Hyppää sisältöön

Sijoitussuunnitelmia

Minulla on tarkoituksenani ostaa kolmea uutta kanadalaista paperia salkkuuni. Teen tällä hetkellä pientä kartoitusta, mitkä paperit olisivat hyvi. Kartoitusmenetelmäni käytän muunnettua Piotroskin pisteytystä sekä Roitersin-raportti pisteytystä, jonka otan asioiden yksinkertaistamiseksi suoraan Reutresin raporteista. Lisäksi sekoitan näihin vähän puhdasta omaa järkeilyä.

Piotroskin pisteytyksessä aion käyttää hyväkseni palvelua nimeltä Yahoo finanssi, koska en halua kahlata läpi suurta määrää tulosjulkistuksia, vaan saada näkemykseni nopeasti ulos.

En myöskään käy kaikki Kanadan pörssin papereita läpi, vaan korkeaa osinkoa jakavia Kanadalaisia peruspapereita jonkin verran. Rajani liikkuvat 6.5 - 12% dividend yieldin kohdalla, mutta luulen valinnan osuvan yli 7% divyield papereihin.

Käytännössä aion luoda kevyen tietokannan itselleni tietyjen Kanadalaisten yhtiöiden tilasta, jonka pohjalta myöhemmin pystyn hankkimaan lisää Kanadalaisia papereita, mikäli katson asian tarpeelliseksi.

Piotroskin pisteytys muunnettuna omaan käyttöön.

Professori Joseph D. Piotroski kehitti pisteytysmenetelmä aikonaan kirjanpidon opettamisen ohella. Se on menetelmä, jolla pyritään tunnusluvuin löytämään tunnuslukujen avulla pienyrityksiä, joiden taloudellinen tilanne on on hyvä. Menetelmä vertaa kahta vuotta keskenään ja pyrkii näkemään onko yrityksen toiminta vahvalla pohjalla.

Alkuperäinen pisteytys rakentuu kahdeksan kohdan ympärille, joista kustakin saa yhden pisteen. Nämä ovat positiivinen nettotulos, postiivinen ROE, positiivinen operatiivinen kassa virta, kassavirran ja nettotuloksen vertailu niin että kassavirran pitää olla suurempi, pitkäaikaisen velan lasku, current rationin kasvu, uusia osakkeita ei ole laitettu vuoteen jakoon, edellistä vuotta suurempi gross margin, myyntien ja oman pääoman keskiarvon suhden.

Piotroskin pisteytyksen heikkous on kyvyttömyys vertailla niitä yhtiöitä, joilla gross marginia ei voi laskea - sekä pyrkimys saada lyhytaikaista voittoa kurssien avulla. Itse haen pitkäaikaista tuottoa, joten lyhyt aikaiset mittarit eivät sovi käyttööni. Pisteytys pitää olla tiukempi.

Oma versioni, jonka painotukset ovat hieman erillaiset kuin alkuperäiset, on seuraava:

 • Valitaan vain yli 6% dividend yield yhtiöt listalle.

 • Poistetaan listalta kaikki, joiden Current ration on nyt alle 1,5. Ja ne joiden Current rationia ei ole nopeasti saatavissa.

 • Poistetaan listalta kaikki joiden ROE ei ole ollut positiivinen tänä vuonna tai sitä edellisenä tai sitä edellisenä

 • Poistetaan kaikki joiden current ration on ollut alle 1,5 tänä vuonna tai sitä edellisenä tai sitä edellisenä

 • poistetaan listalta kaikki joiden nettotulos ei ole ollut positiivinen tänä vuonna tai sitä edellisenä tai sitä edellisenä.

 • Poistetaan kaikki joiden operatiivinen kassavirta ei ole ollut positiivinen tänä vuonna tai sitä edellisenä tai sitä edellisenä

 • operatiivinen kassa virta ollut muutaman vuoden suurempi kuin nettotulos. 1 p

 • pitkä aikanen velka on ollut laskemassa muutaman vuoden, 1 p.

 • dept/equity ration on ollut laskussa muutaman vuoden ajan 1 p.

 • pitkä aikanen velka on laskenut edellisvuoteen nähden 1p.

 • netinterest margin on pysynyt vähintään samana kuin edellisenä vuotena. 1 p

 • myyntien ja oman keskiarvon suhde. 1 p

Maksimi on 6 pistettä, sen jälkeen kun kaikki ei kiinnostavat on siiretty sivuun. Seula on varsin tiukka ja aloittaa pisteen laskenna vasta sen jälkeen, kun kiinnostamattomat on poistettu pelistä. Tarkoituksena on tuoda listalle ainoastaan sellaiset yritykset, joilla todennäköisesti on rahkeita pysyä vuosia pystyssä. Toki karsinta voi poistaa ihan hyviä yrityksiä listalta, mutta idea on pienentää hieman riskiä. Vaikka olenkin riskisijoittaja, ajattelin seuraavassa sijoituksessa pelata tunnuslukupeliä ja vilkaista, onko tunnusluvuilla oikeasti merkitystä. Mutta vaikka käytän tunnuslukuja, niin etukäteen on selvää, että syntyvä lista on äärimmäisen riskialtis lista joidenkin sijoittajien mielestä. Tämä johtuu suhteellisen korkeasta Dividen Yield arvosta.

Pitroskin menetelmässä yhtiöitä verratiin vielä kurssin ja kirjapito-arvon perusteella, mutta oma listani seulotaan Reutersin julkaiseman yhtiöraportin antamien pisteiden avulla. Ne yksinkertaisesti lisätään mukaan jo antamiini pisteytykseen.

En pidä tunnuslukuvertailua jumalana, jonka mukaan mennään, vaan teen päälle kevyen katsannon yrityksiin, etteivät ne kuitenkaan riko omia arvojani ja oikeasti haluan sijoitaa niihin.

Mainittakoon että iso joukko salkkuni nykyisistä yrityksistä ei pääsisi yllä olevan seulan läpi.

Dividend Yieldin ja Current Rationin perusteella listalle jääneet yhtiöt.

Listan ehtojen kovuuttaa kuvaa se, että Kanadan pörssistä löytyy pari kymmentä osaketta, jotka pääsevät alkuseulan läpi, eli kahden ensimmäisen rankkauskohdan. Tunnustan, että käytin screeneriä current rationin metsästyksessä, jolloin voi olla, että pois rankattujen joukossa oli paperia, joiden current rationia ei vain oltu laitettu julkisiin järjestelmiin ja joiden current ration saattoi ylittää rajaehdon. Mutta perusteenani on ajan käytön minimointi tarkastukseen.

Tiedän etukäteen alla olevasta listasta, että mm HIGH LINER FOODS INC saisi kovat pisteet Pitroskin menetelmällä. En tässä kuvaa alla olevan listan läpi käyntiä. Listasta on pöistettu kaikki ne yritykset, jotka jo löytyvät salkustani. Ja tässä kohta sanottakoon, että en suosittele ketään ostamaan yhtään näistä yrityksestä. JOKAINEN niistä on riskialtis Kanadalainen pienyritys, joiden taloudellinen tilanne voi olla kyseenalainen.

Alla olevista tulen kuitenkin valitsemaan lähiaikoina kolme.

SONOR INVTS 1ST PREF 9%

DIVERSIFIED ROYALTY CORP

ALARIS ROYALTY CORP

CROWN CAPITAL PARTNERS INC

CANWEL BUILDING MATERIALS

COMPUTER MODELLING GROUP LTD

RUSSEL METALS INC

GLUSKIN SHEFF + ASSOCIATES I

ACADIAN TIMBER CORP

AUTOMOTIVE FINCO CORP

LUCARA DIAMOND CORP

SUPREMEX INC

EXCHANGE INCOME CORP

WAJAX CORP

DECISIVE DIVIDEND CORP

ARC RESOURCES LTD

TORSTAR CORP - CL B

HIGH LINER FOODS INC

MOSAIC CAPITAL CORP

TRANSALTA RENEWABLES INC

Listan läpikäynti ajankohta.

Käyn listan läpi ennen tulevan kuun puoliväliä, jolloin tiedän mitkä yhtiöt ovat läpäisseet seulani. Odotan mielenkiinnolla lopputulosta, joka joku nopea, jonka käytössä on fundamentaalitiehoin kytketty ohjelmisto voisi laskea muutamassa sekunnissa.

Kommentit

Comments powered by Disqus