Hyppää sisältöön

Sijoitussäästötili

Nyt olemme saaneet vihdoin paljon puhutun sijoitussäästötilin speksit. Säästötilin rajaksi tulee 50000 ja sinne ei voi siirtää vanhoja osakesalkkujaan.

Seuraava mietelmä on kirjoitettu globaalin osakekaupan näkökannalta. Voi olla että Suomen markkinoille sijoittavalla on toisenlainen näkemys asiasta.

Puntarointia haitoista.

No vaikka 50000 on aika matala arvo tällaiselle säästötilille, niin pohdin tuota lukua puntaroidessani että voihan tiliä käyttää esimerkiksi sijoitusasunnon ostoa varten rahan säästämiseen. Varsinaiseen elämän mittaiseen säästämiseen 50000 on surkea raja. Se tekee todella pitkäaikaisen säästämisen melko vaikeaksi.

Mitä tapahtuu, kun olet säästänyt esimerkiksi 20 vuotta ja huomaat, että raja tulee vastaan? Pitääkö salkku myydä pois ja ottaa veroseuraamukset? Muuttuuko salkku siinä vaiheessa verolliseksi?

Se että ei voi vanhoja positioneita siirtää salkkuun ei sinänsä ole kovin paha juttu piensijoittajalle, kun muistaa, miten suuriksi positionin siirtokustannukset voivat tulla. Koska tulevan tilin raja on 50000 ei niiden, joille positionin siirtäminen ei juuri tekisi tiukkaa salkun tuottoon verrattuna, edes tarvitse pohtia tilin käyttämistä.

Tärkein huolenaihe tilissä on politiikka. Puolueiden kannanotoissa on nyt jo nähtävissä merkkejä siitä, että tilin raameihin tullaan tarttumaan myös tulevaisuudessa. Sijoittaminen on pitkä aikaista puuhaa. Itse en ainakaan halua laittaa rahojani sellaiselle tilille, jonka sääntöjä jokainen hallitus rukkaa - ja nykystandardin mukaista on, että huonoin kokonaisuus jää lopulta voimaan.

Vaikka nykyisen hallituksen linjavedot tuntuisivatkin ihan kohtuulliselta säästömielessä, niin katsoisin silti pari hallitusta ennen kuin alkaisin sijoittamaan kuvatulle tilille mitään. Lisäksi tietenkin kannattaa katsoa millaisille välittäjille tämä tili avautuu ja minkälaiset lopulliset kustannukset ovat. Jos ulkomaisten osakkeiden ostaminen tilille tulee kalliiksi, niin miettisin jonkun kerran haluaako tällaiseen tiliin lainkaan laittaa rahansa, vaan ennemmin tyytyä tilin verotukseen.

Puntarointia eduista.

Mutta lyhyt aikaiseen sijoitustoimintaan tili voi olla hyvä, mutta toisaalta, mitä eroa nykyiseen lyhytaikainen sijoittaminen tuo? Totta - ero on verotuksen käänteinen korkoa korolle ilmiö. Eli jos pystyy ostamaan ja myymään verottomasti, vero koko summasta ulos otettuna ei ole sama kuin jatkuva kauppatoiminnan verottaminen.

Unohdetaan välittäjän kulut toistaiseksi.

Eli jos pelaat vaikka 15000 eurolla päiväkauppaa - jaat rahat kolmeen osaan ja pelaat 0.25 häviörajalla ja keräät 0.5% voitolla - olettaen että välittäjän kulut mahdollistavat tämän. Saat 0.25% voiton monien myyntien jälkeen. Tämä 37 euroa voittokerta. Tietenkin voitat enemmän ja todennäköisesti myös häviät, mutta tuottosi noin keskimäärin tulee olemaan 37 euroa per myyntikerta - mikäli käytät koko summaa JA SIJOITAT PAPEREIHIN JOIDEN TRENDI ON NOUSEVA LYHYT AIKAISESTI. Teet kauppaa kahdesti viikossa - jos et ole sijoitussäästötilillä maksat jokaisesta kaupasta veroa. 37 eurosta vero on 11 euroa. Keskiarvoisesti voit saada vuodessa kauppaa 3828 josta maksat vuodessa veroa korkoa korolle ilmiön mukaan joka myynnillä. Eli saat voittoa per myynti 0,175% verojen jälkeen. Maksat veroja per kerta 0,075% => (1+0,00075)^104 = 1,081 kertoimella eli 1,081 * 11 = 11.89. Vuodessa maksettu vero: 1236,76. Jos maksat veroa tilin päättyessä vain kerran, niin maksettu vero 1148,4 euroa.

Totta, säästät hieman veroissa jos pidät tiliä muutama vuosi ja käytät sitä puhtaaseen päiväkauppamaiseen toimintaan. Mutta mikäli välittäjän hinnasto on korkea, saattaa tämä voitto romuttua täysin. Jos kulut ulkomaan kaupalle ovat 8 - 15 euroa niin tämä on per osto/myynti => 16 - 30 euroa. Jos voitto on kerralta 37 euroa, niin jos kävisit vain kauppaa yhdellä paperilla koko ajan, mikä ei ole järkevää => kulut: 43% - 81% voitosta. Eli välittäjän vaikutus tuottoon on paljon suurempi kuin verottajan. 3.5 euron kulut: 10% (vain mainostaakseni ulkomaisia välittäjiä). En viitsi edes kertoa kuinka paljon nämä scenaariot ovat koron korolla. Ja tämä skenaario oli vain yhden paperin skenaario. Tosin pienellä kaupankäyntimäärällä kulujen määrä on vakio - eli korkoa ei ole. Tällöin summa on kustannusten määrä kertaa myyntikerrat. Mutta tämä riippuu tietenkin välittäjästä. Esimerkkitapauksessa kulut olisivat todennäköisesti 1664 - 3120 euroa. Kokonaisvoitto olisi 3828 euroa.

Mutta totta. Verotuksessa voittaa vähän. Jokainen voi miettiä, onko verottaja lopultakaan niin kauhea mörkö tässä pelissä. Mutta tämä tietenkin riippuu sijoitusstrategiasta. Jos ostaa suurella määrällä ja myy suurella määrällä ja voitolla, niin välittäjän osuus pienenee ja verottajan osuus kasvaa. Kaikki on suhteellista.

Päätelmä

Tili ei sovellu pitkäaikaiseen osinkosijoittamiseen, koska tulevaisuus tilillä ei välttämättä ole stabiili vielä vuosiin - ja koska tilillä on epäilyttävä 50 000 euron raja. Mutta tili soveltuu tehokkaaseen päiväkauppaan muutaman vuoden ajaksi, joilloin voittaa verotuksen välisen eron suhteen. Päiväkaupassa ei ole ulkomaillakaan minkäänlaisia lähdeveroja kuten taas on osinkotuloissa, joten tähän tarkoitukseen tili on omiaan. Luonnolisesti laskema vaatii matalia kaupankäyntikustannuksia - eli välittäjän valinta on tärkeä. Laskelmasta voi nopeasti ymmärtää, että kaupankäyntikustannukset voivat käydä tilillä suuremmiksi kuin vero, jolloin tilin käyttäminen edes päiväkauppaan voi olla typerää, jos kulut eivät ole matalia. Tilin hyödyllisyys riippuu paljon kustannuksista ei verottomuudesta.

Lyhytaikaisessa säästämisessä taas on järkevämpää keskittyä tuotteisiin, joissa ei ole vaihtelun varaa eli pankkitileihin, joukkovelkakirjoihin tai muihin korkoinstrumentteihin - kuin lähteä tämän tilin kelkkaan. Mutta jokainen tekee omat päätöksensä. Jonkun vuoden tilin nykyiset ehdot voivat pitää, mutta lähivuosien aikana on hyvä asettua tarkkailuasemiin. Harkita enennen kuin ryntää peliin. Voihan olla että olen väärässä, ja tili muotoutuu todella mahtavaksi välineeksi sijoittajalle.

Varsinaiseen pitkäaikaiseen säästämiseen tili on hieman liian riskialtis ainakin toistaiseksi. Olen erimieltä punaista leiriä edustavien puolueiden kanssa. Tällä tilillä eivät rikkaat rikastu entisestään, päin vastoin köyhemmillä olisi mahdollista saada rahaa enemmän itselleen. Todella rikkaille tili on täysin turha juttu näillä spekseillä. Se on ilmeisesti ollut tarkoituskin.

Kommentit

Comments powered by Disqus