Hyppää sisältöön

Paniikkia Pörssissä 2019

Veikkaisin että lähipäivinä tulee sellaisia otsikoita:"Mitä minä sanoin!", "Tämä oli niin odotettavaa!" tai "Miten osasin ennustaa tämän kaiken." Kyllä koko viikon maailman pörssit ovat heiluneet alaspäin Kiinan ja USA:n kauppasodan takia. Näin viikon lopuksi Kiina on vilauttanut valttikorttiaan, eli erinäisten mineraalien myyntikieltoa USAhan. Tämä valttikortti todennäköisesti sai kurssit yskähtämään komeasti.

Osinkosijoittajana en juuri pistä oksaa ristiin kurssien laskun suhteen. Mikä tahansa on tämän viimeisen oravan pyörän lopputulema, niin joka tapauksessa kurssit lopulta nousevat, kun tilanne muuttuu.

Mitä kiinnostavaa tänään oli maailmalla.

USA pörssissä puolet varoista on sijoitettu indeksirahastoihin.

Tämän mielenkiintoisen uuutisen kertoi MSN:n money-palvelu. Miksi uutinen on kiinnostava? Koska se kertoo, että sijoittajat eivät enää halua sijoittaa yksittäisiin osakkeisiin, vaan haluavat sijoittaa luotettavammaksi kokemaansa sijoitustapaan.

Lisäksi tietenkin kaikki lähteet sanovat, että ainoa oikea tapa sijoittaa on indeksirahasto - jos tätä toistetaan joka puolelta, niin on aika selvää, että lopulta ihmiset uskovat. En ota tässä sen enempää kantaa sen puolesta onko asia väärin tai oikein - Indeksirahasto on varmasti aivan kannattava sijoitustapa. Ehdottomasti turvallisempi tapa kuin omani.

Metallien kursseja pörssien aallokossa.

Mutta miten USA:n ja Kiinan kauppasota vaikuttaa metallien kursseihin tällä hetkellä?

Hopea

Hopean kurssi on viimeiset viisi vuotta ollut heiluvat. Vuonna 2016 hopean hinta koko nopean nousupyrähdyksen, jonka jälkeen hinta on hiljalleen vajonnut alaspäin. Välillä on ollut pieniä poukahduksia ylöspäin, mutta trendillä on ollut vahva alavetoisuus suuntana.

Nyt osakekurssien syöksyessä Hopean hinta on kulkenut vastakkaiseen suuntaan. Hopean hinta romahdus tapahtui vuonna 2016 noin samaan aikaan, kun pörsseissä tapahtui myös romahdus. Hopean hinta kulki yhdessä pörssien kanssa ylös, kunnes suunta muuttui alavireiseksi.

Voiko hopean ja osakkeiden hintakehityksessä olla jotain yhtenäistä. Ei oikeastaan. Hopea on kulkenut omia polkujaan. Ennemmin voisi epäillä, että hopeaa ei enää arvosteta samalla tavalla kuin sitä on arvostettu. Korrelaatiota on myös vaikeata nähdä tämän hetkiseen maailman poliittiseen tilanteeseen.

Kulta

Kullan trendi on taas liikkunut hyvin samallaista reittiä kuin osakkeet muutaman viime vuoden. Luonnollisesti finanssikriisin jälkeen kullan kurssi oli huimassa nousussa ja romahti vuonna 2012, kun taas osakkeiden kurssit olivat nousussa. Mutta kun tarkastelee kullan kurssia lyhyellä vaikka kuuden kuukauden otteella, niin selkeää korrelaatiota ei näe verrattuna osakekurssien liikkeeseen. Eli tarkoitan ajatusta siitä, että osakkemarkkinat alaspäin - kultamarkkinat ylös. Enemmin lyhyellä tähtäimellä näkee liikettä samaan suuntaan kuin osakemarkkinat. Trendikaavaa katsoessa ihan pakosta tulee mieleen, että kultaan on haluttu sijoittaa samaan aikaan osakemarkkinoiden nousun kanssa, mutta laskun tapahtuessa sijoittaminen noin yleensä on loppunut.

Pelkkää spekulaatiota.

Tärkeää on huomata, että Kiina on suuri kullan tuottaja maailmassa.

Indium

Idium on pehmeää hopeanvalkoista metallia, joka liimautuumm helposti lasiin kiinni. Indiumia käytetään mm ohutkerrossovelluksissa ja transistoreissa ja niinkin eksoottisissa kohteissa kuin peileissä. Idium muistuttaa hopeaa, mutta kestää korroosiota huomattavasti paremmin. Idiumin käyttö on kasvamaan päin voimakkaasti. Merkittävä tuottaja on Kiina, mutta myös USA tuottaa tätä metallia, joten on vaikea uskoa kauppasodan vaikuttavan hintoihin.

Idiumin kurssi on ollut suhkot vakiota viimeiset puoli vuotta. Indium on tärkeä metalli monessa suhteessa, mutta ilmeisesti sen saatavuus toistaiseksi ainakin katsotaan niin varmaksi - ja 'arvokkuus' niin matalaksi, ettei sen hinta kovin paljon vaihtele. Tai sitten vain hintatietojen saaminen netin yli oli tämän kirjoittajalle liian vaikeaa.

Litium

Litium on yksi akkuteollisuuden käyttämistä raaka-aineista. Litiumin hinta on noussut raketin lailla uuden tyyppisten akkujen synnyn ja sähköautojen kehittymistä seurailen. Litium on melko yleinen metalli maailmankaikkeudessa ja sitä tuotetaan useimmissa maissa. Suurimmat tuottajat ovat Australia ja Kanada. Litiumin hinta ei todennäköisesti juuri liiku kauppasodan aikana.

Neodymium ja Dysprosium

Neodymium kaltaista harvinaista metallia tarvitaan mm joidenkin sähköautojen moottoreissa. Dysprosium käytetään Lasereissa. Kiina on näiden kahden metallin tärkeä tuottaja tällä hetkellä. Näillä kahdella metallilla voi jossain suhteessa kiristää USA:ta, mutta on huomattava, että USA pystyy tarvittaessa tuottamaan myös itse näitä metalleja. Näin ollen on oikeasti vaikea uskoa, että näiden kahden metallin avulla pystyy pitkän päälle kiristämään USA:ta. Lyhyellä aikavälillä ehkä.

Näiden kummankin metallin hinnat väitetään nousseen melkoisesti joissakin netin epämääräisissä lähteissä - hintojen nostajaksi mainitaan Kiina. Jos katsoo kuitenkin hintatilastoja esimerkiksi Neodymium kohdalla, huomaa, että tuotteen hinnassa on ollut vuonna 2012 nopea nousu, mutta nousua on seurannut romahdus ja hinnat ovat tasoituneet tietylle tasolle. Viime päivinä on hinnassa kuitenkin ollut ainakin hetkellinen piikki ylöspäin, mutta hintatrendiä kokonaisuudessaan tarkastellessa, piikki on melko merkityksetön. Ainakaan Neodiumin kohdalla ei todennäköisesti ole vielä havaittavissa Kiina-lisää, ellei hinnassa ole jo ollut pitkään Kiina-lisä.

Päätelmä.

Tämän hetkinen poliittinen tilanne ei juurikaan vaikuta metallien hintoihin.

Regulator Restrictions.

Mikä on ilkeämpää kuin huomata, että yrittäessään ostaa suunnitellusti haluamansa yhtiön osaketta, välittäjä ilmoittaakin, ettei sen ostaminen ole luvallista. Vielä enemmän suututtaa tämän jälkeen, kun ei ole selvää syytä tai tietoa, miksi yhtiön osakkeiden ostaminen ei käy päinsä.

Mitä muuta pieni osakesijoittaja voi kuin huokaista ja siirtyä sooloilun puolelle.

Mutta tietenkin piti selvittää, mitä varten yhtiön osaketta ei voinut ostaa. Välittäjien listoilta löytyy suuri määrä yrityksiä, joihin liittyy jippoja. Tunnetuimmat arvopaperit, joita europpalaiset yksityiset kansalaiset eivät voi ostaa, ovat ETF-paperit. Euroopan arvopaperivalvonta 'suojelee' yksityisiä ihmisiä vaarallisen halvoilta pohjois-Amerikkalaisilta ETF-papereilta, jotta niitä voi ostaa Euroopan puolelta kalliimalla hinnalla.

Mutta mainitsemani osto-ongelma ei liittynyt ETF-paperiin, vaan todellisuudessa ei-julkisesti-listattuun tai -kaupattuun arvopaperiin, josta ei suoraan yhdellä katseella ymmärtänyt kaupankäynnin mahdottomuutta. Kysymyksessä oli ns. Private Equity - Arvopaperin perustiedoista voi nähdä paperin olevan tätä tyyppiä. On vain ymmärettävä tyypin nähdessään, että tässä ei ole julkisesti kaupattava paperi. Toki tällaisellakin paperilla voi käydä kauppaa, jos ilmoittaa välittäjälle halunsa käydä kauppaa ei-julkisilla papereilla.

Restriction on ymmärrettävä tällaisessa tapauksessa, koska kaupankäynti tavallaan poistuu pörssistä ja siirtyy kahden erillisen toimijan keskinäiseksi vuoropuheluksi.

Eli päivän opetus: Kannattaa lukea tarkoin, mihin ryhmään arvopaperi kuuluu.

Kommentit

Comments powered by Disqus