Hyppää sisältöön

Sijoittaminen ja Ohjelmisto

Aina silloin tällöin tätä blogia kirjoittaessani - ja muulloinkin - mietin, että pitäisikö kirjoittaa aiheesta, miten luodaan näppärä pieni ohjelma, joka ohjeistaa sijoituspäätöksissä.

Tällaisen neuvojaohjelman tekeminen ei ole vaikeata. Netti pursuaa ohjenuoria ohjelman valmistamisesta vaikka kuinka paljon. Palaset pitää vain osata kuroa kokoon, ja ehkä pitää jopa tietää mitä etsiä.

/galleries/QuestionMark.svg

Säilyttäminen

Ensimmäinen vaikeaa kohta ohjelmassa olisi itse tieto. Tiedon säilyttäminen voi olla yllättävän haastava selittää. Vaikka periaatteessa nykyään kotikoneille saa melkoisia kovalevyjä, joihin netistä haettavaa tietoa voi säilöä useiden vuosien verran, niin joka tapauksessa säilöntätavat voivat olla tuntemattomia tätä blogia lukeville.

Tiedonsäilönnän selittäminen ihmisille, jotka eivät tiedä asian perusteita, voi olla haastavampaa kuin sen päättelyohjelman perusideoiden selittäminen.

Tiedon keruu

Säilyttämistä vaikeampi kohta ohjelmassa on tiedon keruu. Netistä löytyy suuri joukko ei-julkisia rajapintoja, joista saa usean vuoden kurssi-informaatiota ja muuta informaatiota osakkeista. Tunnetuin on vaikka Yahoo, jonka ei-dokumentoituja rajapintoja olen itsekin käyttänyt kurssitiedon hakemiseen. Mutta on paljon rajapintoja, joita yksikertaisesti ei ole lupa käyttää, kuten Bloombergin eräs rajapinta, jota tuli joskus kokeiltua ja sain melkoiset ukaasit luvattomasta käytöstä. Eli tiedonhakemista varten voi joutua tekemään tai hyödyntämään monia eri palikoita eri tilanteissa. Tämän selittäminen on sekä todella työlästä että jossain tapauksissa myös rajapinnan omistajan kannalta ei toivottu juttu.

Haastavaa olisi myös tosi seikka, että tiedon keruu on jatkuvaa prosessia. Tiedon kerääminen eri ilmaisista rajapinnoista on yllättävän pitkä prosessi jopa tietokoneohjelmalta. Prosessin vaiheet pitää suunnitella niin, että ne ovat jouhevat, eivätkä kuluta liikaa aikaa käyttäjältä. Eli asioiden kuvaamisen lisäksi joutuisi myös itse tekemään paljon suunnittelua. Ja aika on arvokasta pienelle osinkosijoittajalle.

Päätelmien tekeminen

Mutta loppupala on helppoa. Esimerkiksi sen asian päättely, milloin trendikäyrä on tasoittunut pitkään jatkuneen syöksyn jälkeen on melko helppo tehdä. Kyseessä on vain regression laskenta. Siihen on paljon ohjeita netissä. Tiedon käsittely aina jouhevaa ja nopeaa, sillä se tapahtuu paikallisella koneella, eikä mitään ulkopuolisia resursseja ole vaatimuksena.

Näitä asioita miettiessäni olen tullut siihen tulokseen, että jos tällaisen haluaa, niin kannattaa ensimmäisenä hankkia itselleen kunnollinen kansainvälinen välittäjä tai taho, joka tarjoaa valmiina mahdollisuuden päästä kurssitietoihin kiinni. Valmiit toimivat rajapinnat nopeuttavat huomattavasti asioiden käsittelyä. Välittäjillä tai vastaavilla on omissa tietokannoissaan tieto valmiina pureskeltuna. Sitä ei välttämättä tarvitse säilöä tai kerätä. Siirtää vain suoraan käsittelyyn. Riippuen millaiseen tietoon on tarvetta, tiedon laadulla ja määrällä on hintasa. Eli yksinkertaisuudesta joutuu maksamaan riihikuivaa rahaa. Joku on tehnyt kaiken työn puolesta, joten hän ansaitsee siitä palkkion.

Loppu sanat.

Nuo kaikki vaiheet, joita kuvasin alussa, ovat toteutettavissa. Minäkin olen valmis toteuttamaan ne, jos joku maksaa tarpeeksi rahaa asian tekemisestä.

Eli lopputulokseksi voin sanoa. Tähän blogiin ei ole tulossa neuvoja, miten kehitellään ohjelmistoja. Tämä blogi kuvaa pienen osinkosijoittajan vaatimaton näperrystä finanssimaailmaan pyörteiden keskellä.

Kommentit

Comments powered by Disqus