Hyppää sisältöön

REIT indeksien tutkimista

Indekseistä oppii monia hyödyllisiä seikkoja. Indeksit kertovat miten sijoittajat ovat suhtautuneet aikojen kuluessa tietyn toimialan tai sektorin yrityksiin. Parhaat indeksit sisällyttävät myös osingon mukaan indeksiin (ja ehkä jopa inflaation vaikutuksen), mutta valitettavasti näitä parhaita indeksejä ei ole yhtä paljon kuin niitä, jotka kuvaavat arvoja yhtiöiden arvokehityksen kautta. Eli suurin osa indekseistä ikävä kyllä kertoo vain osatotuuden sijoittajan tuottomahdollisuuksista. Eli indeksien näkökulma ei keskity sijoittajaan vaan yritykseen.

FTSE Nareit indeksit pyrkivät kuvaamaan REIT-yritysten tilaa yhdysvaltoijen markkinoilla. Tätä indeksiperhttä pitää yllä organisaatio nimeltä FTSE-russel. Nairet indekseistä saa tiedoa esimerkiksi täältä:

https://www.ftserussell.com/products/indices/nareit

Mitä tietoa Nareit indekseistä esimerkiksi saa irti.

Real estate indeksi kertoo perus REITien arvon kehityksestä jotain. Kun tarkastellaan tätä indeksiä FTSE NAREIT Real Estate 50 ajalta 1.3.2009 (finansikriisin pohjat) hetkeen 1.4.2020 (ei ihan pohjat Korona kriisissä) niin kasvua indeksillä on ollut noin 68%. Indeksissä ei ole mukana maksettujen osingojen määrä, joten sijoittajan saama voitto koko indeksiin sijoittamisessa.

Mutta FTSE pitää yllä tarkempaakin tietoa REIT yritysten indeksiarvoista. Real Estate 50:n löytyy myös taulukko, jossa on yhteenlaskettun hintaindeksi ja osinkotuotto. Tämä taulukko löytyy tätä kautta:

https://www.reit.com/data-research/reit-indexes/monthly-index-values-returns

Ja kyllä ladattavassa xsl-tiedostossa on REIT indeksin arvot vuodesta 1971 aina tähän päivään asti. Ainakin oli, kun kirjoitin tätä blogia. Huhtikuussa 2020 REIT total indeksin arvo oli 764,38, 1.3.2009 se oli 151,88, Eli noin 400 % tuotto. Real estate REITeihin (50:teen) sijoittaminen finanssikriisissä korona kriisin pohjaan olisi nelinkertaistanut omaisuuden. Mutta jos otetaan lähtöpäivämääräksi elokuu 2007 (359,88) saadaam vain 112 %.

Verrataanpa tätä asiaa S&P 50 indeksiin, johon on laskettu mukaan osinkotuotto. 1.3.2009 S&P 500 indeksi näytti arvoa 797 ja 1.4.2020 arvo oli noin 2830 - eli 154%. Tuotto oli pienempi kuin vastaavalla REIT-indeksillä. Käsittääkseni S&P indeksi sisältää informaation osinkotuotostakin - mutta mikäli tämä ei pidä paikkansa, niin teoreettinen lukija voi korjata asian.

Otetaanpa sama Mortage Reitien kannalta. MReitien totalindeksi 1.3.2009 oli 497 ja 1.4.2020 noin 745 eli tuotto oli vain 50%. Mortage Reitit voivat näyttää houkuttelivilta osinkotuottonsa perusteella, mutta niiden arvo tuotto jää matalammaksi kuin Real Estaten puolella toimivilla REITeillä. Näin ollen ne tuottavat myös vähemmän pitkällä aikavälillä.

REAL Estate Reitien tuotto finanssikriisistä koronakriisiin riittää noin 40% vuosituottoon, kun S&P indeksin tuotto riittää 10% vuosituottoon. Mutta REITien tuoton saavuttaminen vaatii REIT-yritysten osakkeiden ostamista - en usko että esimerkiksi ETF:iä ostamalla pääsee samaan tulokseen. Toki todennäköisesti ETF:n kautta tuotto on korkeampi kuin S&P-indeksin. Jos olisi ostanut esimerkiksi iShares Core U.S. REIT ETF olisi päässyt vain 160% tuottoon.

Mutta entä mahdollinen CEF-indeksi? S-Network Composite Closed-End Fund Index (CEFX) mukaan jo kuvatulla välillä CEF:ien tuotto olisi ollut noin 200% eli puolet Real Estate REITien tuotosta, mutta suurempi kuin S&P indeksin tuotto.

Mitä tästä opimme? Real Estate REITeihin sijoittaminen kannattaa, kun ymmärtää hajauttaa salkkua tarpeeksi. Suora osakesijoittaminen on aina toimivampaa ja ehdottomasti: Osingolla on merkitystä sijoittajalle. Se ei ole pelkkä koriste, jonka voi jollain menetelmällä ohittaa.

Kommentit

Comments powered by Disqus