Hyppää sisältöön

Sijoistusprosessini

Jos avaan hieman hyvin yksinkertaista sijoitusprosessiani. Prosessini jakaantuu kahteen osaan.

  • Pohjois-Amerikka, helppo prosessi.

  • Eurooppa, vaikea prosessi.

  • ETF - hyvin vaikea prosessi.

Prosessini vaikein kohta on luonnollisesti korkea osingoillisten osakkeiden löytäminen.

Pohjois-Amerikan kohdalla näiden löytäminen on lapsellisen helppoa.

Nasdaqin pörssin sivuilta saa suoraan csv-tiedoston, jossa riittävän uusi tilanne kaikista pörssin osinko-osakkeista. Katsoo vain osinkotuottoprosenit ja valitsee. Listan voi ladata täältä https://www.nasdaq.com/dividend-stocks/

Toronton pörssi, thx antaa hienon sivun, jonka kauttaa voi selailla osinkotuottoja. Valitettavasti tiedosto ei pysty latamaan kuten Nasdaqissa. Osoite paikkaan on tässä https://tsx.exdividend.ca/

Euroopan kohdalla ongelma on siinä, että osinkoja jaetaan meidän rakkaalla mantereella enimmäksen kerran vuodessa. Lisäksi pörsseissä välitetään harvinaisen vähän osinkotuottojen kertomisessa. Stutgartin pörssissä on kuitenkin omien havaintojeni mukaan paras englanninkielinen osake-screeneri, jolle voi mukavasti antaa divYieldin hakutermeinä. https://www.boerse-stuttgart.de/en/stock-exchange/tools-and-services/product-finder/stock-screener/ Itse käytän europpalaisten kohdalla paljon oman välittäjäni screeneriä, joka on osoittautunut ihan tehokkaaksi. Tietenkin netistä löytyy muitakin lähteitä asiasta, mutta niiden taso hieman vaihtelee.

ETF. Itketyttää. Netin ETF- screenerit on rakennettu monessa paikassa niin, että jos haluaa nähdä osinkotuloja, niin pitäisi alkaa maksamaan asiasta. Järjetöntä, sillä tarvittaessa voi rakentaa vaikka pienen Python-scriptin, joka tarkistaa nettisivulta ETF:en hinnan ja miten paljon ne maksavat osinkoa ja kertoo sen sitten ilmaiseksi. Tietenkin tuon eteen joutuu tekemään vähän työtä. Joten tässäkin tapauksessa olen käyttänyt välittäjäni screeneriä että https://www.justetf.com sivua. Mutta fakta on, että ETF:llä on surkeat osinkotuottoprosentit. Ainoa syy, miksi ne kiinostavat minua on, että niillä pääsee paremmin kiinni sellaisiin osinko-osakkeisiin, joihin muuten tulisi turhan kallista ja vaivalloista sijoittaa. Ja irlannissa lähdevero on 0%, joten saan vuoden aikaa hyödyntää saamiani osinkovoittoja ennen kuin verottaja ottaa osansa, eli 30%.

Mutta kun riittävän hyvän prosentin osakkeet on löydetty, alkaa seuraava vaihe. Katson osakkeiden trendikäyrää. ETF:ien kohdalla suosin mielelläni aallonpohjassa olevia rahastoja. Osakkeiden kanssa myös, sillä edelletyksellä, että kurssi on alkanut tasaantumaan. Pitkän laskun jälkeen kurssi on alkanut junnaamaan paikallaan.

Jos trendikäyrät ovat mielyttävän näköisiö, tarkastan, että miksi kurssit ovat alhaalla. Ihan suoraan konkurssiin menevää yritystä ei kannata ostaa. Luen myös mitä satuja osakkeesta on kerrottu. Tämän jälkeen arvioin, meneekö firma konkurssiin vai pysyykö se pystyssä 10 vuotta. Jos on todennäköistä, että 10 menee siivillä, niin salkkuun vaan paperia. Jonkin verran siis luen, mitä löytyy taloustietojen puolelta. En ole löytänyt hyvää syytä, miksi teen niin, mutta ehkä se rauhoittaa mieltä vähän. Trendikäyrä on aina ollut paljon puhuvampi informaation antaja.

Yleensä hyvin negatiiviset jutut, joissa on toteamus: Minun Mielestäni.., tarkoittavat sitä, että osake on todella hyvä ostokohde. Ns. laatuosakket ovat todennäköisemmin niitä, joilla on mennyt huonosti, kuin niitä, joilla kaikkien mieslestä menee tosi hyvin. Ja tietenkin hintahaitaria on hyvä katsoa - mutta ei liian kauas menneisyyteen.

Pyrin ostamaan osaketta aina silloin, kun sen arvo on alempana kuin aikaisempi ostokseni. Eli jos ostan uutta paperi salkkuun, en osta sitä, jos kurssi kulkee ylöspäin. Lisäksi en osta, ellei kurssi ole tarpeeksi tippunut alaspäin.

Pyrin myös ostamaan mahdollisemman laajasti korkea tuottoisia osinko-osakkeita. Laajalla kirjolla mahdolliset osinkojen maksamattomuudet eivät muutaman paperin kohdalla kirpaise pahasti. Ja jos joku paperi sattuu menemään konkurssiin, niin menetys jää pienemmäksi. Näin ei ole koskaan käynyt, mutta koskaan ei tiedä.

Tällä sivulla ei muuten ollut yhtään mainosta. En saa penniäkään linkeistä, jotka olen laittanut näkyville. Eikö ole kurjaa? Sivu ei ollut tarkoitettu myöskään neuvoksi. Se kertoi vain miten minä toimin osakkeiden kanssa.

Kommentit

Comments powered by Disqus