Hyppää sisältöön

Osinkotuoton pudotus

On selvästi näkyvillä merkkejä, että tämän vuoden osinkotuotto tulee romahtamaan merkittävästi pohjois-Amerikan markkinoilla ja Euroopan markkinoilla. Pankkivalvonta on kehottanut pankkeja olemaan maksamatta osingojaan nyt keväällä. Käskyä ovat tottelemassa ainakin oman salkkuni kaikki eurooppalaiset pankit. Tämän lisäksi jopa jotkut pohjois-Amerikan REIT-yritykset, joilla on osingon maksu velvoite lain mukaan, ovat vetämässä osingon maksujaan pois keväältä ja kesältä.

Nyt voi kysyä onko sitten pelin henki joko ostaa yhtiöitä, jotka maksavat mahdollisesti osingoaan vasta tulevaisuudessa tai ostaa yhtiöitä, joiden arvo nousee ja myynnin kautta saa voittoa. En ole täysin vakuuttunut, että osingoa maksavia yrityksiä ei kannattaisi edelleen kerätä salkkuun. Mutta toisaalta voisi olla hyvä käyttää tilaisuutta hyväkseen ja harjoittaa nyt pienessä mittakaavassa trendisijoittamista niihin yhtiöihin, joiden toimintaa korona-hysteria on tehostanut ja joiden kurssi on vain parantunut muiden yhtiöiden osakkeiden hintojen laskiessa.

Pudotuksen merkkejä salkussani.

Euroopan pankkivalvonnan toivottua, että pankit eivät keväällä jakaisi osingojaan, ainakin salkuni ING GROUP ilmoitti peruvansa osingonsa. Tai ainakin ilmoitti pohtivansa osingon jakoa lokakuun 1. päivän jälkeen. DEUTSCHE PFANDBRIEFBANK AG ilmoitti vetävänsä kevään osingon pois.

Corus Entertaiment omilla sivuillaa tiedottaa, että se ottaa työntekijöidensä Korona uhan vakavasti - ilmeisesti yhtiö on kyenyt siirtymään etätyöskentelyyn joustavasti. Samalla yhtiö on ilmoittanut harkitsevansa Kesäkuun osingon jäädyttämistä.

Kanadalaiset CEF- yhtiöt ovat ottaneet herkän liipasimen osinkotuottojen jäädyttämiseen. Salkkuni split yhtiö DIVIDEND GROWTH SPLIT CORP-A pitää normaalistikin tiettyjä kriteerejä osingon jaolleen. ELi tuotto on ylitettävä kuukauden sisällä 2% ennen kuin osingoa jaetaan. Viimeisen vuoden aikana yhtiöllä on ollut tiettyjä ongelmia tuottotavoitteessaan kurssien heilumisen takia. mm. Finanssikriisin aikana yhtiö ei juurikaan jakanut osingoa, joten tämä on todennäköisesti odotettavissa nyt Korona-hysteria aikakaudellakin. CANADIAN BANC CORP on ilmoitanut, että sen salkun Nav on laskenut alle rajan, jossa yhtiö suostuu maksamaan osingoa. Kun salkun Nav nousee yli 15 kanadan dollarin, niin osingon maksu jatkuu taas.

Mutta sitten salkussani on useita yhtiöitä, joiden osingon maksu jatkuu kuten ennenkin. Mutta ongelma yhtiöiden osakkeiden ostamisen suhteen on, että ratkaisut eivät välttämättä tällä hetkellä näy selkeästi välittäjän järjestelmään. Eli on varmistuttava yhtiön omilta sivuilta aikooko se maksaa keväällä osingoa - ja tietojen läpikäynti ja jopa päätösten yllättävyys aiheuttavat ongelmia sijoitussuunnitelmassani.

Tilanteesta tehty päätelmä.

Osingon maksun häiriöt aiheuttavat salkussani merkittävää tuoton vähentymistä tämän vuoden osalta. Kevään mittavat osingotuotot jäävät saamatta. Voi olla, että ne siirtyvät syksyyn, mutta siitä ei ole mitään varmuutta. Tällaisessa tilanteessa olisi mielekästä kuitenkin jatkaa osingonmaksajien halpojen osakkeiden ostoa, vaikka ne eivät jakaisi keväällä osingoa. Mutta yhtä hyvin voisi olla mielekästä käyttää tilannetta hyödykseen hintakeinottelulla. Koska tilanne ei juuri tule muuttumaan pitkään aikaan, niin voi olla, että tässä kuussa ostan vain yhtä osingon tuottajaa ja sijoitan sen lisäksi yhtiöön, jonka voi myydä nopealla aikataululla pois voitolla ja yrittää näin korjata osinkotuoton ongelmia. Toive ajattelua, mutta joskus omista linjauksista poikkeaminen voi olle piristävää.

Sijoittajan elämä on joskus arpapeliä. Varsinkin kun tilaisuuksia ja mahdollisia toimintatapoja on niin monia.

Kommentit

Comments powered by Disqus