - ja varsinaisiin yhtiökokouksiin on vaikea päästä, vaikka saisikin ihan kirjallisen kutsun, joita varsinkin Kanadalaiset yritykset ovat tavanneet lähettää. Äänestyksiin olen joihinkin osallistunut, sillä ihmeellinen teknologia mahdollistaa äänen käytön toisinaan.

Voi myös sanoa, että jos tietyllä tavalla ajattelevia piensijoittajia on todella paljon, niin äänensä on mahdollista saada esiin myös suurienkin yritysten yhtiökokouksissa. Liittoutuminen on aina ollut tehokas menetelmä ihmiskunnan historiassa.

Omalla äänellään voi vaikuttaa osakeyhtiöissä aivan yhtä paljon kuin vaikuttaa äänestäessään ihmisiä eduskuntaan. Kannattaa muistaa, että jokaisella teollaan on heijastuksensa todellisuutteen. Oma ääni voi vaimentaa jollain tavalla syntyvää myrskyä. Tai niin voi ainakin uskoa.

Millainen sijoitus on myrskyssä hyvä?

Kysymys on mielenkiintoinen. En usko, että hyvää vastausta kysymykseen on. Itse olen menneen kuukauden aikana sijoittanut kahteen yhtiöön, Kanadalaiseen ARTIS REAL ESTATE INVESTMENT reittiin ja Australialaiseen BRICKWORKS LIMITED yhtiöön. Artemisin osinko on siedettävä ja Brickswors on menestyvä, vaikkakin pieni osinkoinen paperi. Ovatko sijoitukset hyviä? Tuohon pitäisi saada kristalli pallo, jotta tietää vastauksen. Tiedän, että Artis on arvon puolesta matkalla alaspäin ja Brickworksilla on tällä hetkellä hyvä tuuli pääällä.

Luulisin että melkein mikä tahansa kannattava ja toimintakykyinen yhtiö on myrskyssä hyvä ostokohde. Jos yhtiö ei ole menossa konkurssiin, niin ihmiset ovat sen osakkeista ennemmin tai myöhemmin kiinnostuneita. Varmaan tärkeintä on vain pitää kiinni omasta sijoitusstrategiasta ja painaa eteenpäin läpi myrskyn. Kyllä siellä takana on suven keli - ainakin finanssimaailmassa.

Kommentit

Comments powered by Disqus