Hyppää sisältöön

salkunkehitysnakymiä 04 2019

Olen joitakin kertoja yrittänyt kirjoittaa blogini säännöllisesti talouden tilaanteesta maailmalla tai salkuntilanteesta juuri sinä hetkenä. Mutta elämän kiireet ottavat usein ohjakset käteen ja vievät muualle.

Joten joudun tyytymään silloin tällöin kirjoitteluun. Mutta top aiheita menneinä kuukausina on ollut Britanian Brexit, joka näyttää sitten kääntyvät toiseen lenkkiin kuin olin uumoillut. Veikkasin joitakin kuukausia sitten, että Britanian selvästi valitsema tie on sopimukseton ero. Nyt näyttäisi siltä, että englantilaiset johtavat politiikot ovat kieroja ja yrittävät kääntää koko Brexitin tie paluuksi EU:n huomaan. Kieltämättä taloudellinen haaste juuri tässä hetkessä elävälle politiikalla on sopimukseton ero, jonka kovin tulos voisi olla täydellinen poliittinen muutos Britaniassa - ja ehkä sen seurauksena uudet EU-jäsenyys neuvottelut.

Mutta nyt näyttäisi siltä, että meiltä jää kokonaan näkemättä tämä jännitysnäytelmä. Joudumme vain seuraamaan, miten lisäaikaa tulee mittaamaton määrä, kunnes mitään EU eroa ei tehdäkkään.

Kurssit nousevat.

Kevään myötä salkkuni on kilpaillut S&P indeksin kanssa lajina salkun arvonnousu. Oman salkkuni tämän vuotinen nousuprosentti tähän päivään mennessä, eli 13.4 2019 pyörii siinä 18-19% tiennoilla. S&P 500 indeksi on saavuttanut noin 16% arvonnousun. Tätä voi kutsua mahdollisesti indeksin voittamiseksi ei-niin suosittujen osakkeiden kanssa - joita mikään yksittäinen pörsinoteraussaitti maailmassa suosittele.

Salkkuni arvon nousun suurin syylinen on Corus Entertaiment niminen Kanadalainen media talo, jota vähän aikaa sitten kaikki tuntuivat hylkivän. Tämän vuoden puolella Corus on ollut melkoinen arvon nostaja. Niinä päivinä kun Indeksit ovat sukeltaneet, Corus on vetänyt salkkuani toiseen suuntaan. Tämä taas johtuu siitä, että Coruksen paino salkussani on todellisuudessa melkoinen.

Moniyhtiöisen salkun arvostuksen suuntaa voi siis tehokkaasti ohjata painotusten avulla. Painotuksia voi hallita yrittämällä ennustaa etukäteen, mikä salkun tuotto voisi olla - tai kuten itse teen pyrkiä parantamaan oikeaa tuottoa salkussa kuten osinkotuottoa. Coruksen painotus on seurausta osinkopainon nostamisesta. Tosin tunnustan keskittyneeni muihin yhtiöihin sen jälkeen, kun Corus laski osinkotuottoaan, joilloin sain lahjaksi korkean osinkotuoton sekä voimakkaan arvonnousun.

No en pidä salkun arvonnousua tärkeänä asiana. Olen puhdasta osinkotuloa metsästävä sijoittaja. Eli mikäli Coruksen seuraavan kvartaalin tulos on heikko ja osakkeen kurssi laskee, niin se ei tuota minulle ongelmia. Harmia kyllä, sillä suunnitelmiani on ollut myydä Corus pois heti kun mahdollinet myyntitulo lisättynä saatuihin osingoihin on riittävä iso - yhtiö ei sovi nykyisin osinkolinjauksensa perusteella enää kovin hyvin salkkuuni.

Tämä kuun ostot.

Tässä kuussa oston kohteena on Kanadalainen Canadian Bank Group niminen CEF sekä Saksalainen Mutares niminen sijoitusyritys. Kummankin ostamisen perussyy on osinko. Mutares on hieman riskialttiimpi osinkosijoituskohde, koska yritys on Saksalainen. Saksalaiset ovat hyvin arvaamattomia lähdeveron suhteen. Lähdevero voi olla verosopimuksen mukainen tai sitten ei. Mutares onkin myös myyntilistalla sen jälkeen kun yhtiön mahdollinen myyntitulo tuo takaisin lähdeverotuksen virheet ja riittävän määrän voittoa. Riittävä määrä on tässä vaiheessa äärimmäisen epämääräinen käsite.

Mutares AG

Mutares AG:sta voit lukea yhtiön omilta sivuita täältä;

https://mutares.de/?lang=en

Yhtiö ei valitettavasti julkaise sivuillaan kuin vuosikatsauksia, jotka ovat toisiinsa nähden sanotaanko erillaisia, joten tavoistani poiketen en näytä tilastollisesti Mutaresin tilannetta, vaan kuvaan sitä omin sanoin.

Yhtiön tuotto on nähdäkseni mennyt alas päin viime vuosina, mutta positiivista on, että Net Income on kulkemassa positiiviseen suuntaan. Viime vuoden Net Income oli -18,1, kun vuonna 2016 se oli - 39,037. Pitkäaikaisten lainojen määrä on laskemassa, mutta kokonaisuudessaan vieraan pääoman määrä on kasvamassa. 'Cash from operating actives' on myös ollut monta vuotta negatiivisella.

Mutares AG tilannetta ei voi kutsua todella positiiviseksi tällä hetkellä.

Mutares on riskipitoisella toimialueella, jossa pyritään saamaan tuottoa ostamalla ja tukemalla pienempiä yrityksiä, jotka ovat enemmän tai vähemmän 'avun tarpeessa'. Eli kysymyksessä siis on normaali rahoitusyhtiö, joka ostaa suuria osuuksia muista yrityksistä ja ohjaa tämän jälkeen niiden toimintaa. Yhtiö on tavallaan siis ns. Holding yritys, jonka siiven alla on monenlaisia pienyrityksiä. Yhtiön sijoitussalkussa on tällä hetkellä 10 yritystä.

Mutares AG tulevaisuus riippuu paljon siitä, miten hyviä ovat sen sateenvarjon alla olevien yritysten tulokset. Holding yrityksen taloudellinen tilanne ei välttämättä kerro koko totuutta.

Tällä hetkellä Mutares AG omistamat yritykset ovat seuraavat:

  • Geminini Rail Grouping

  • Donges Group

  • Le Meusienne

  • Balcke-Dùrr

  • Cenpa

  • Elastomer Solutions

  • Klann Packaging

  • EUPEC

  • STS

  • Norsilk

Kun sijoittaa Mutaressiin, sijoittaa siis tavallaan ei-listattujen yritysten tulevaisuuteen.

Lama lähestyy.

Laskusuhdanne on lähestymässä oikeasti, tai ainakin siltä näyttäisi. Tämä ennuste ei perustu mihinkään futuurien epämääräisiin 'minusta tuntuu kursseihin', vaan talouden mittareihin, jotka tällä hetkellä viittaisivat laskusuhdanteen lähestyvän maailmankaupassa. Mutta taloudessa mikään ei ole varmaa, joten tuleeko oikeasti laskusuhdannetta tiedetään vasta kun ollaan keskellä laskusuhdannetta.

Suhdannevaihtelut ovat normaalia elämää, enkä katso sijoittajana, että vaihteluihin juuri pitäisi reakoida muulla tavalla kuin jatkamalla sijoittamista. Lama kaudet voivat laskea kursseja. Mutta laskevatko ne? Pohjois-Amerikan pörsseistä harrastetaan osakkeiden takaisin ostoa nykyään siinä määrin, että ne ovat nostaneet osakkeiden kurssit korkealle. Toki myös osakkeista on oltu valmiita maksamaan käsittämättömiä hintoja. Miten talouden alaspäin meno vaikuttaa oikeasti näihin varsin korkeisiin hintoihin kohonneita papereita. Tosin jos kukaan on vilkaissut Britanian pörssissä olevien yhtiöiden osakkeiden hintoja laajalla skaalalla, niin osakkeiden hinnoilla ei välttämättä ole rajoja.

Joten voihan se olla, että jonain päivänä Google saavuttaa 2000 dollarin rajan - ja joskus alkaa lähestymään pohjois-Amerikan pörssin todella kalliita osakkeita, joiden arvo on vähintään viisi numeroinen luku. Kysymys kuuluu, miten likviidejä ovat osakkeet joiden ostamiseen tarvitaan enemmän rahaa kuin talon ostamiseen? Itse en haluaisi omistaa yli 500 euron hintoihin menevää osaketta, ellei osinkotaso olisi käsittämättömän korkea pysyvästi.

Lähiaikoina on nähtävillä mediassa kirjoituksia, joissa kehotetaan myymään osakkeita ja laittamaan sukan varteen. Samaan aikaan toitotetaan mediassa, miten kannattavaa osakesijoittaminen on ja sukan varteen ei kannata pistää mitään.

Mitä pieni ihminen tästä kaikesta oppii.

Media ei tiedä finanssielämästä mitään. Media on sama kuin aloitteleva uuno, joka rummuttaa hajanaisia uskomuksia sijoittamisesta. Jokaisen kannattaa itse tutustua sijoittamisen maailmaan ja unohtaa Median toistaan oudoimmat mietteet finanssimaailmasta omaan lokeroonsa.

Loppulause.

Kesä lähestyy. Jotkut kehoittavat myymään kaiken ennen kesää. Minä kehoitan ostamaan paljon halpoja osakkeita kesällä. Kesä on sijoittajan kulta-aikaa.

Älkää ottako viimeistä kappaletta tosissanne. Se ei kehoita mihinkään. Kunhan sisältää omaa näkemystäni ja tavoitteita kesästä. Älä sinä sijoita mitään, ellet ole ihan muista lähteistä tutkinut asiaa kuin tältä sivulta. Muualla on oikeat gurut, minä olen pelkkä sokko lammas, joka vaeltaa pimeällä kujalla.

Kommentit

Comments powered by Disqus