Hyppää sisältöön

Salkun kesa

Kesälomat ovat alkaneet - ainakin minulla. Kesähän alkoi melkoisella laskusuhdanteella, mutta sen jälkeen taas markkinat innostuivat sijoittamaan. On melko läpinäkyvää, että markkinoiden sijoitussuhdanteet ovat kuin jostain ohjattu liike. Vaikka aktiivisia rahastonhoitajia on liikkeellä markkinoilla paljon, niin uskoisin suhdanteiden enemmän viittavaan tilanteita ennustaviin spekulatteihin, joille raha on kaikki kaikessa. Jos markkinat vähänkin näyttävät liikkuvan alaspäin, niin on myytävä nopeasti, joten markkinaliikkeet heilahtelevat rajustikin. Media vielä lietsoo pelkoa spekuloimalla poliittisten kriisien vaikutuksia.

Kun lukee joitakin suomalaisia niin sanotusti merkittävien sijoitusyhteisöjen kirjoituksia, niin huomaa että paniikkimoodi on tarttuvaa laatuaan. Vaikka tällä hetkellä ei enää samalla tavalla povaillakaan kurssien laskulla, niin kaiken maailman negatiivisten tilanteiden etukäteen tietäminen ja ehdottomasti niillä varoittaminen on yhä kova sana kirjoituksissa. Näin vähän aikaa sitten, miten aika karkeasti yhdysvaltojen kurssiliikkeitä seuraava Suomalainen analyytikko kirjoitti, että eivät yhdysvaltojen osakkeet oikeasti olleet nousussa vähän aikaa sitten - vain muutama teknologiafirman osake vain piti huolta indeksin noususta.

Kyllä, voi olla totta indeksin osalta, mutta siitä huolimatta salkkuni, jossa USA- osakkeita on kohtalaisesti oli noususuhdanteessa indeksin ylöspäin liikkeen aikana. Eli oikeasti kaikkea luettua kannattaa miettiä kaksi kertaa ennen kuin uskoo - ja varsinkin sitä mitä minä kirjoitan.

Muut sijoitukseni.

Joskus iskee yllättäviä kuluja omiin asuntosijoituksiini. Huomasin mietn hyvä asia oli, että olin päättänyt muuttaa hieman sijoitusstrategiaani kesäkuun aikana. En uudelleen sijoittanut ihan kaikkea käteen tullutta, vaan säästin käyttöä varten osan. Ei sinänsä - minulla on käteistä tallessa jonkin verran, jotta selviän ihan kaikista yllätyksistä, mutta ylimääräiset kulut hieman järsivät muita suunnitelmiani.

Mutta hyvä näin. Jos uskoo selviänsä ilman kuluja elämästä, on täysin hakoteilla. Elämä on täynnä kuluja, joten sen sijaan että miettii koko ajan, mistä nipistää ja säästää olemattoman vähän, kanttaa miettiä maailmaa kokonaisuutena. Myös osinkosijoittaja, joka maksaa veroja osinkoistaan ja sijoittaa sen jälkeen rahansa juuri niin kuin haluaa, nauttii enemmän elämästään kuin se hermojaan kirskuttava neurootikko, joka koko ajan miettii, mikä sijoitusmenetelmä olisi vuosikymmenien mitassa eniten tuottoa tuovaa - ja päätyy ratkaisuun joka vain teoreettisesti tuo muutaman räpylän enemmän - niin paljon että saa ehkä kymmenen vuoden kuluttua yhden pizzan kaupasta enemmän tuotoilla.

Sijoittamisessa on yksi tärkeä sääntö: Ei kannata hermoilla. Ei kannata uskoa ihan jokaista teoreettista neuvoa, joissa ei kuitenkaan ole huomioitu ihan kaikkia maailman juttuja, jotka tässä maailmassa voivat päälle iskeä.

Osinkosijoittajan tavoitteet.

Olen tähän mennessä sijoittanut vahvasti tulevan kuukauden osinkoon ja pyrkinyt koko ajan nostamaan osinkotuottoani suuremmaksi. Olen päättänyt ottaa rennommin ja kerryttää myös arvon nostoa ostamalla nyt niitä osakkeita, jotka heilahdtelun aikana ovat tipahtaneet alaspäin. Tämä operaatio tulee muuttamaan salkkuni painotuksia vahvasti, sillä aion sijoittaa papereihin, joiden painotus on jo ennestään suuri. Yksi näistä on Consolidated Communication, joka lopetti osingon maksun jonkun aikaa sitten. Olen samaa mieltä muutaman maailman laajuisen analyysitoimiston kanssa, että osaketta ehkä uskaltaa ostaa - sillä on vaikea uskoa yhtiön olevan menossa konkurssiin, vaikka tulos onkin romahtanut melkoisesti. Tässä kohtaa varoitus: Kyseisen yhtiön tulos on OIKEASTI romahtanut melkoisesti ja voi olla että se ei ihan lähiaikoina ole paranemassa. CNSL:n osakkeen ostaminen ON OIKEA riski, joten älä missään nimessä osta, ellet hyväksy sitä, että voit menettää sijoittaessasi rahaa. En suosittele.

Mutta sellaista sijoitusrintamalta tällä kertaa. Kohta taas paneudun salkkuni yritysten nykytilaan ja ehkä - ehkä - lähiaikoina laitan sivulle salkkuni tilan näkymään pysyvästi.

Katsotaan miten aika riittää moisen asian ylläpidon suhteen.

Kommentit

Comments powered by Disqus