Hyppää sisältöön

Gurut

/galleries/gurut/gurut.png

Käsite guru on vanha sanskriitin sana, joka tarkoittaa opettajaa. Mitä tämä finanssimaailmassa tarkoittaa?

Guru ajatuksena.

Kun kirjoittaa hakukoneeseen sanat 'stock market gurus', saa melkoisen listan sivuista, joissa kerrotaan tarinoita oman pankkiiriliikkeen tai vastaavan voittamattomista tietäjistä. Nämä tietäjät ohjaavat sijoittajan voiton tietelle, jos hän vain antaa varansa liikkeen hoidettavaksi.

Mutta koska hakukoneen tulos ei pyri yksipuolisuuteen, niin löytyy myös sivuja, joissa mittaillaan ja vertaillaan USA:n sijoitusammattilaisia, että sivuja, joissa kerrotaan, mitä guruista voi oppia.

Hakusanat olivat englanniksi, joten pääpaino tuloksissa on ehdottomasti USA:n markkinoilla.

Jos tekee samanlaisen haun suomalaisilla hakusanoilla, niin huomataan välittömästi ero. Suomessa ei selkeästi ole guruja, mutta kylläkin mainoksia kirjoista, joissa kerrottaan yhdysvaltalaisista guruista. Myös blogit, jotka käsittelevät näitä ulkomaalaisia hahmoja, ovat tyypillisiä tämän tapaisessa hakukoneen tuloksessa.

/galleries/gurut/dollars.png

Missä ovat Suomalaiset Gurut?

Kysyn itseltäni: Miksi? Miksi Suomessa ei ole Guruja, vaan Guruja etsitään enemmänkin rapakon takaa? Vastaus liittyy todennäköisesti pieneen sisälle lämpiävään markkina-alueeseen, jossa ollaan melko vähän innostuttu sijoittamaan ulkomaiden suuntaisesti - joko pankkien pitämien korkeiden ulkomaankauppakustannusten takia tai vain sisäisen kulttuurin ohjaamina. Pieni pörssi ei tuo sankaritarinoita samassa mitassa kuin iso pörssi. Sijoituskohteita on vähän ja todella isoja multikansallisia toimijoita on vähän. Lisäksi voluumit ovat pienet. Mutta ovatko nämä syitä miksi meillä ei ole 'rekisteröityjä' guruja?

Meillä on enemmän finassikaupallisia toimijoita, jotka kirkuvat miten ja minne pitäisi sijoittaa rahaa. Näin on myös ulkomailla. Jotkut sijoittajat ovat kirjoittaneet kirjoja sijoittamisesta, kuten suuret gurutkin, mutta kirjat katoavat usein unohduksiin, koska niissä ei oikeastaan ole mitään uutta ja ihmeellistä. Media ei nosta ylös suuria sijoittajia, jotka todella saisivat tuottonsa pörssikaupoilla - ja olisivat aloittaneet lähes tyhjältä pöydältä.

Jotenkin me Suomalaiset kuuntelemme USA:n markkinoiden guruja, mutta emme sijoita kyseisille markkinoille. Totta, viimeinen lause oli melkoista yleistystä. Kyllähän Suomessa sijoitetaan kansainvälisille markkinoille paljon. Mutta siitä ei puhuta ja juuri kansainvälisille markkinoille sijoittamista Suomessa ei tutkita samalla tavalla kuin omaan pörssiimme sijoittamista. Kukaan ei kirjoita kirjoja, joissa mietitään strategioita monikansallisilla markkinoilla. Joissakin kirjoissa varoitellaan ulkomaille sijoittamista.

Enemmän meillä on blogikirjoittajia kuin Guruja. Blogikirjoittajille on tärkeämpää julistaa, miten hieno idea indeksisijoittaminen on kuin miettiä sijoittamisen syvempiä kysymyksi - esimerkiksi niitä ongelmia, joita nimenomaan indeksijoittamisessa on. Kaikki omat ideat ovat oikein. Tai sitten julistetaan jonkun välittäjän ylivoimaisuutta - lähinnä mainosrahojen himossa, mutta ei pohdita kysymystä: miten välittäjän kustannukset vaikuttavat pitkä aikaiseen sijoittamiseen - ja onko juuri kehuttu välittäjä kallis pitkä aikaisessa sijoittamisessa?

Kielialue on todennäköisesti myös syy, miksi meillä ei ole Guruja. Jos keskittyy kirjoittamaan tekstiä vain Suomeksi ja Suomen pörssistä, niin harvemmin tulee huomioitua 'suuressa' maailmassa. Lisäksi kilpailu suurilla markkinoilla 'sijoitustaidoista' on sitä verta kovaa, että todella pitää olla todella taitava, ennen kuin tulee huomatuksi oikeana Guruna.

/galleries/gurut/naytto.png

Miten syntyy Guru?

Monet niin sanotuista guruista ovat olleet tuotteeliaita. He ovat tutkineet omalla tavallaan sijoittamista ja tuoneet esiin jotain kiinnostavaa - ainakin omasta mielestään. Gurut ovat esittäneet teorioita ja tapoja, joilla tulee rikkaaksi - tai ainakin luoneet teoriota, miten tämä voisi tapahtua. Jotkut Guruista ovat kirjoittaneet kirjoja aiheesta, toiset taas ovat tulleet tunnetuksi välikäsien kautta. Kaikilla tieteenaloilla on ihmisiä, jotka osaavat tuoda asiansa ymmärrettävästi esiin ja esittää asiansa teoriana, joka toimii. Samoilla periaatteilla syntyy sijoitusalan Guru. Lisäksi he vaativat tietenkin ihmisiä, jotka arvostavat heidän taitojaan.

Eli Guru on siis tavallaan kokenut ihminen, joka osaa kuvata osaamaansa asiaa hyvin. Onko hän oikeasti mestari tai kaiken tietävä asiassa ei ole oleellista, vaan se että hän osaa olla vakuuttava ja osaava - ja tietää riittävästi asiasta.

Guruksi pääseminen siis periaatteessa ei vaadi paljon, mutta asiaan liittyvä arvostamisen saavuttaminen oikeassa mittakaavassa on vaativaa. Asia vaatii paljon harjoittelua. Erillaisissa tutkimuksissa on arvioitu, että mestari syntyy noin 7 vuoden harjoittelun jälkeen Finansialan guruksi pääsee siis, kun sijoitellut riittävän kauan arvopapereihin ja saanut tarpeeksi monta takkiinsa. Kaiken sen jälkeen on löytänyt oman tapansa sijoittaa - ja monet gurut nimenomaan mainostavat sitä omaa, oikeaa tapaansa.

On hyvä olla hyvä, siinä missä on hyvä.

Kommentit

Comments powered by Disqus