Päiväys: 05.05.2022 14:00:00 Kategoria: Osinkosijoittaminen Tagit: osinko-strategia

Alkusanat

Osingon kaappaus on menetelmä, joka rakentuu irtoamispäiväilmiön ympärille. Menetelmänä kaappaus on hyvin samankaltainen kuin osta ja myy heti kun saat voittoa riittävästi eli pidetään yhtiön osakkeita salkussa vain sen verran, että tuottoa on tullut ja tämän jälkeen osakkeet myydään ja sijoitetaan uuteen kohteeseen.

Pääsääntöisesti osingon kaappaus suoritetaan ostamalla osaketta irtoamispäivää edeltävänä päivänä ja saamalla itselle osingon. Jotkut kutsuvat tätä strategiaa päiväkauppa strategiaksi, jossa tavoitellaan vain osingon saamista eikä investoida pitkä aikaisesti osakkeeseen.

Lyhyeksi myynti.

Strategiaa voi myös hyödyntää lyhyeksi myynnissä, jolloin ajatus on, että osakkeen hinta laskee enemmän kuin maksettu osinko on. On kuitenkin ehdottomasti ymmärettävä mitä tarkoittaa osingon maksu silloin kun on kysymys lyhyeksi myynnistä. Sijoittaja maksaa tällöin osingon sille ihmiselle, jolta on lainannut osakkeet. Lyhyeksi myynnin avulla EI pääse kiinni siihen arvon osingon hinnan osuuden aiheuttamaanlaskuun, joka aiheutuu irtoamispäiväilmiöstä. Mutta lyhyeksi myynnissä pääsee kiinni siihen ylimenevään osuuteen. Ikäpuoli on, että jos osakkeen hinta nousee takaisin osinkopäivänä aikaisempaan kursiin, lyhyeksi myyjälle tulee tappioita käteen vähintään osingon verran. Eli osingon kaappaus strategia lyhyeksimyynnin avulla on hyvin RISKIALTIS.

Tässä on kuitenkin mahdollista käyttää hieman toisenlaistakin strategiaa. Osinko irtoaa irtoamispäivän alkaessa, eli lyhyeksi myynti on turvallista itse IRTOAMISPÄIVÄNÄ. On ymmärrettevä, jotta osingon saa, niin yhtiön osakkeita pitää ostaa päivää ennen irtoamispäivää. Itse irtoamispäivänä on aika yleistä, että yhtiön osakekurssi laskee paljonkin enemmän kuin itse irtoamispäivä ilmiö osoittaa. Tämä ei toki ole sääntö, vaan voi olla että yhtiön kurssi nousee irtoamispäivänä. Tässä kohtaa ei mitenkään kannata uskoa yhteenkään ns. matemaattiseen teoriaan hinnan käyttäytymisestä. Tässä kohtaa pitää enemmän uskoa intutioon.

Toinen strategia tarkoitaa, että myy lyhyeksi osaketta irtoamispäivän aamulla ja toivoo, että kurssi romahtaa irtoamispäivänä reippaasti alaspäin. Oman kokemukseni mukaan melko usein kurssi romahtaa riittävästi lyhyeksi myynnin onnistumiseen - mutta kannataa etukäteen tutkia ainakin yhtiön osakkeen trendiä ja itse yhtiön taloustietoja, ennen kuin suoraan luottaa tämän strategian onnistumiseen.

Miten usein markkinat noudattava matemaattisia sääntöjä?

Osingon kysymykseen on yksinkertainen vastaus. Eivät juuri koskaan. Vain sellaiset paperit, joiden arvoon oikeasti tuoton jako vaikuttaa eli markkinoilla myytävien rahastoje kuten ETF-rahastojen arvo saattaa muuttua matemattisesti, kun tuotto jaetaan.

Eli voisi sanoa, että on matemaattisesti lähes varmaa osingon jaon joko olevan osingon kaappajalle tuottava tapahtuma tai häviötä aiheutava tapahtuma. Mutta yleensä mikäli osakkeen kurssi on nousujohtoinen, niin osingon kaappaus on kannattavaa toimintaa vähintään muutaman päivän sitoutumisen aikajänteellä.

Harvemmin sananmukaisena päiväkauppana se kannattaa.Mutta muutamien päivien aikajanalla osingon saa kaapattua, jos osakkeen kurssisuuntaus on yläjohteinen. Mikäli taas yhtiön kurssisuuntaus on alajohteinen, niin voi olla että osingon kaappaus tulee kalliiksi toimenpiteeksi. Tiedosta riski.

Muista välittäjän kulut.

Osingon kaappausta ei kannata ihan pienellä sijoitusmäärällä tehdä. Välittäjän kulut on suurin ongelma strategiassa. Sitä pienemmällä rahasummalla kaappausta yrittää, sitä todennäköisempää on, että hyötyjä kaupasta on välittäjä. Eli varsinkin Suomalaiset välittäjät ottavat niin suuria palkkioita, että osingon kaappaus voi vaatia kannattaakseen muutaman tuhannen euron sijoituksen yhtiötä kohden kerralla. Tietenkin pitkä aikaisempi osakkeen salkussa säilyttäminen voi ratkaista tämän ongelman, mutta silloin tietenkin on jo enemmän kyse siitä, että mahdollinen osakkeen pitkäaikaisempi arvon nousun trendi tulee apuun. Mutta toisaalta arvon nousu on vain positiivinen asia. Eli mitä haluan tällä kappaleella sanoa, sitä enemmän haluaa tehdä päiväkauppaa osingon kaappauksella, niin on oltava valmis sijoitusrahasumman optimointiin ja välittäjän valintaan yhdessä. Hyvinkin suosittu Suomalainen välittäjä voi oikeasti olla todella surkea välittäjä muuhun sijoitustoimintaan kuin osta ja pidä strategiaan.

Eli ennen kuin innostuu osingon kaappauksesta, niin pitää pohtia välityskulujen merkitystä asiaan.

Loppukaneetti.

Olen kuullut aloittelivien tietoviisaiden sijoitusneuvojien suurella äänellä kertovansa irtoamispäiväilmiöstä ja miksi ei kannata ostaa osaketta ennen osingon irtoamista - koska silloin menettää rahaa matemaattisesti osingon irtoamispäivänä.

Näillä tietoviisailla on usein ajattelu jotenkin jäänyt jumiin, sillä he ovat unohtaneet, että markkinoilla mikään ei ole kovin pysyvää. Oma näkemykseni on, että ennen osingon irtoamista kannattaa aina ostaa yhtiön osakkeita, sillä mikäli yhtiö on muuten hyvä kuntoinen, eikä osakkeen kurssissa ole suuria ongelmia, niin osingon irtoaminen on puhdasta voittoa. Eli oma kehoitukseni on - joka tietenkin on puhtaasti oma mielipiteeni eikä neuvo kenellekään - osinko kannattaa aina ottaa vastaan kun sitä tarjotaaan. Mutta tietenkin aina ensimmäisenä kannattaa varmistaa että yhtiön taloudellinen tilanne on kunnossa.

Comments