Hyppää sisältöön

Ostopaiva 1.1.2018 - COMMONWEALTH BANK OF AUSTRALIA

Niin Australian pörssi. Kiehtova paikka, jossa on paljon melkoisen alhaisella volumilla myytäviä osakkeita, hieman kuin Suomen pörssi - papereita on vain enemmän ja mikä tärkeintä tarvittaessa löytyy myös CEF-papereita.

COMMONWEALTH BANK on Australian suurimpia pankkeja. Se on kansainvälinen ja toimii eri puolilla Aasia sekä yhdysvalloissa. Kansainvälisyytensä vuoksi pankin kurssi onkin suhteellisen korkea verrattuna muihin pörssin papereihin.

Millainen pankki tämä on?

Osinkotuotto on CBA:lla on 8% luokkaa. Useimmilla Australian suurista pankkeista osinkotuotto on tätä luokkaa. Talous näyttäisi olevan kohtalaisessa kunnossa. Tarkistaessani viimeeksi optiokauppiaiden ennustuksia pankin lähitulevaisuudesta, niin ennustus oli kurssin kevyt nousu. Tosin CBA:n kurssi on pysytellyt samoissa arvoissa jo viiden vuoden ajan ja on nyt vaihteluvälinsä pohjilla, joten ennustukselle on siis pohjaa.

Pankilla on kivat nettisivut täällä.

https://www.commbank.com.au/

Itse pidän enemmän Suomalaisten pankkien nettisivuista, pitää tunnustaa, mutta on näissäkin sivuissa puolensa.

Taloustietoja on jaossa täällä.

https://www.commbank.com.au/about-us/investors.html?ei=CB-footer_investors

Taloustiedoista voi havaita, että pankki ei ole kovin heikoilla vesillä. Vilkaisin, mitä Yahoo-finance kirjoitti pankin osinkotuotosta ja hieman laittoi mietteliääksi, koska oma taskulaskimeni näytti eriä tietoa kui Yahoo-finance. Tänä vuonna pankki on maksanut osingoa 2.8571 aud per osake - tästä saa yksin jo 3.5 %. Australiassa on tapana maksaa osingoa kahdesti vuodessa - seuraava osinko maksetaan syyskuussa - arviolta se voisi olla hieman yli 3 aud. Eli kevyellä laskulla tästä tulee noin 8%. Yahoo veikkaili osinkomääräksi 4.3, joka on väärin. Viime vuonna maksettiin osingoa 4.3 aud. Tällöinkin osinkomäärä nousee yli 5:n riippuen tietenkin mikä on ollut ostokurssi. Tällä hetkellä kurssi on siis melko matala.

Australian pörssi.

Australian valuutta on todella matalalla, jonka takia yhtiöiden osakkeet ovat joko todella halpoja tai vähän kalliimpia. CBA kuuluu hieman kalliimpien joukkoon. Se on toisaalta suuri toimija. Muiden pankkien kurssit ovat Australian pörssissä todella matalalla.

Ainoa ongelma tämän pörssin kanssa on välittäjän hinnat. Eli Australiasta osakkeen ostaminen liikkuu siinä 6 euron paikkeilla, joka on mielestäni jo hieman kallis hinta. Mutta vastineeksi saa mielenkiintoisen uuden kokemuksen. En tiedä, mikä on oikea lähdevero Australiassa. Olen kuitenkin valmistautunut ajattelemaan Australian kohdalla, että alan hakemaan maasta myös arvotuottoa. Saman päätöksen olen tehnyt Saksan suhteen saatuani tietää, miten kallis on välittäjäni haetaan yli maksetut osingot takaisin palvelu.

Eli toivon että Australian kohdalla lähdevero sopimus pitää. Saksa on nyt muuttunut pelkäksi haetaan voittoa muilla tavoilla valtioiksi.

Kommentit

Comments powered by Disqus