Hyppää sisältöön

Ostopäivä 26.6.2018

Tein tänään taas joka kuukautisen ostotoimeksiannon. Oston kohteena oli kaksi osaketta, joihin käytiin kumpaankin rahaa puolikkaan oston verran. Eli paperit maksoivat yhden ostokerran verran yhteensä. Koska paperit ovat europpalaisia, niin osinko tulee kerralla ensi kuussa.

Olen kertonut jo aikaisemmin näistä kahdesta paperista jotain, mutta tässä tarkempi uusinta.

ENVITEC BIOGAS AG

Evitec on niin sanotun vaihtoehtoisen energian tuottaja, eli tämä yhtiö tuottaa biokaasugeneraattoreita.

/galleries/26062018/ETG.png

Yhtiö toimii useammassa maassa, joten sitä voi kutsua pienimuotoiseksi monikansalliseksi yritykseksi. Varsinainen koti yritykselle on tietenkin Saksa, joka on jo pitkään pyrkinyt tuottamaan vaihtoehtoista energian tuotantoa.

Globaali kotisivu löytyy täältä.

https://www.envitec-biogas.com/

Luulisin että tämä yhtiö ei tule kohtamaan suuria kaupan esteitä, kun USA ja muu maailma rakentavat tullimuureja toisilleen. Eli oma veikkaukeseni on hyvä tulevaisuus, joka ns. Megatrendin tahtiin paranee edelleen. Osinkotuotto on yrityksellä tällä hetkellä melko korkea, noin 10%. Osinkomäärä nousi tänä vuonna yrityksellä melkoisesti, joka todennäköisesti nosti myös osakkeen arvoa. Voi olla, että Kiinaan suunnattu projekti on tuottanut rahaa, mutta maine on joka tapauksessa yrityksellä parantunut Euroopassa, joka vaikuttaa positiivisesti yleensä paperin kurssiin.

Epävarmuustekijöiden takia, ostin tätä vain puolet siitä, mitä normaalisti sijoitan. Kauppasota on alkamassa ja kurssien syöksy on ovella. Lisäksi paperin voluumi on niin pientä, että mahdollinen myynti suurella määrällä voi olla vaikeata.

MWB FAIRTRADE WERTPAPIERHAND

Tämä yhtiö on kasvava Saksalainen osakevälittäjä. Toistaiseksi yhtiö on varsin pieni, ja mennyt vuosi saattoi olla yhtiön ensimmäinen voittoa tuottanut vuosi.

/galleries/26062018/MWB.png

Pienten finanssipuolen yritysten kurssikehitys on usein ensin nousevaa ja tämän jälkeen vuosia alas kulkevaa. Tällä yrityksellä kulku on ollut pitkään nousevaa, joka viittaa että yritys olisi hiljalleen saamassa jalansijaa Saksan osakkeenvälitysmarkkinoilta. Näistä kahdesta ostoksesta katson tämän olevan riskisempi. Osinkotuotto on 13% luokkaa, joka on myös noussut kuluvana vuotena ylöspäin. Pidän todennäköisenä, että vuoden päästä osinko laskee - tai vaihtoehtoisesti kurssi kipuaa niin ylös, että osinkoprosentti laskee kurssin nousun seurauksena. Jälkimmäinen olisi positiivinen yllätys, mutta olen hieman pessimisti uskomaan, että näin on. Mutta tämän yhtiön mahdollisuudet kiinnostavat minua pitkällä tähtäimellä. Katsotaan miten käy.

Kuluneen vuoden aikana yhtiön kotisivut ovat kehittyneet.

http://www.mwbfairtrade.com/home/

Tällä hetkellä sivuilta on nähtävissä, että yhtiön pääsijoitusalue on Saksa, sillä raportit ovat kaikki Saksan kielisiä. Kieli myös viittaa yhtiön kokoon. Suuremmilla Saksalaisilla yrityksillä raportointi on monikielistä - tai ainakin löytyy myös englanninkielinen raportti.

Viikon alku.

Viikon alku on mennyt varsinaisen laskusuhdanteen merkeissä. Mielenkiintoisia laskusuhdanteen ostotilaisuuksia on niin monta, että on todella vaikeata päättää, miten kesän osakeostokset asettelee. Olen päättänyt, että varon sijoittamasta suuria määriä yhteen paperiin, koska haluan osinkotuoton pysyvän hyvänä, vaikka jokin yhtiöistä päättäisi lopettaa tai laskisi osingoaan. Hieman kadun, että olen ajan saatossa mennyt sijoittamaan joihinkin todella tuottoisiin kohteisiin enemmän rahaa. En kadu tällä hetkellä, mutta ehkä tulevaisuudessa. Tosin olen onnistunut viime kuukausina kohtalaisen hyvin hajauttamaan ostoksiani niin maantieteellisesti kuin yhden pörssin sisällä. Paljon on vielä työtä edessä, että salkku on täydellinen. Suuren hajautuksen jälkeen satunnaiset suuremmat ostokset merkitsevät ja vaikuttavat salkun painoihin paljon vähemmän.

Pitää vain taistella hieman päätösten kanssa, koska kaikkia mielenkiintoisia kohteita en pysty ostamaan.

Kommentit

Comments powered by Disqus