Hyppää sisältöön

Ajatuksia

Sijoittamistapahtuma ei ole mitenkään erikoinen tapahtuma. Laittaa rahaa tiettyyn yhtiöön tietyllä hetkellä ja sitten seuraa sijoituksen kellumista ajan saatossa. Netti on täynnä artikeleita, jossa tehdään tästä pienestä operaatiosta tarun hohtoista - tai legendaarista. Ei se sitä ole. Se on vain menetelmä, jolla pyritään saamaan jonkinlaista pientä tuottoa itselleen - vaihtoehtoisia tyylejä käyttäen.

Sijoitustapahtumien välillä - ellei pelaa tiukkaa päiväkauppaa - voi sitten miettiä erilaisia strategioita, joita tulevaisuudessa olisi mukava käyttää. Itse mietin tällä hetkellä paljon tulevaa vuotta. Joulun tienoilla olen saanut salkkuni sijoitustilaan - eli saan kohtalaista tuottoa kuukausittain salkustani. Joulun jälkeinen strategiani on ollut välillä joukkovelkairjoihin keskittyvää, toisinaan indeksisijoittamista ja välillä ihan rahan pistämistä tilille. Viimeinen vaihtoehto on aivan vartenotettava suunnitelma.

Mutta jos haluan saada hyvää osinkotuloa tulevaisuudessa, salkussani voisi olla hyvä olla muutaman maailman suurimman indeksin osingoa tuottavia yrityksiä.

Mutta mitä ikinä joulun jälkeen teenkin periaatteeni on seuraava: Jos haluan pysäyttää sijoittamisen, salkkuni pitää jatkuvasti tuottaa käteistä rahaa, jota voin tarpeen tullen hyödyntää. Eli minun ei tarvitse myydä mitään salkusta, vaan ottaa vain tuotto vastaan.

Passiivista tuloa? Henkilökohtaisesti en usko, että olemassa on mitään passiivista tuloa. Aina on vaara, että tulonlähde kuihtuu, kun ollaan osakemarkkinoilla. Sijoituksiaan pitää koko ajan jollain tavalla hoitaa - ellei sitten vain anna laivan liikkua tuulen mukana ja ottaa vastaan, mitä sattuu tulemaan. Tuo on syy, miksi en usko niin sanottuun kasvavan osingon sijoittamiseen, josta näkee hienoja taulukoita netistä. "Kun sijoitat tähän osakkeeseen, hiljalleen kasvava osinko tuottaa sinulle tulevaisuudessa näin paljon rahaa." Minusta koko kasvavan osingon sijoittaminen oikeasti on vain koristeltua arvosijoittamista, jossa ostetaan toivon mukaan yhtiötä, jonka osakkeen hinta nousee tulevaisuudessa. Osingotuotto sitten hoitaa inflaatiotappion. Tällaisessakin salkussa siis pitää katsoa aina välillä nousevatko osingot tarpeeksi - ja myydä paperi pois jos osinko ei nouse. Passiivista? Ei. Olen sitä mieltä, että kun ostaa korkea oktaavista osingotuottoa - siis monia yhtiöitä joiden tuotto on korkea - niin tulos on aivan sama kuin kasvavassa tuotossa - ehkä parempi, sillä korkea osinko taso on todennäköisesti korkeampi koko ajan kuin kasvavan osingon yrityksissä. Tällaisessa salkussa tulee tietyssä vaiheessa tilanne, jossa osinkotuotto ylittää tappiorajan, jolloin yrityksen osakkeet voi myydä voitolla pois. Riskejä tietenkinäinn on - korkean osingon yhtiöt eivät ole niitä huippuyrityksiä, joita sijoittajat mielellään hamuavat.

Tavoitteena korkean osingon salkussa on saada keskiarvoisesti korkeaa korkotuottoa pienemmällä verolla. Hieman kuin ostaisi ikuista joukkovelkakirjaa. Jokainen voi laskea kuinka paljon enemmän korkoa korolle ilmiö toimii korkeassa korossa kuin kasvavan osingon salkussa. Osakkeen arvon nousussa korkea prosenttinen salkku kuitenkin varmasti häviää.

Mutta riskiä voi hoitaa laajalla salkulla. Koskaan ei kannata ostaa vain yhtä yritystä, vaan mahdollisemman monta. 20 yritystä on vasta lähtö - riski nimittäin korkea oktaavisissa on osingon maksun väheneminen tai loppuminen - todella suurella osakemäärällä mahdolliset heilahdukset osingon maksussa on helppo hallita. Vastapainona voi olla itse salkun arvon lasku. Mutta verrataan osakesijoittamista asuntosijoittamiseen. Asuntoakaan ei myydä heti ostamisen jälkeen - eikä asunnon arvo ole niin itsestään selvä juttu. Menojakin on paljon. Ja riskejä. Suuren osakesalkun hinta-arvon tietää koko ajan, mikä on huono asia verrattuna asuntoon, mutta tuotto voi olla suurempi ja kulut pienemmät. Jopa tuoton verotus on pienempää, jos vertaa osingojen vertotusta varsinaiseen vuokratulon pääomaveroon. Lisäksi asunnon ostaminen on kallista puuhaa, johon pitää käyttää melkein lainarahaa. Osakkeiden ostaminen tapahtuu kerryttäen. Lainan korkojen sijaan, saa jatkuvaa osinkotuottoa. Riskit ovat mielestäni pienemmät kuin asunnon ostamisessa. Ainoa merkittävä riski liittyy maailman rauhaan - Todella suuri elektroninen sodan käynti voisi pyyhkäistä omaisuuteni pilviin. Mutta näin kävisi myös pankkitilillä makaaville rahoille. Tällaiseen riskiin pitää varautua omistamalla asunto - jonka omistan - mutta toisaalta pommit voivat tuhota asunnon. Maailma on täynnä riskejä.

Riskit pitää vain unohtaa ja toteuttaa tarkkaa suunnitelmaa.

Mietteitä maailman tapahtumista

Korot europassa pysyivät odotetusti matalina. Turkki tärisee liitoksissaan, mutta vaikutukset eivät vielä ainakaan ole kovin suuria. Talvi-kesäaikaleikistä ollaan vihdoin luopumassa täysin idioottimaisena juttuna. Vaikea vieläkään käsittää, mikä oli se suuri aivoitus, joka koko typerään leikkiin aikoinaan johti. Kuvitelma muutaman minuutin valoisan ajan muutoksen merkityksestä - koko maailman mittakaavassa? Britania heiluu epämääräisissä maailmoissa. Pörssikurssit kulkevat yhdysvalloissa ylöspäin ja europassa alaspäin.

Suomessa on joskus tulevaisuudessa teoreettisesti tulossa käyttöön jonkinlainen osakesäästötili. Koska tilillä voi vain käydä osakekauppaa, niin itse en välttämättä ole suoraan ottamassa sellaista itselleni. Käyn kauppaa ulkomaiden osakkeilla, joten olen hieman ennakkoluuloinen, että Suomesta löytyy välittäjää, joka halvalla tekisi kauppaa - Lisäksi en oikein pidä 50000 rajasta. Tili on mielestäni hyvä vain päiväkauppaa varten - mikäli on 20000 käteistä rahaa. Tuolla summalla Suomalaisten välittäjien korkeista hinnoista ei tule ongelmaa.

Huvittavaa tässä tilissä on ajatus, että se laskee välitysmaksuja kilpailun avulla. Kilpailu ei ole juuri vaikuttanut välitysmaksuihin tähän päivään mennessä. Ulkomaankaupan hinnat ovat käsittämättömän korkeita useimmissa pankeissa - ja tilit maksullisia.

Mielenkiintoista tänä syksynä ja alkavana talvena on, miten USA:lainen pikku kauppaketju nimeltä Big 5 Sporting goods, saa tavaraa myytyä talvea vastaan. Viime vuosina se ei ole oikein onnannut. Itse aion ostaa Big 5 osakkeita taas kevättä vasten, kun kauppa taas alkaa rullaamaan. Tai siis ostan osakkeita pohjanoteraaushetkellä joulukuun tietämillä. Voin sitten taas myydä osan osakkeista pois, kun hinnat kohoavat keväällä.

Kiina on kasvamassa kaupan supervallaksi - ja Padit ovat katoavaa huvia. Ihmiset palaavat hiljalleen takaisin kannettaviin tietokoneisiin, jotka vain ovat paljon tehokaampia ja parempia. Robotteja pomppaa esiin vähän joka nurkalta.

Kommentit

Comments powered by Disqus