Hyppää sisältöön

Sisällön muutoksia

Viikon lopuksi suoritin salkussani joitakin muutoksia. Päätin myydä Robotiikkaan sijoittavan ETF:n pois salkusta ja korvata sen parempaa markkinhintaliikettä ja parempaa osingoa jakavaan Bondeihin sijoittavaan ETF:än INVESCO AT1 CAP BOND EUR HDG. Samalla sijoitin uudelleen saatuja osingoja ja ostin toisen bondeihin sijottavan ETF:än ISHARES USD HY CORP USD DIST.

Käytin ostosten aikana paljon aikaa miettiäkseni tulevan kuukauden mahdollisia muutoksia salkkuni rakenteessa. Tulin tulokseen että en taida kamalasti muutoksia tehdä.

Arvon sijoittamisosio.

On yhtiöitä joiden omistaminen on minusta kiehtovaa. Yksi tällainen yhtiö on Corus Entertaiment, jonka osakkeiden pois myyminen salkusta ja niiden sijoittaminen tiettyym CEF rahastoon nostaisi noin 100 CADilla tammikuun osingoa. Mietin tätä ratkaisua pitkään, mutta kysyin itseltäni haluaisinko, että salkkuni on täynnä rahastoja, joissa ei ole samanlaista kasvollista kosketusta yritykseen, kun on omistaa pala oikeaa yritystä. Onko pelkkä osinkosijoittaminen itsessään minun lopullinen sijoituspäämääräni.

Vaikka miellänkin itseni osinkosijoittajaksi, niin ole sellainen täysimääräisesti. Jos olisin täysimääräinen osinkosijoittaja laittaisin rahani likoon salkkuun, joka olisi täynnä CEF:ejä ja ehkä REITejä. Minua kiehtoo omistaa yritystä, jossa on oikeita ihmisiä töissä. Halua että voin vaikuttaa itse jonkun verran siihen sisältöön, mikä on sijoituskohteeni.

Rahasto sijoittaa puolestani ja varsinkaan CEF-rahaston valintoihin minulla ei ole kovinkaan paljon vaikutusmahdollisuutta. Eli täysisielullisesti en hae maksimaalista osinkovoittoa salkullani.

Saksalaisten osakkeiden omistamisessa on selkeä ongelma osingonmaksun ja verotuksen välillä. Vaikka tarkoitukseni onkin luopua ajan myötä osasta saksalaisista sijoituksistan, niin on yhtiöitä, joiden elämää on osakemarkkinoiden kautta hauska seurata ja omistaa näitä yrityksiä. Olen siis tavallani osta ja pidä ajattelulinjan kannattaja.

Ehkä jopa ostan joku päivä salkkuuni Walt Disneyn osakkeita, sillä pieni oma seqventti media-yhtiöille voisi olla kiva salkussani. Corus ja Disney. Myös terveydenhuolto puolen yritykset voisivat olla paremmin edustettuna salkussani ja vaihtoehtoisen energian tuottajat. Näitä yrityksiä voisin ostaa ilman osinkotavoitetta.

Eli joskus mielsin, että osinkotavoite vuodelle salkussani olisi noin 10%, mutta tällä hetkellä luulen, että olen valmis luopumaan tuosta tavoitteesta ja pysymään siinä 6 -7 % tavoitteessa - ja liittää mukaan joitakin matalan osingon osakkeita.ni

Ilmaston muutos.

Ilmaston muutos on kovasti ainakin Suomessa tällä hetkellä tapetilla. Kun tulevaisuutta pohtii, niin pakosta tulee miettineeksi miten ilmaston muutos vaikuttaa omaan sijoitusmaailmaani.

Omaan sijoituskulttuurini se vaikuttaa, sillä pyrin sijoittamaan muihin kuin öljytaloutta tukeviin energiayhtiöihin. Mutta olen havainnut jonkilaisen kevyen ilmastoahdistuksen vaivaavan kaiken tämän julkisen keskustelun keskellä myös itseäni. Millainen on tulevaisuus maailmassa, joka saattaa muuttua yhä tiukemmaksi asumiseen ja elämiseen liittyvistä vaatimuksissaan. Ja ennen muuta millaiseksi tuleva maailma kokonaisuudessaan muuttuu. Onko mitään järkeä oikeasti sijoittaa tulevaan, jos ei ole täysin varma, mitä tuleva tuo tullessaan? Onko sijoitamisen ainoa juoni siinä, että haluaa tutustua maailman toiminnan rakenteisiin paremmin ja ymmärtää finanssimaailmaa paremmin? Onko tämä lopulta vain harraste, joka tuo ehkä vähän tuottoa päälle?

Joku miljonääri totesi, että aikoo ennen kuolemaansa kuluttaa kaikki rahansa ja nauttia monista asioista, joihin ei ehkä ole nuorempana pystynyt. Pitäisikö tuo ottaa omankin elämän ohjenuoraksi keskiviivan toisella puolella?

Kommentit

Comments powered by Disqus