Hyppää sisältöön

Osinkostrategioita

Luin blogeja maailmalta. Erillaisia osinkosijoittajien kirjoituksia. Ja vertailin omaa strategiaani muiden strategioihin. Ehkäpä osinkostrategioista on hyvä kirjoittaa yleisesti ja ehkä kerrata vähän jo kirjoittamiani seikkoja.

Kasvavan osingon strategia

Netistä saa sen kuvan, että kasvavan osingon strategia olisi suosituin osinkosijoittamisen muoto. Voi johtua siitä, että kyseisen muodon sijoittajat ovat innokkaimpia neuvomaan, miten heidän mielestään kaikkien pitäisi toimia. En kuitenkaan arvele syitä ja seurauksia. Tämä strategia on seuraavanlainen.

Sijoittaja etsii vakaa varaisia ja kohtalaisen stabileja yrityksiä, joiden osinkohistoria osoittaa, että osingot ovat säännöllisesti kasvaneet ja joilla on pitkä osinkohistoria, jossa ehkä vielä osinkotuotto on ollut keskimääräistä parempi. Sana keskimääräistä parempi on tässä erityisen hämärä, mutta sen voi jokainen tulkita omalla tavallaan. Luonteen omaista on tietenkin pitää ostettu osake salkussa eikä myydä sitä vuosiin. Näin voi oikeasti myös hyöndyntää mahdollista kasvavaa osinkoa. Esimerkkejä tämän strategian sijoituskohteista on Coca-Cola ja Johnson&Johnson. Tähän strategiaan kuuluu sellainen käsite kuin Osake-aristokraatti kiinteästi.

Startegian parhaita ominaisuuksia on salkun arvon kasvaminen vuosien mittaan lähinnä arvostuksen kasvaessa. Tällaisen salkun osakkeilla aika usein 2-4% osinkotuotto ostohetkellä. Negatiivisista puolista voi mainita, että salkun koko pitää olla suuri, jotta siitä saa merkittävää osinkotuottoa, ja salkun merkittävin tuotto tulee vuosien mittaa arvonnoususta, ei osinkotuloista.

Tästä strategiasta on olemassa paranneltu versio, jossa etsitään ns. halpahintaisia arvo-osakkeita, joilla on osinkotuotto sellaisissa rajoissa, että se ei vaikuta yrityksen toimintaan negatiivisesti. Mitkä nämä rajat ovat, määrittää kukin sijoittaja itse omien mielipiteittensä mukaan.

Ajoitettu osinkokauppa-strategia

Sitten järeämpiä osinkosijoitus-strategioita. Olen kuvannut parissa blokissa ns. Agressiivista osinkostrategiaa, joka perustuu osingon irtoamispäivään. Agressiivinen osinkostrategia perustuu nimenomaan ajoitettuun kauppaan. Teorioiden mukaan osingon kurssi laskee irtoamispäivänä osingon määrän verran. Tämä on teoriaa, mutta ilmeisesti väitteellä oikeasti on todellisuuspohjaa, sillä ihmisillä on halu käyttää tilaisuuksia hyväkseen voittoa etsiessään.

Ajoitus-strategian perusnuora on yksinkertainen: Osta vain osakkeita, joilla on matala volaliteetti ja näin kurssin liike hidasta. Jos käy niin, että kurssi lähteekin alaspäin, niin tässä stragiassa pitää olla valmis pitäämään osake, kunnes kurssi palautuu ostohetkeen. Ja uudelleen sijoitus kannattaa.

Tässä pelissä voi yhtä uudelleen käyttää samoja osakkeita. Strategia on suunnattu yhdysvaltojen markkinoille, missä osinkoja tulee joka päivä vuoden aikana, joten sijoittajalla voi olla valmis rypäs osakkeita, joihin viikosta toiseen käyttää tätä strategiaa.

Positiivinen puoli strategiassa on se, että ei kurssi muutokset eivät vaikuta salkun arvoon, jos kaikki menee kohdilleen ja ostaminen ja myyminen sujuvat ongelmitta. Huonona puolena on, että osakkeiden arvon käyttäytyminen on vaikeasti arvattavissa ja strategia vaatii korkeamman käteisvarannon kauppoihin, koska osto tapahtumien kulut on voitettava osinkotuotolla. Jos strategia ei onnistu ja joutuu pitämään osakkeen, niin käteiskassan koko pitää olla riittävä, jotta voi jatkaa strategialla odottaessaan ostetun paperin hinnan palautumista takaisin ostokursiin. Tai sitten pitää ottaa tappio ja myydä paperi vaikka voittoa ei ole tullut.

Korkean osingon strategia

Jotkut sijoittajat, kuten minä, eivät usko, että hyödyttää etsiä ns. laatuosakkeita, joista saa sitten vuosien päästä tuottoa. Strategia yksinkertaisuudessaan perustuu tilaisuuksiin hyödyntää korkeita osinkoja, kun niitä löytää. Strategia perustuu ajatukseen, että korkea osinko toki kertoo mahdollisista ongelmista yrityksen toiminnassa, jonka muut sijoittajat ovat äkänneet, mutta ongelma ei ole niin paha, että se muuttaisi yrityksen osingon maksua mitenkään. Lisäksi korkea osinko saattaa kertoa vain sen tosiseikan että osake on aliarvostettu.

Ihan vain mainittakoon, että tämä strategia ei ole parhaimmillaan niissä pörsseissä, joissa yhtiöt jakavat osingoa kerran vuodessa tiettyyn vuodenaikaan. Tämä strategia sopii parhaiten globaaliin sijoittamiseen.

Mikä on oleellista tässä strategiassa, uudelleen sijoittaa saadut varat. Jos uudelleen sijoittaa varat halpaan osakkeeseen, saa enemmän osakkeita, jolloin koron koron mukaan tulos paranee. Jos käy niin, että osakkeen kurssi alkaa nousemaan ja osinkotulo alkaa kasvamaan samalla, niin on vahinkossa törmännyt niihin etuihin, joita löytää kasvavan osingon strategiassa. Nämä kaksi strategiaa eivät välttämättä ole niin kaukana toisistaan, kun voisi kuvitella.

Hyviä puolia tässä strategiassa on, että saa korkeaa osinkotuottoa varmasti rahoilleen. Jos osake kuitenkin makaa pitkiä aikoja salkussa, niin miksi välittää mahdollisista kurssiliikkeistä, kun tämän kyseisen paperin osinkoprosentti pysyy samana eli korkeana kuin ostohetkellä. Lisäksi verotuksellisesti voi olla, että tämä on puhdasta osta/myy strategiaa kannattavampi strategia. Myös kulut ovat pienemmät

Huonona puolina voi todeta, että toki on mahdollista, että yrityksen taloustilanteen takia osingon maksaminen voi päättyä tulevaisuudessa - mutta näin käydessä voi jo saatu osinkotuotto olla niin suuri, että osakkeen myyminen tappiolla ei ole ongelma. Huonoin mahdollisuus on, että on päätellyt taloustilanteen väärin ja yhtiö lopettaa toimintansa. Mutta sama ongelma on myös ensimmäisessä strategiassa eli Kasvavan osingon strategiassa. Tulevaisuutta ei tunne.

Lisäksi jos haluaa yhä kasvavaa tuottoa, niin kieltämättä tämä strategia vaatii salkun uudelleen painottamista ajoittain. Itse en yritä hakea yli kymmenen vuoden tuottoa ja pyrin kerryttämään koron korkoa uudelleen sijoitusten kautta. Ja kieltämättä ostan papereita mahdollisemman matalalla kurssilla - aika usein ostamani paperit ovat ns. kurssiosinko-papereita, jolloin nouseva kurssi tuo tiettyä tulolisää. Näissä tapauksissa kannattaa sijoittaa osinkot johonkin muuhun kuin alkuperäiseen paperiin - Halvalla saa enemmän papereita ja suurempaa osinkoa, kuten jo kerran tuli mainittua.

Laskeva osinko tässä tapauksessa ei ole ongelma, sillä sehän on lopulta myös tuottoa. Ja osakkeen voi aina myydä pois.

Painotan kuitenkin vielä, että tässä strategiassa kannattaa tarkastaa yrityksen taloudellinen tila ennen ostoa. Ihan kaikkia korkean osingon papereita ei kannata salkkuunsa ottaa.

Tuli hieman mainostettua omaa strategiaani.

Ja kaikissa näissä strategioissa kannattaa kuitenkin muistaa, että lopulta tulos on osinkotuotto + osakkeen arvonnousu. Jos käytät osinkon muuhun kuin uudelleen sijoitukseen, niin sinulle jää käteen vain osakkeen arvonnousu. Silloin et ole osinkosijoittaja. Olet vain voiton kerääjä. Olet siis eläkkeellä jo :) Minusta tulee voitonkerääjä eläkkeellä, kun alan hyödyntää tulosta.

Ja lopuksi: Sinä itse sijoitat, en minä. Mikään mitä kirjoitan ei kehoita sinua sijoittamaan mitään. Osakekauppa on aina täynnä riskejä, kuten rahan menettämistä. Jos teet kauppaa, ole tietoinen tästä asiasta.

Kommentit

Comments powered by Disqus