Hyppää sisältöön

Ostopaiva PRO REAL INVEST TRUST

Kanadalaiset osakkeet ovat kova sana salkussani tänä syksynä. Olen tietoinen, että Kanadan pääindeksit eivät ole tänä vuonna olleet yhtä vauhdikkaita kuin USA:n, joka saattaa osaaltaan johtua kauppasodasta maiden välillä. Mutta pääindeksin liike ei ole merkittävä sijoittajalle, jonka sijoitusstrategia keskittyy osinkotuoton voimistamiseen, ei osakkeiden arvon kehittämiseen. Kurssikehitys yleensä niittaa alleen korkeat osinkotuottoprosentit, joten harvemmin voimakkaasti kasvavat yritykset ovat ehdolla salkkuuni.

Ostokseni siis oli tällä kertaa Kanadalainen REIT

PRO REAL INVEST TRUST

Yhtiön nettisivuilta saa melko hyvän kuvan yrityksestä ja sen toiminnasta.

http://proreit.com/en/

Sivulla esitellään yhtiön salkussa olevia kohteita, joita on siellä täällä Kanadassa 73 kappaletta tätä kirjoitettaessa. Yhtiö siis sijoittaa vain Kanadalaisiin kohteisiin ja näin ollen kuten monet muutkin salkkuni osakkeet, tämäkin yritys on pohjois-Amerikkalainen pienyritys. Suomen mittakaavassa asia voisi olla toisin.

Sivut ovat siinä mielessä hieman huonot, että niiltä ei ainakaan minun silmiini osunut tärkeintä asiaa, eli mikä on yhtiön osinkotuottomäärä. Joka tapauksessa yhtiö jakaa kuukausittain osingoa, jonka suuruus on tällä hetkellä 0,0175 CAD. Tämä tarkoittaa hieman alle 9% osinkotuottoa vuodessa sijoitetulle rahamäärälle tällä hetkellä. Kurssi oli juuri 2.41, josta tarkan arvon voi helpolla laskea. Se on 8,7%. Eli vuoden tuotto osaketta kohti on melko varmasti 0,21 CAD.

Tässä vaiheessa fiksuimmat ovat jo huomanneet, mikä on yrityksen Current Ratio. Se on niinkin alhainen kuin 0,28, joka kertoo, että lainaa on riittävästi. Kyseessä kuitenkin on REIT, joten lainan määrä on odotettava asia. Toisaalta on hieman toiveikaista ajatella että yli 8% DIVYILDiä jakavalla yhtiöllä kaikki asiat olisivat priimakunnossa. Eli jos mietit, että olisipa kiinnostavaa sijoittaa tähän yhtiöön, suosittelen, että et tee niin.

Yhtiön kurssi on tällä hetkellä 5 vuoden huippuarvoissa, joten voi olla odotettavissa, että kurssi laskee ihmisten pettyessä joihinkin talouslukuihin tulevaisuudessa. Toisaalta voi olla, että tämän hetkinen nousukiito ylöspäin jatkuu. Yhtiön taloustilanne on kuitenkin pysynyt vakaana monta vuotta.

Yhtiön osinko tuo hieman korvausta siihen vajeeseen jonka Corus Entertaimentin osinkotulojen romahdus aiheuttaa tulevana kuukautena.

Kommentit

Comments powered by Disqus