Hyppää sisältöön

Pelottelua

Jotenkin ihmettelee kun lukee Suomalaisia tekstejä sijoittamisesta - lähinnä valtamedioiden tuottamaa. Aina ja joka paikassa muistetaan todeta, että pian tapahtuu se kamala romahdus. Jos olet lukenut blogiani, niin tiedät, mitä mieltä itse olen tuosta suuresta romahduksesta. Se on maailman positiivisin juttu, eikä sitä tarvitsisi toitottaa pelottelu aseena. Pitäisi sanoa, että parasta pörssissä on säännöllisin aikavälein tapahtuvat alennusmyynnit. Asiaa pitäisi mainostaa hyvänä asiana eikä aina vetää se viimeiseksi sanomiseksi, kun haluaa sanoa 'kuinka pelottava paikka pörssi onkaan'.

Onkohan asialla jotain tekemistä vanhojen Suomalaisten asenteiden kanssa? Muistan elämäni läpi, kuinka vanhemmat ihmiset aina sanoivat, että pörssissä vain herrat tekevät bisnestä, ei tavallinen tallaaja pörssiin pääse. Asenne voi syntyä siitä. että todella ennen netin aikakautta pörssiin meneminen kulujen takia saattoi olla liikaa rahaa vaativaa hommaa.

Ja Ihmiset osaavat olla kateellisia. Jos itsellä ei ollut rahaa ja kaverilla oli ja kaveri teki 'huonoja sijoituksia' saattoi käyttää itsereflektiota nauramalla toiselle, että mitäs menit rahojasi sinne laittamaan. Nyt näet miten kävi. Ja päälle todeta että, onneksi en itse mennyt sinne. Kaikki ne, joilla pörssissä ei käynyt huonosti jäivät unholaan vaivattomasti, ja vain pahat kokemukset muistettiin.

Totta pörssissä voi menettää rahaa. Kaikessa kauppatoiminnassa voi menettää rahaa. Oman isäni mielestä asioiden kauppaaminen oli verrattavissa kerjäämiseen. Oli ihan ok käydä itse kaupassa, mutta jos itse pyrki ostamaan ja myymään, niin isä ei ymmärtänyt lainkaan asiaa. Hän myös piti rahat visusti pankkitilillään eikä juuri käyttänyt mitään. Hänelle antoi turvaallisuuden tunnetta rahan olemassa olo tiettynä kokonaisuutena. Hän ei miettinyt, että yhtä käyttämättömänä se kaikki makaisi myös sijoitettuna pörssiin. Ainoa ero olisi ollut, että sijoitetut varat olisivat muuttuneet liikkeeksi.

Pörssiaaltoja voi kutsua liikkeeksi.

Nykyään Suomessa on trendi, joka pyrkii kertomaan sijoittamisen eduista. Luulen, että tavoitteena ei ole itse pörssikauppojen edistäminen, vaan enemmänkin saada ihmiset sijoittamaan rahastoihin rahaa. Ainakin Suomessa. Pelotellua vahvistetaan tunnetta, että itse ei kannata mennä ostamaan suoraan pörssistä mitään, vaan sijoittaa paljon turvallisempiin rahastoihin.

Luin kerran pörssisijoittajan kirjoittaman kirjan. Kirja oli kirjoitettu hieman ennen nettimaailman lopullista avautumista kaikille. Kirjassa oli toteamus, joka huvitti minua. "Ulkomaan markkinoille ei todellakaan kannata mennä ennen kuin konkari Suomen pörssissä." Itse ajattelen täysin toisin päin. Mielestäni Suomen pörssi on niin vaikea paikka, että ehdottomasti kannattaa aloittaa sijoittamisen jostain maailman suurista pörsseistä ennen kuin juoksee voluumiltaan pieneen Suomen pörssiin. Mutta ehkä kirjoittaja ajatteli, että jos voluumit ovat pienempiä, niin riskikin on pienempää.

Jos vilkaisee Australian pörssin sivua, niin huomaa nopeasti näkemys eron Nasdaqin (OMX:n) ja Asx:n välillä. Kun Nasdaqin pohjoismaiden sivulla keskitytään puhtaasti kertomaan rahasta ja rahan liikkeestä, niin ASX:n sivulla suuren huomion ottaa informaation jakaminen uusille uusille mahdollisille osakkeisiin sijoittajille. Sivujen kautta löytää koululaisille suunnattuja kursseja sijoittamisesta ja 'tule sijoittamaan' mieliala on tärkeämpää sivustolla kuin tiedon jakaminen pörssin päätuotteista.

Australia on Suomea suurempi maa, joten vaikea uskoa, että syy mainostukseen löytyisi siitä, että pörssi oikeasti pelkäisi menevänsä konkurssiin, koska siltä puuttuu asiakkaat. Mutta Australia on hieman eristyneempi valtio kuin Suomi, joten eristyneisyydellä voi olla osasyynsä (ostajia löytyy vähemmän) tai sitten kysymys on vain kulttuurillisesta näkemyksestä. Ehkä Australiassa ei katsella pörssiä pelottavana mörkönä, vaan ymmärretään, että se on yksi yhteiskunnan hyödyllinen instituutio, jonne kaikilla ihmisillä on pääsy.

En ole tutkinut Australialaisten näkemyksiä omasta pörssistään, joten kaikki äsken kirjoittamani oli tietenkin spekulaatiota. Myös kirjoittamastani löytyi pala utopiaan uskomista. "Ehkä siellä jossain kaukana on maa, jossa kaikki on paremmin kuin täällä."

Pelottelu on osa Suomalaista yhteiskuntaa. Omasta mielestäni Suomi on aika totalitäärinen maa. Vallassa pysyy pieni piiri ihmisiä, jotka vaihtavat muutaman vuoden välein paikkaa hallituksessa. En kuitenkaan ala tässä heittämään enempää mielipidettä Suomalaisen demokratian ja poliittisen maailman rakenteista, vaan totean että maaamme on aina ollut hyvin pitkälle komentotaloutta. Ylhäältä kerrotaan, miten asiat ovat hyviä, ja ihmisillä ei ole oikeutta tai edes syytä valittaa. Jos valittavat, niin hankala koneisto on tiellä. Monella tavalla valtiollinen järjestelmämme muistuttaa yhä samaa Venäjän vallan aikaista systeemiä. Mutta tästä ei saa ymmärtää, että en olisi demokraattisen järjestelmän kannattaja. Demokratian paras puoli on se, että samat yksilöt eivät pysy vallassa kauan, vaan puolueiden sisällä tapahtuu vaihtumista. Tällä tavalla voidaan estää mielivaltaisuuden kasvaminen yhteiskunnassa. Ja luulisin että pelottelulla olisi huomattavasti suurempi rooli Suomalaisessa yhteiskunnassa, jos mielivaltaisuus tai diktatuuri voimistuisi nykyistä enemmän.

Eli sen sijaan, että luen koko ajan mitä riskejä pörssissä on, mietin mielummin mitä positiivisia asioita pörssimaailmassa on. Pörssin avulla ihmiset saavat työtä - ilman rahoitusta monet yhtiöt kaatuisivat. Osakeyhtiöt ovat usein hyvin demokraattisia elimiä, joten pörssi lisää demokratiaa maailmassa. Ainakin sillä on siihen paremmat mahdollisuudet kuin niillä diktatuureja vastaan taistelevilla sissijoukoilla, jotka eivät etsi demokratiaa vaan valtaa itselleen. Pörssi siis on mielestäni yksi maailman parhaita järjestelmiä. Pörssissä kauppaa käyvät piirit oikeasti joutuvat ymmärtämään ihmisiä ja ajankohdan trendejä. Pörssi lisää tietämystä maailmasta. Pörssin hyviä puolia on loputon määrä. Ja lopulta jos osaa olla varovainen eikä yltiöpäinen, niin pörssi antaa paremman tuoton omaisuudelle kuin mikään rahoituslaitos.

Mutta Suomalaista näkemystä pörssin vaarallisuudesta kuvaa hyvin keskustelu jota käytiin mahdollisuudesta, että Suomessa hyväksyttäisiin hallintarekisterien käyttö arvonosuustilin rinnalla. Hallintarekisteri toisi vain rikollisuutta Suomeen. Keskustelussa ei keskusteltu faktasta, että hallintarekisterissä oleminen on aivan laillista puuhaa, kun tekee kauppaa ulkomaille. Eikä keskusteltu myöskään siitä, että toisaalta itse hallintarekisteri ei aiheuta rikollisuuden kasvua. Rikollisilla on aivan tehokkaat menetelmät käydä pimeitä kauppoja jo nykyään eikää hallintarekisterin kieltäminen Suomessa mitenkään parantanut tässä mielessä yhteiskuntamme 'Läpinäkyvyyttä', koska oikeasti mitään läpinäkyvyyttä ei ole kuin kuvitelmissa. "Eli pörssissä käyvät kauppaa vain epärehelliset ihmiset - ja jos tavalliset ihmiset pääsevät oikeasti käymään kauppaa pörssissä, niin epärehellisyys vain kasvaa." Kannattaa muistaa. Hallintarekisteri olisi laskenut hintoja välittäjäsektorilla, joten suurin osa Suomen pankeista ja Suomalaisista välittäjistä oli todennäköisesti Hallintarekisteriä vastaan. Veikkaisin todellisen syyn rekisterin hylkäämiseen taas kerran, olleen puhtaasti taloudellinen. Mutta väliäkös tuolla.

Jep, eli viestini. Se sijaan että kuuntelette pelottelua heittäkää se toisesta korvasta ulos saman tien. Tosin kannattaa käyttää järkeä. Kaikissa asioissa on kohtuus. Pörssistä ei saa jättivoittoja. Se on vain yksi sijoituspaikka muiden joukossa. Siinä on hyvät puolensa ja huonot puolensa. Unelmat silmissä ei kannata lähteä tekemään mitään. Unelmilla ei ole tapana toteutua.

Mutta unelmia on hyvä olla!

Kommentit

Comments powered by Disqus