Hyppää sisältöön

Pääomaturvattusijoittaminen 2 - Joukkovelkakirja-osa

Indeksilainan kaltaisilla tuotteilla, joita kutsutaan pääomaturvatuiksi, pääomaa turvaavana tuotteena on tavallinen/tavallisia joukkovelkakirjalaina/oja. Tai voi olla että joukkovelkakirjalainoissa on valmiina turva yhtiön konkurssia varten, joten ne eivät välttämättä ole perusmuotoisia lainoja.

Mutta jotta ymmärtää indeksilainaa, niin pitää ymmärtää joukkovelkakirjoja sijoitusmuotona. Onhan itse indeksilainakin tavallaan eräänlainen joukkovelkakirjalaina.

Joukkovelkakirja, peruskuvaus.

Joukkovelkakirja eli JVK on jonkin tahon paloina markkinoilta ottama laina. Yleisimmin JVK:lla on liikkeellelaskupäivä, kuponkikorko ja päättymispäivä, jolloin viimeistään saa lainatun rahan takaisin mahdollisten korkojen kera. Poikkeuksena ovat ns. ikuiset lainat, joiden tapauksessa maksetaan lainan määrälle vain korkoa, mutta lainaa ei varsinaisesti lunasteta takaisin.

Periaatteessa JVK pidetään alusta loppuun asti, eli ostohetken jälkeen rahat saa takaisin eräpäivänä - jos eräpäivää on. Lainan aikana lainaa lyhennetään. Eli lyhennystä saa korkojen kanssa yhteen tai kaiken saa mahdollisena eräpäivänä kerralla takaisin. Mutta JVK papereilla on olemassa jälkimarkkinat, josta rahaksi muutettuja JVK-papereita voi ostaa.

Suurin osa JVK papereista maksaa nimellisarvon ja koron takaisin kausittain - eli maksaa nimellisarvosta osan ja päälle korkoa. Poikkeustapauksia on. Esimerkiksi Flat tyyppisessä JVK paperissa ei makseta korkoa lainkaan, mutta näihin erikoistapauksiin kannattaa tutustua lähemmin, jos tekee erikoisia joukkovelkakirjaostoja.

/galleries/PA-JVK2/jvk1.png

Yllä oleva kaava kertoo, miten lasketaan JVK nykyarvo.

F = Nimellisarvo

C = kuponkin lyhennykset = Nimellisarvo * pi.

pi = Perioodinen korko. Kaksi kertaa vuodessa maksettaessa = i/2

N = Maksutapahtumien määrä.

i = Markkina korko, eli laskennallinen korko.

M = Joukkovelkakirjasta saatava raha maturiteettipäivänä, normaalisti F.

Yllä oleva kaava kertoo mikä on joukkovelkakirjan lopullinen todellinen hinta maturiteettipäivänä. Eli kun ostat jälkimarkkinoilta JVK, sille määritetään nimellisarvo ostohetkellä, josta voit laskea kuinka suuren premion sinulta halutaan saada paperista verrattuna hetkeen kun sen olisi ottanut julkaisupäivänä. Premio on ostohinnan ja nimellisarvon erotus. Tietenkin muuttuneessa tilanteessa käytät laskemassa alkuperäistä nimellisarvoa ja uutta aikaa, jolloin näet, miten paljon itse saisit alkuperäisellä nimellisarvolla voittoa. Kannattaa muistaa, että aina preemio ei ole positiivinen, jolloin voi olla, että sinulle tarjotaan voittoa - kannattaa tässä kohtaa miettiä, miksi näin tapahtuu.

Ostettaessa jälkimarkkinoilta arvopaperia hinnat ovat yleensä prosenttiarvoja nimellisarvosta. Ja aika usein ne ovat nimellisarvoa korkeammat.

Lopullisen hinnan ja maksetun nimellishinnan välinen erotus on aina se todellinen voitto, jonka saavutat joukkovelkakirjasta.

JVK indeksilainan osana.

JVK on indeksilainan tärkein elementti. Seuraavalla kaavalla voidaan laske nollakuponkipaperin todellinen hinta maturiteettipäivänä.

/galleries/PA-JVK2/nollakorko.png

Sanotaan että JVK nimellisarvo on 100 ja maksettava korko on 4% vuodessa ja maturiteettipäivään on 5 vuotta. Tällöin todelliseksi hinnaksi saadaan:

/galleries/PA-JVK2/summa.png

Nyt näemme indeksilainan perustan. Nimellishinnan ja lopullisen hinta on 78,352% nimellishinnasta. Indeksilainan liikkeelle laskija voi myydä lainan nyt hintaan 78,352 ja käyttää erotuksen option ostamiseen. Eli tässä kohdassa Indeksilaina käyttäytyy hieman erillätavalla kuin tavallinen JVK, jonka takia Indeksilaina ei ole JVK. On hyvä pitää mielessään, että Indeksilainalla todellakin yritetään löytää voittoa muualta kuin korkoinstrumenttiosalta eli sitä ei saa ymmärtää JVK-paperiksi.

Kuten laskelmasta huomasimme, JVK paperin korolla ja juoksuajalla on merkitystä. Sitä pitempi laina on, sitä kalliimman option voi paperilla ostaa. Tuloksesta myös näkee, että jos asiakas maksaa ylihintaa indeksilainalleen, hän voi saada paremman tuottokertoimen paperille. Indeksilainan mahdollinen tuottokerroin tulee option avulla ja sitä korkeampi kerroin, sitä kalliimpi optio.

Luottoriskijohdannainen, CDS

Luottoriskijohdannainen muistuttaa Indeksilainaa. Tämän paperin avulla yleensä suojataan JVK papereita mahdolliselta yrityksen konkurssilta. CDS muistuttaa hyvin paljon indeksilainaa. Erona on, että johdannainen maksetaan ostettaessa luottoriskiturvaa yhdessä JVK kanssa, eli paperi on ylikursitettu option hinnan verran. Tällaisen arvopaperin avulla voi Indeksilainasta tehdä edelleen turvallisempaa, mutta samalla kalliimpaa.

Kommentit

Comments powered by Disqus