Hyppää sisältöön

Sijoittaminen ulkomaille

Miksi keskityin ulkomaisiin arvopapereihin, enkä pyöri Suomen pörssissä? Syyn voi tiivistää yhteen ainoaan sanaan. Pieni valikoima. Mietin pitkään tätä asiaa. Pyörittelin päässäni ajatusta, että syyni voisi olla kalliit välittäjät. Tai vaikka se, että Suomen laki tavallaan petaa markkinoita vaikeiksi ja kalliiksi. Mutta mietinnän jälkeen tulin siihen tulokseen, että ainoa syy on pieni valikoima,

Suomalaiset tai pohjoismaalaiset välittäjät ovat kalliita. Mutta jos Suomen pörssissä olisi suurempi tarjonta, niin määrä todennäköisesti avittaisi sietämään kalliita hintoja.

Määrä voisi innostaa myös kansainvälisempiä välitysfirmoja Suomen markkinoille, mutta luulen, että Suomen puritaani laki laittaisi luun kurkkuun useimmalle firmalle, kuten se tekee jo nyt. Se että hallintarekisteri ei ole Suomessa laillinen on melkoinen este kansainvälisille välittäjille toimia Suomessa. Hallintarekisterin tiellä on ajatus, että kyseinen rekisteri tuo valtavasti rikollisuutta ja pimeää rahaa Suomeen. Suomessa on jo rikollisuutta ja pimeää rahaa, joten en usko hallintarekisterin oikeasti olevan ongelma muille kuin verottajalle. Teoreettisesti veronkierto olisi mahdollista - mutta jo nykyään Suomalaiset voivat käydä kauppaa huomattavasti suuremmissa ulkomaalaisissa pörsseissä hallintarekisterien kautta. On pelkkää vainoharhaisuutta yrittää nähdä kaikkialla epärehellisyyttä.

Suuri valikoima edesauttaa tuottavien osinkoyhtiöiden löytymistä. Jos haluaa tyytyä yhtiöihin, jotka jakavat kerran vuodessa alle neljän prosentin osinkoa, niin Suomen markkinat ovat aivan hyvät. Jos haluaa saada osinkoa joka kuukausi ja että keskiosinko on yli seitsämän prosentin, niin ulkomaalaiset välittäjät ja ulkomaan pörssit ovat parempi ratkaisu.

Miksi ulkomaalaiset välittäjät. Yksinkertaista. Suuremmilla markkinoilla hinnat ovat halvemmat ja kilpailu kovempaa. Kansaiväliset välittäjät voittavat Suomalaiset pienyrittäjät kuluvertailussa.

Riskejä tietenkin ulkomaisilla markkinoilla on. Tulevaisuudessa voi olla, että Euro romahtaa ja kaikki euroopan maat palaavat takaisin vanhoihin valuttoihinsa. Kotimaan markkinoilla kaikki osakkeet olisivat vakiovaluutassa tämänkin teoreettisen riskin toteutuessa. Muita riskejä ovat erinlaiset valtioiden väliset kahnaukset, jotka voivat vaikuttaa myös sijoittajien toimintaan. Olisi pelottavaa, jos Donald Trump keksisi vetäistä ulkomaalaisille sijoittajille erillisen veromaksun tai vaikka tullimaksun.

Mutta sijoittaminen on riskipeliä. Rauhallisuus ja maltti ovat valttia, varsinkin, jos on ottanut riskisijoittajan roolin.

Mutta ei ole täysin totta, että en omista Suomalaisia osakkeita. Minulla on Altiaa ja Huhtamäkeä sekä säästän yhteen itseensäsijoittavaan ETF kuukaudessa pikku riikkisen summan. Kyllä pientä kansallismielisyyttä pitää olla. Hurrasin tänään, kun indeksit jatkoivat laskuaan. Ensi viikolla ostan taas yhden osuuden verran ETF:ää lisää salkkuuni ilman kuluja. Jatkan jonkun aikaa tätä ja vaihdan sitten säästön toiseen itseensä sijoittavaan ETF:ään. Sijoittajalla kannattaa kuitenkin olla enemmän kuin yksi välittäjä ja enemmän kuin yksi salkku. Hajautus kannattaa joka suhteessa.

Kommentit

Comments powered by Disqus