Hyppää sisältöön

Osinkotuotto Bondeihin

Joukkovelkakirjat tai Bondit on yksi tapa sijoittaa, jos haluaa saada tasaista tuloa, johon osakemarkkinoiden kurssien heilahtelut eivät vaikuta. JVK/BOND maailmassa ei ole samallaisia tuottoja kuin osakemarkkinoilla suoraan. Hyvin harva yhtiö maksaa näinä aikoina osingon verran korkoja, mutta toisaalta lyhyellä tähtäimellä myöskään saatavan rahan arvo ei vaihtele - jos odottaa jvk erääntymispäivään asti.

Olen tullut siihen tulokseen, että voisin alkaa sijoittamaan saamiani osinkotuottoja joukkovelkakirjoihin, joita ostan jälkimarkkinoilta. Tosiasiahan on että hyvä välittäjä välittää myös joukkovelkakirjoja jälkimarkkinoilla. Tarkastelin tämän hetkisiä korkoja yhtiöiden liikkellelaskemiin joukkovelkakirjoihin ja 2 % korolla löytyi ihan mukavasti tällä hetkellä turvallisia jvk-papereita.

Vaikka periaatteessa uudelleen sijoittamalla osinkotuottoni osakkeisiin saisin parempaa osinkotuottoa, niin tällä hetkellä olevan maailman tilanteen perusteella voi olla järkevämpää uudelleen sijoittaa osinkotuotot JVK:hen. Miksi? Kauppasodan vahvistuminen laskee yhtiöiden tuottoja ja voi laskea myös osingojen maksu määrää. Vaikka taktiikkani onkin hajauttaa laajalti osakkeita, niin tietty riski osinkomäärän laskuun jää. Lisäksi tällä hetkellä tulevien osinkotuottojen määrä on pienempi kuin jatkuvasti sijoitettava rahamäärä, joten todellisuudessa uudelleen sijoituksesta tuleva korkoa korolle ilmiö ei tule kovin suureksi. Sijoitan vuokramarkkinoilta tulevaa rahaa edelleen osakkeisiin, joten minulla on jo voimakas korkoa korolle ilmiö päällä, ja uudelleen sijoitus JVK-papereihin on kolmas taso korkoa korolle ilmiössä. Uskon sijoitustavan pienen muutoksen parantavan salkkuni stabilisuutta - ja vaikka verotuskasvaa - korkoa verotettaan kokonaisuudessaa 30% - niin saadut tuotot ovat vastapaino epästabiilille osakesalkulle ja pienentävät salkkuni tulevaisuuden riskiä. Lisäksi pystyn selkeästi näkemään miten paljon osinkotuottoa salkkuni on historiallisesti tuottanut.

Miksi kannattaa ostaa JVK-papereita eikä struktroituja tuotteita.

Olen kirjoittanut struktoroiduista tuotteista aikaisemmin. Strukroidut lainat, joita pankit äärimmäisen mielellään tarjoavat perustuvat rakennelmaan, jossa on pohjalla jvk tai monta jvk:ta tuomassa 'pääomaturvaa' tuotteelle. Lisäksi tuotteessa on mukana jokin johdannainen, jonka avulla saadaa aikaan mahdollista tuottoa eräpäivään mennessä - jos käy hyvä onni. Pääomaturvasta sen verran, että jos jvk:n liikkeelle laskema yhtiö menee konkurssiin, pääomaturva katoaa saman tien ja asiakas menettää rahansa.

Jotkut pankit mainostavat struktoroituja tuotteita hienoilla luvuilla kuten 110% hinnalla ja 200% tuottokertoimella, jotka hämäävät todella komeasti ostajaa. Jos tuote on 110% hintainen, niin ostajalla on mahdollisuus hävitä 10% tuotteen alkuperäisestä hinnasta - siis jos maksaa 1000 paperista, niin huonolla onnella saa takaisin 900 euroa. 200% tuottokerroin mahdollisuus ei tarkoita, että saa rahat kaksinkertaisena takaisin. 200% tarkoittaa sitä, että mikäli johdannaisen kohteen arvo nousee vaikka 10% vuoden aikana, niin 200% tuotolla saa 20% tuoton lainalleen. Jos hinta on 110%, niin on luonnollisesti selvää, että voittoa pitää tulla enemmän, jos kaikki käy hyvin. Hyvässä tapauksessa siis voi saada 900 + 900 * 0,2 = 1080 euroa takaisin ( todellinen tuotto parhaassa tapauksessa on 8%, koska maksoit alussa 100 euroa ostopalkkiota).Huonossa tapauksessa voi saada vain 900 euroa takaisin eli päätyä häviölle 100 euroa - ja mikä todennäköisintä jää tilanteeseen +-0, jolloin todellisuudessa päädyit myös häviölle. Eli strukturoitu tuote on varsinainen riskipesä - osakkeetkin ovat turvallisempia.

Mahdollisuus sille, että jää tappiolle on suuri - kun ottaa huomioon, että pankki saa joukkovelkakirjoista jatkuvasti korkotuottoa, niin henkilökohtaisesti struktoroidun tuoteen ostaminen verrattuna suoraan joukkovelkakirjan ostamiseen on typeryyttää - Siinä lähinnä tuodaan pankille tuottoa eikä itselle. Järkevämpää on ostaa joukkovelkakirjan ja siihen sitten jotain optiota päälle - tulos voi olla parempi.

Aina on olemassa välittäjiä, joiden kauttaa pääsee käsiksi joukkovelkakirjojen jälkimarkkinoille. Jos käytät välittäjään, jonka kautta ei pääse, niin kannattaa epäillä että välittäjäsi ei ole kovin korkeatasoinen välittäjä.

Olenko kääntänyt kelkkani?

Periaatteeni on ollut kerätä mahdolliseman veroedullisesti tuottoa osakemarkkinoilta. Tavoitteeni on ollut myös ostaa osakkeita osinkotuoton mukaan - ja edelleen sijoittaa tuotto osinkotuottoa varten. No periaate tulee nyt muuttumaan siltä osin, että osinkotuotto sijoitetaan lopulta joukkovelkakirjoihin. Periaatteen pieni korjaus johtuu ajatuksesta ostaa lopulta itselleni uusi sijoitusasunto - ajattelin lisätä tulevaisuudessa vuokratulojeni määrää.

En aio ostaa uutta sijoitusasuntoa lainarahalla, vaan kun hetki on oikea, muutan ainakin osan sijoituksistani rahaksi ja hankin sijoitusasunnon. Tavallaan siis nykyiset vuokratuloni, jotka menevät osinkotuottoon kiertävät kaaroksen ja palaavat lopulta vuokratuottoon. Siinä vaiheessa kun saan vuokratuloillani hankittua uuden sijoitusasunnon ilman velkarahaa voisi sanoa koron koron tuoton olevan maksimaalinen.

Eli osittain olen kääntänyt kelkkani. Sijoitusasunto on hyvin riskialtis sijoituskohde, mutta toisaalta ei sen riskialtiimpi kuin osakemarkinatkaan. Jos muutaman vuoden päästä vielä myisin vanhemmat sijoituskohteet pois ja vaihtaisin ne uusiin voisin parantaa vuokratulojeni tehokuutta. Mutta aika näyttää miten käy. Voihan olla, että vuosien kuluttua kannattaa sijoittaa tulojani toisella tavalla. Tulevaisuudessa kysymys on lähinnä saatavan koron määrästä vuoden sisäpuolella, eikä niinkään siitä, kuinka paljon rahaa on säästynyt. Yli tuleva tuotto pitäisi jollain tavalla lisätä mahdollisesti eläketulojani - ja voihan olla että sijoittamisen jatkaminen eläkeiässä tuo uutta sisältöä elämään. Voisihan sitä alkaa vaikka tekemään päiväkauppaa. Eläkeiässä ei kuitenkaan ole todellisuudessa niin suuria riskejä päiväkaupassa kuin nuorempana - tarkoitan että häviöt eivät ole niin paha asia. Nuorempana rahojen on riitettävä elämään ja pitää koko ajan pohtia, että onhan sitä rahaa sitten eläkeellä. Eläkeiässä ihminen usein havaitsee, että rahaa ei tarvitsekaan niin paljon kuin oli uskonut. Lisäksi rahaa ei todellakaan voi viedä hautaan. Eli päiväkauppa voi tuoda paljon enemmän sisältöä vanhan ihmisen elämään ja onnella voi tulla voittojakin.

Olen siis toista mieltä kuin ne, joiden mielestä vanhempana ei ole varaa ottaa riskejä yhtä paljon kuin nuorena. Mielestäni vanhana niitä nimenomaan voi ottaa, koska aikaa ei välttämättä ole niin paljon jäljellä.

Tavallaan olen vähän siis kääntänyt kelkkaani, joukkovelkakirjojen verran. Voi olla että tulevaisuudessa heitän vielä optioitakin peliin, mutta sitä ennen minun pitäisi hankkia itselleni markinaalitili. Katsotaan miten tulevaisuus kuljettaa pientä osinkosijoittajaa.

Kommentit

Comments powered by Disqus