Hyppää sisältöön

Sijoittamisen itseisarvo

/galleries/Lokakuu2019/Lokakuu2019.png

Miten tärkeä asia sijoittaminen lopulta on tässä maailmassa? Omasta mielestäni sijoittaminen ei ole maailman tärkein asia, vaikka joku saattaa kuvitella toisin katsoessaan tämän lokakuun arvosijoittamissalkkuni lukemaa - salkkuni, joka nyt vain istuskelee siellä jossain ja jota katson ehkä ohimennen kerran kuussa. Toisinaan salkku näyttää katastrofilta ja toisinaan se näyttää joltain muulta. Ja kannattaa aina muistaa, että katsottaessa arvon kehitystä, niin lyhyt aikaisilla tiedoilla ei juuri tee mitää, vaan vasta kokonaisuus ratkaisee.

Sijoittaminen ei ole elämän itseisarvo, ei edes silloin kuin se on ammatti. Sijoittaminen voi olla yksi elämään liittyvistä palikoista, mutta elämässä on monia muita palikoita, jotka voivat olla paljon kiehtovampia. Olen niitä tyyppejä, joiden mielestä sijoittamista ei kannata alkaa nuorena, koska säästämiseen menevät rahat voivat olla paljon hyödyllisempiä monissa muissa jutuissa. Toki säästetyt rahat koko elämän mittakaavassa voivat vanhana olla ns. laskemien mukaan suuria, mutta yhtä suuriin lukuihin voi päästä monilla muillakin tavoilla kuin säästämällä rahaa osakkeisiin. Ne jotka käskevät aloittaa sijoittamisen nuorena, ovat tyyppejä jotka haikailevat omaa nuoruttaan ja eivät näe missään muussa kuin rahassa olevan elämän suola. Toki jos raha on maailman tärkein juttu, niin siitä vain. Säästä itsesi verille jo heti lapsena.

Tämä blokkaus on tipautus niihin mielipiteisiin, joihin netissä pyöriessä törmäilee.

Sijoittaminen ja kannattavuus.

Mediasta on hauskaa poimia suuria tapahtumia esiin näyttämölle. Kun jollakin käy hyvä onni, niin hän on välittömästi ansainnut huomion. Harvemmin kukaan huomaa niitä taustalla olevia, jotka puurtavat ja saavat voittonsa kovalla työllä.

Menestyminen sijoittamisessa on usein puurtamista ja odottamista. Mitä pienemmällä summalla aloittaa, sitä enemmän pitää tehdä työtä rahansa eteen. Luin erästä blogia, joka oli kirjoitettu näkemyksellä, että ne asiat, joita media ylimainostaa, kannattaa epäillä. Kaikkea tässä maailmassa kannattaa epäillä. Oma motiivini tulee siitä, että epäilen vahvasti Suomalaisen eläkejärjestelmän toimivuutta tulevaisuudessa. Mutta en kuitenkaan mieti sitä, että jos Suomalainen järjestelmä romahtaa, onko sijoittamisella ansaituilla rahoilla enää mitään arvoa. Totta tulevaisuus on arvaamton ja mikään ei takaa, että millään tavalla säästetyistä rahoista on mitään iloa tulevaisuudessa. Mutta toisaalta jos katselee elämää hieman valoisimmin silmin, ymmärtää että jos osaa nauttia elämstä kokonaisuutena - niin maailmassa on paljon asioita, joilla on arvoa tulevaisuudessa.

Tarkoitan sanalla Arvo ihan muita asioita kuin rahalla arvottavia asioita.

Kaikki toiminta, josta nauttii on elämän kannalta kannattavaa ja arvokasta, joten sijoittamisella voi olla oma lohko elämässä. Vaikka sijoittaminen ei toisikaan mitään ihmeellistä mukanaan, niin ainakin siitä on voinut nauttia. Ja samoin on voinut nauttia ulkoilusta, pyöräilystä, elokuvissa käymisestä, hetkistä puiston penkillä, keskusteluista .... Elämästä!

Sijoittaminen kannattaa, jos siitä nauttii ja siitä saa sisältöä elämään. Se tuoko se rahaa, on todellisuudessa aika vähäpätöinen asia, sillä lopulta raha ei luo elämäämme vaan ne asiat, jotka ovat elämässä mukavia. Voi olla että rahalla saa joitakin ulkokuori asioita, mutta on paljon asioita, joita rahalla oikeasti ei saa. Mutta jos saat nautintoa rahasta ja sijoittamisesta, niin hienoa, se on sinun juttusi.

Muista kuitenkin elää elämääsi nauttien. Elämää ei kannata tukahduttaa vaan siihen kannattaa sukeltaa.

Sijoittamisen ongelmat.

Siellä missä on rahaa, on aina olemassa joukkoa, joka yrittää hyötyä toisten rahoista. Tämä on sekä sijoittamisen suurin hyöty että suurin ongelma. Jokainen sijoittaja yrittää hyötyä jokin yrityksen kuvitteellisesta arvosta ja siitä, että toiset laittavat tuohon arvoon rahaa. Jotkut yrittävät hyötyö yrityksen tuottamasta tuottovirrasta eli osinkosta. Ongelma on siinä, että voiton nälän avulla voidaan sijoittajia huijata erillaisilla kuvitteellisilla mahdollisuuksilla.

Sijoittamisen suurin ongelma on aika ja muutokset. Toisaalta ihmiset uskovat ajan tuovan vain hyvää, mutta aika on armoton tyyppi, joka tekee mitä tahtuu. Tulevaisuutta ei voi ennustaa millään tekniikalla tai millään koneella tai millään teknologisella keksinnöllä. Ei ole olemassa mitään tunnuslukua, joka osaisi ennustaa. Sijoittaminen perustuu uskoon paremmasta tai uskoon, että juuri oma tapansa sijoittaa on se oikea tapa saada tulosta.

Itselläni on jatkuva ongelma pysyä omassa sijoituslinjassani, sillä sijoitusmaailmassa on niin monia tapoja sijoittaa. On arvoon sijoittamista, eli ostaa ja myy osakkeita. Sitten on mahdollista käyttää ns. nollasumma sijoitusvälineitä, kuten futuureja, optiointa, termiinejä ja näistä kehitetyjä sijoitusinstrumetteja; välineitä joiden voima perustuu vedonlyöntiin jostain asiasta. On joukkovelkakirjoja, joihin sijoittaminen on suhteellisen turvallista, mutta kallista ja pienivoittoista. Voi käyttää sijoittamiseen mitä omituisempia matemaattisia kaavoja tai jopa neuroverkkoa.

Tapoja, instrumentteja ja menetelmiä riittää. Valitse niistä sitten se omasi.

Ja kaiken lisäksi on vielä analyytikkoja ja muita sijoittajia, jotka heittävät ilmoille melko perusteettomia heittoja medisassa, joita sitten media käyttää innokkaasti hyväkseen todistellessaan asioita. Kaikenlaisia väitteitä näkee koko ajan. Eräskin puolijulkkis heitti ilmaan suoraataan legendaarisen väitteen, että 'osta ja pidä' taktiikka olisi kuollut teknologisen kehityksen myötä. Mutta fakta on, että teknologia ei ole muuttanut mitenkään tosiseikkaa, että kaupankäynti vaihtelee tilanteiden mukaan, ja yrityksten toiminta on sidoksissa ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. 'Osta ja pidä' tekniikka on olla aina yhtä typerä ja järkevä tapa sijoittaa - ratkaisevaa ei ole että käyttää menetelmää vaan se, miten sitä käyttää.

Ja myös on näitä todistelijoita, joista toiset sanovat että sijoitaminen ei ole nollasummapeliä ja toiset taas väittävät että näin ei ole.

Sijoittamisen yksi vaikeuksista on kyetä näkemään koska ohjeita ja neuvoja antavat niin vakuuttavat tyypit oikeasti puhuvat täyttä roskaa.

Merkitys

Sijoittamisen merkitys on nähtävä kunkin ihmisen omaa arvomaailmaa vasten. Sijoittaminen on tärkeätä osalle ihmisiä, jotka haluavat nähdä juuri rahan olevan se oleellinen seikka elämässä ja rahan tekemisen nostavan omaa statusta. Sijoitaminen voi olla tärkeää ihmisille, jotka unelmoivat paremmasta tulevaisuudesta ja ns. itsenäisemmästä elämästä. Jotkut uskovat että saavat rahalla valtaa päättää omista asioistaan.

Sijoittaminen ei ole tärkeätä nille, jotka ovat löytäneet maailmaasta muita arvoja, jotka ovat heille rahaa tärkeämpiä. Elämän voi elää onnellisena alusta loppuum ilman että pyrkii koko ajan saavuttamaan voittoa ja rikkautta. Omasta elämstä ja sen linjoita voi päättää ihan ilman rahaakin.

Nämä kaksi erillaista tapaa katsella maailmaa harvemmin ymmärtävät toisiaan, mikä on ikävää, sillä ymmärrys on se mitä nimenomaan tässä maailmassa tarvitaan.

Eli jos sinun mielestäsi olit typerä nuorena, etkä aloittanut sijoittamista varhain, jotta olisit nyt rikas - niin älä julista, että aloittakaa sijoittamaan nuorena vain oman itsesi takia. Sijoittamisen merkitys ei välttämättä ole sama muille kuin sinulle. Kaikki eivät katso menneisyyttään haikeina ja ajattele, että olisimpa toiminut näin. Voi olla että heidän valitsemansa linja käyttää rahansa oppimiseen, tutustumiseen ja liikkumiseen on ollut paljon parempi kuin valinta tiukasta elämästä säästölippaan äärellä. Viimeien kommentti ei toki tarkoita, ettei voisi saada kaikki mainitut asiat, mutta se viitaa siihen, että liian vakavasti ei kannata suhtautua sanoihin:'Tehkää näin...'

Sijoittaminen on vain yksi pieni osa elämää, sille ei kannata antaa liian suurta merkitystä, ellei se sitten omasta mielestä ole ylitse menevän kiintoisaa puuhaa. Rikastuminen tai köyhtyminen ei tee ihmisestä parempaa ihmistä.

Kommentit

Comments powered by Disqus