Hyppää sisältöön

Salkun yhtiön konkurssiuhka

Sijoittaminen Australiaan on siinä mielessä hieman riskialtista, että useimmat Australian pörssin paperit ovat suhteelisen pieniä yrityksiä. Yksi sijoituksistani on Pioner Credit Ltd, jonka osaketta ei ole nyt yli kuukauteen noterattu Australian pörssissä. Vielä keväällä osake oli kovasti nousuvedossa ja lainoja myöntänyt pankkiiriliike näytti purskuttavan keskimääräisellä tasolla. Kesällä kuitenkin yritykselle iski ilmeisesti rahoitusongelma - todennäköisesti korkotuotot romahtivat syystä jota en tiedä.

Tämä on merkittävä otsikko tällä hetkellä yhtiöstä:

Pioneer enters Standstill Agreement with Senior Financiers

Eli yhtiö ja sen velkojien välillä on aloitettu neuvotteluja, joiden tarkoituksena on ratkaista mahdolliset lainan maksuun liittyvät ongelmat. Tietyllä tavalla lainan maksuun liittyvät ongelmat yrityksellä, jonka periaatteena on auttaa velkavaikeuksissa olevia ihmisiä, on hieman iroonista. Mutta liiketoiminta on liiketoimintaa.

Mahdollisen Konkurssin vaikutus salkkuuni.

Konkurssin tapahtuessa voin siirtää Pioneer Credit Ltd:n osakkeiden hinnan kokonaisuudessani verotukseen tappioina, joka jos omistaisin esimerkiksi ns. sijoitussäästötilin ei olisi mahdollista. Minulla on sitä verta pääomatuloja, että verottajan tässä tapauksessa antama tuki on merkittävä apu.

Jos omistaa laajasti hajautetun salkun ja pyrkii pitkäaikaiseen sijoittamiseen, niin on melko todennäköistä, että törmää sekä erittäin hyvin pärjääviin yrityksiin ja yllättyksellisiin romahduksiin - voi jopa käydä niin, että sama yhtiö yllättää erittäin positiivisesti ja päätyy lopulta konkurssiin. Pitkällä aikavälillä on oltava valmistautuneena kaikkeen.

Valitsin keväällä strategian, jossa alan sijoittamaan saamani osingotuottoa ETF-rahastoihin tai Bondeihin. ETF-rahastot veivät strategiavalinnassani voitoin. Tällä hetkellä voisi sanoa, että jos Pioneer Credit Ltd menee konkussiin, niin minulle on osinkotuottojen kautta jo tullut niin paljon rahaa, että se korvaa kokonaisuudessaan tuon yhtiön tappiot. Lisäksi voin vähentää verotuksesta tappiot, joten konkussin todellinen vaikutus jää lähinnä pintanaarmuksi. Luonnollisesti salkkuuni jää kolmen kuukauden mittainen arpi, joka katoaa osinkotulojen peitettyä tappion jäljetkin kokonaan.

Mitä tästä opimme? Pienillä yrityksillä voi olla hyvin lyhyellä aikajänteellä yllättäviä rahoitusongelmia, jotka voivat johtaa konkurssiin. Eli jos sijoittaa pieniin, kuten itse teen, niin on valmistauduttava pahimaan heti ostohetkellä. Riski on vain hyväksyttävä.

Meneekö PNC Konkurssiin?

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Itse en usko yhtiön ajautuvan konkurssiin, koska kyseessä on kuitenkin lainoitusta harjoittava yritys. Uskoisin finanssiympäristön pyrkivän estämään jollain menetelmällä yhtiön romahduksen. Mutta edellinen saattaa olla vain hyvä uskoisuutta. Neuvottaelut lainoittajien kesken jatkuvat lokakuun puoleen väliin, jonka jälkeen tiedetään, miten pelissä kävi. Uskoisin yrityksen toiminnan jatkuvan, mutta jatkuuko PNC:n taival salkussani sen jälkeen kun kurssi romahtaa osakkeen noterauksen alkaessa taas Australian pörssissä.

Itseasiassa tämän pienen yhtiön toimintaa on varsin jännittävää seurata. PNC on pyrkinyt laajentumaan viime aikoina aasian markkinoille, joten voi jopa olla, että mikäli yhtiö selviää tästä rahoituskriisistä sillä on kannattava tulevaisuus. Vaikeata sanoa.

Kommentit

Comments powered by Disqus