Hyppää sisältöön

Ostokohde AGNC INVESTMENT CORP

/galleries/OstokohdeAGNINVESTMENTCORP/img_logo.png

Yritys

AGNC Investment Corp on yhdysvaltalainen REIT. AGNC jakaa osinkoa kerran kuukaudessa, joten sen tuottama osinko on oiva lisä korkeaa kuukausituottoa hakevan salkkuun. Tarkempia tietoja yrityksestä löytyy sen omilta sivuilta eli täältä: https://agnc.com/

Jos haluat tutustua yrityksen vuosikertomuksiin, niin ne löytyvät täältä http://ir.agnc.com/phoenix.zhtml?c=219916&p=irol-reportsannual

AGNC yritysidea näkyy yksinkertaisuudessaan heti etusivulla. Sijoituskohteena on vakuudettomat arvopaperit, joihin liittyy takaisinostosopimus. Tämä yritys ei siis ole itsessään kovinkaan riskitön sijoitus. Jokainen voi miettiä, miten AGNC tuotto muuttuu korkojen USA:ssa yhä kasvaessa.

Joka tapauksessa olen päättänyt ostaa tätä yritystä.

Sen jälkeen kun olen päättänyt ostaa yritystä, niin käytän jonkun aikaa yritykseen tutustumiseen. Tämän yrityksen kohdalla minua kiinnostaa samat faktat kuin niin monen ostamanani osakkeen kohdalla. Usein sijoittamiseen keskittyvillä sivuilla lukee toteamus, mennyt kehitys ei ole tae tulevasta. Tämä ei merkitse, että menneellä kehityksellä ei olisi merkitystä. Toteamus lähinnä pyrkii ottamaan vastuun pois kirjoittajalta. Aivan samoin kuin minäkin toteamalla, että en kehoita ostamaan tässä esitteltyä osaketta, koska siihen ilmiselvästi sisältyy riski. Ja minua juuri kiinnostaa tämän mainitun riskin luonne. Seuraavaksi vilkaisu paperin parin vuoden kurssikehitykseen.

/galleries/OstokohdeAGNINVESTMENTCORP/AGNC_twoyears.png

Kuvasta näkyy, että osakkeen kurssi on käynyt ylhäällä, ja tämän jälkeen tipahtanut. Tipahduksen jälkeen on tapahtunut notkahdus ylöspäin. Näyttäisi siltä, että kurssi on pysynyt samalla tasolla verrattuna aikaa ennen keskellä kuvaa olevaa kurssin vahvaa kohoamista. Kurssi on romahtanut 13% verran, joka pörssimarkkinoilla ei oikeastaan ole kovin merkittävä liike. Itse tulkitsen kuvan perusteella kurssin olleen kohtalaisen tasainen - kuvan perusteella tähän osakkeeseen ei juuri sisälly riskiä. Mutta miksi osinkotuotto on tällä hetkellä yli 11%? Onko siihen mitään muuta syytä kuin että lainamarkkinat tuottavat hyvin rahaa?

Seuraavassa vaiheessa vilkaisen osingojen kehitystä.

OCT 7 2016

0,18

SEP 9 2016

0,18

AUG 8 2016

0,20

JUL 8 2016

0,20

Osinkotuotto laski kesäkuussa vuonna 2016 0,2 dollarista per osake 0,18 dollariin per osake. Reit yrityksellä on velvollisuus maksaa tietyn määrän osingoa tuotostaan. Velvollisuus on lakimääräinen, joten AGNC tulos on siis heikentenyt jonkin verran vuonna 2016.

Kun avaa viime vuoden vuosikertomuksen, huomaa että yrityksellä on vuonna 2016 realisoitunut kuluja, jotka vuosikertomuksen mukaan olisivat korjaantuneet viime vuonna. Tässä voisi olla viite osinkojen nousulle? Lähinnä spekulointia, mutta yrityksen taloudellinen tila on kohentunut. Tähän viittaa eps-luvun kohoaminen vuoden 2017 aikana.

Tässä, koska mitään riskiin viittaavaa ei kerta kaikkiaan tunnu löytyvän (en lue riskiksi korkeaa velkamäärää, koska REITEILLE on tyypillistä velan määrä. Itse asiassa en edes tarkistanut, miten paljon velkaa yrityksellä on. Oletan sitä olevan.), tutkin mitä muut ovat kirjoittaneet tästä osakkeesta. Muiden tekstit eivät ole yleensä kovin luetettavia lähteitä, koska usa:n osakemarkkinoilla yritetään vaikuttaa ostokäyttäytymiseen monilla tavoilla. Mutta netin teksteistä löytyy jotain näkemyksiä.

Nopeasti löydän https:/seekingalpha.com kautta toteamuksen, että Reitien kurssit laskivat kautta linjan viime vuonna. Eli kurssilasku liittyisi enemmän markkinoiden liikkeeseen kuin itse osakkeeseen.

PB-luku on ollut kolmen viime vuoden aikana laskusuhdanteessa ja on tällä hetkellä 0,85.

Tämä kevyen analyysin perusteella en usko korkean osinkotuoton juuri johtuvan muusta kuin, että REIT:llä menee kohtalaisen hyvin. Normaalien osakkeiden kohdalla tässä olisi usein kyse kurssiosingosta, eli osakkeen hinnan laskiessa osingon määrä ei kuitenkaan muutu. Tässä tapauksessa on kyse vain jo olemassa olleen tilanteen jatkumosta. EPS käyrää ja tuottokäyrää tarkasteltaessa voi olla jopa todennäköistä, että osinko palaisi takaisin 0,2 tasolle tulevaisuudessa. Veikkaan kuitenkin kurssin nousua, jos näin käy.

/galleries/OstokohdeAGNINVESTMENTCORP/EPSmuutos.png

Mutta optimistinen on hyvä olla. Kuten voi huomata tuotto ja EPS-laskivat vuonna 2016 negatiiviselle puolelle parissa kvartaalissa, jonka jälkeen EPS(sininen) sekä tuotto(ruskea) nousivat. Tuon käyrä liikkeen perusteella olen taipuvainen uskomaan netissä esitetyn teorian kurssin laskun syistä olevan totta. Näin ollen AGNC ei ole menossa ihan lähiaikona konkurssiin eikä ole lopettamassa osingon maksua.

Kaiken tämän perusteella uskon että kyseinen osake on harvinaisen riskitön korkeatuotoinen sijoitus. Tämä analyysi oli kuitenkin ylimalkainen, joten EN todellakaan kehoita ketään muuta sijoittamaan tämän tarkastelun jälkeen tähän osakkeeseen.

Syy miksi osinkotuotto on korkea, johtuu todennäköisesti vain siitä, että tämän Reitin tuotto on korkea. Muuttuko tämä tulevaisuudessa, on vaikeasti ennustettavissa oleva asia. Osinkon lasku kertoo kuitenkin, että tuotto on mennyt alaspäin, mutta väliäkös tuolla. Ehkä on yrityksen kannalta hyvä asia, että laskivat osinkoa. Liian suuri osinko aiheuttaa kuitenkin yrityksen taloudelle omat ongelmansa, myös Reit-rahaston tapauksessa.

Ostovalmistelut

/galleries/OstokohdeAGNINVESTMENTCORP/ostokuva.png

Yhden kuukauden kurssin kehittymisestä havaitaan kurssin trendin olevan nouseva. Kurssi tekee aaltoliikettä. Minulle ei periaatteessa ole merkitystä, vaikka ostaisin osaketta aallon harjallakin, sillä pitkällä aikavälillä vain osinkotulolla on merkitystä. Mutta koska osingon irtoamispäivään on aikaa - Irtoamispäivä on vasta 30 toukokuuta - niin voin katsoa saanko ostettua osaketta kursiin 18,75. On hyvin epätodennäköistä, että kurssi tippuisi tässä tilanteessa tuohon pisteeseen. Itseasiassa kuvaa tarkastellessa on todennäköisempää kurssin laskiessa, laskun pysähtyvän arvoon 18,80. Mutta osakemarkkinoilla voi tapahtua mitä vain. Kalastaminen kannattaa toisinaan. Yhtä hyvin kurssi voi romahtaa reippaasti alle 18,75:n tai jatkaa nousemisesta eikä laske lainkaan. Kaikkeen kannattaa varautua, mutta uskoa silti, että kurssin liikkuminen on inhimmillisiä sääntöjä kuvastava tapahtuma. Joskus olisi mielenkiintoista tietää, mikä saa aikaan aaltoilevan kurssikäyrän, mutta tuo kysymys ei liity tämä postauksen aihepiiriin.

Epätietoisuus ja yllättävien liikkeiden seuraaminen tekee pörsissä toimimisesta kiehtovaa kokemusta. Luonnollisesti mikäli rahan arvon heilumiset aiheuttavat sydämentykytystä, en todellakaan suosittele tätä harrastetta kenellekään.

Kommentit

Comments powered by Disqus