Hyppää sisältöön

Stop-Loss

Luin vähän aikaa sitten erään blogin, jonka kirjoittaja soimasi joitakin aloittelijoille annettuja ohjeita ja mainitsi, että Stop-Loss:in käyttäminen osakkeiden kaupassa on typerää hänen mielestään. Blogia luettuani ymmärsin, että kyseinen bloggaaja ei oikeasti ymmärtänyt, mitä Stop-Loss tarkoittaa. Eikä hän myöskään näyttänyt ymmärtävän, että maailmassa on muitakin sijoitustapoja kuin omansa.

Olen sitä mieltä, että aloittelijalle Stop-Lossin käyttämisen neuvominen on järkevää.

Olen ehkä aikaisemminkin puhunut ohimennen kaupasta, jossa tätä 'myy heti ennen kuin tulee liikaa tappiota' menetelmää on kuvattu. Mutta tutustutaanpa siihen nyt sitten paremmin.

Osakekauppaa todennäköisyyksillä.

Aloitetaan hieman kauempaa historiasta. Puhutaan ruletista. Voisimme puhua myös nykyaikaisista pelikoneista tai mistä tahansa monista muista menetelmistä, jotka itseasiassa perustuvat enemmän tai vähemmän voiton varmistamiseen. Mutta ruletti on helpoin ymmärtää.

Ruletissa on tietty määrä numeroita satunnaisessa järjestyksessä ja rulettipöytä, jossa samat numerot ovat ruudutettuina, niin että niille voi laitaa rahaa vedonlyöntiä varten. Kuula pyörii ruletissa ja näyttää satunnaisen numeron. On mahdollista lyödä vetoa yhdestä numerosta, numeroalueesta, numerorivistä tai puolesta numeroa. Kuulostaa satunnaiselta, mutta oikeasti - ruletin omistaja voittaa aina, eikä rulettipöydässä ole mitään oikeasti satunnaista.

Mitä ihmettä? Eikö se selvästi ole satunnainen peli?

Ruletissa on tietty määrä numeroita JA numero NOLLA. Jos lyö vetoa punaisista tai mustista - jaottomista tai jaollisista, useampi uskoo, että voitto todennäköisyys on 1/2 - mutta se ei ole, jos katsoo numeroita, niin numeroita varsinaisella laudalla on 36 - 0 on erikoisnumero, jonka tuleminen peliin voittaa kaiken laudalla olevan. Nollaankin voi panostaa, mutta nollaan ei voi panostaa kuin laittamalla sille vedon. Se ei kuulu mihinkään ryhmään. Näin ollen jos lyö vetoa punaisen tai musta puolesta, niin voittotodennäköisyys on 18/37 = 48% ja pankin voittotodennäköisyys on 52%. Näin ollen kun pelataan todella paljon pelejä, niin mitä tahansa ruletissa tapahtuu, niin pankki voittaa 4% verran pitkällä tähtäimellä. Amerikkalaisessa ruletissa, jossa on lisäksi 00, voitto todennäköisyys on jopa suurempi. Nolla toimii voiton mahdollistajana kaikissa mahdollisissa kombinaatioissa joita ruletista löytyy. Sen avulla talo tekee aina voittoa.

Stop-Loss perustuu tälle samalle ajattelulle.

Useinkin kun seuraa useiden osakkeiden trendikäyriä, osuu käyriin, jotka säännöllisesti tekevät aaltoliikettä - tai jotka ovat vähän aikaa tehneet jo puhdasta nousua. Olen itsekin tehnyt tällaisella käyrällä voittoa. Viimeeksi tätä edeltävänä kesänä, kun koko indeksi teki aaltoilevaa liikettä päivästä toiseen. Näissä tapauksissa voi olla todennäköistä, että ostettaessa osaketta oikeassa kohdassa, osake kulkee ylöspäin. Mutta koska osakemarkkinoilla on vaikea oikeasti ennustaa, mitä tapahtuu, voi olla että kurssi lähteekin alaspäin. Jos pitää tarkaa rajaa, missä kohtaa suorittaa tappiolle myynnin, eli käyttää Stop-Loss arvoa, niin pitkällä aikavälillä päätyy voitolle, vaikka paikoitellen joutuu häviölle. Esimerkiksi jos hyväksyy 1% tappion, mutta vaatii vähintään 1.2 % voiton, niin pitkällä juoksulla voittoa tulee vähintäin 0.2%, jos pelaa sellaisissa peleissä, missä selkeästi trendin liike osoittaa olevan todennäköistä voiton tulevan. Puhdasta matematiikkaa.

Jos sen sijaan ostaa lisää laskevaa osaketta, niin tappiota tulee lisää, eikä voi enää käyttää todennäköisyyttä apunaan pelissä. Todennäköisyyttä käytettäessä pitää olla erittäin säntillinen, mukana kurssin liikkeessä ja todella hermot tarkkana - ja omistaa rahaa sen verran, että kykenee koko ajan pysymään pelissä mukana. Tämä menetelmä ei todellakaan sovi köyhille eikä heikkohermoisille eikä niille, jotka eivät säntillisesti pysy linjassa.

Tietenkin tämä vaatii jatkuvaa kurssien seuraamista. Sen sijaan tämä ei vaadin mitenkään tietämystä siitä, millainen on yritys, johon sijoittaa. Kyse on pelkästään todennäköisyydestä.

Stop-Loss on todennäköisesti luonut käsitteen osto-optio - tai itse uskon niin. Kun ihmiset pelaavat ostamalla osakkeita, niin eikö olekin näppärämpää ostaa mahdollisuus ostaa osaketta myöhemmin, kuin leikkiä todennäköisyyspeliä kalliilla hinnalla heti?

Näin ollen väitän, että stop-loss on yksi maailman käytetyimmistä tavoista hakea voittoa markkinoilta, ja jokaisen aloittelijan pitäisi tuntea menetelmän perusteet vähintäin. Jos niitä ei tunne, niin ei tiedä mitään osakemarkkinoista.

Useimmat sijoittajat eivät osaa sijoittaa stop-lossia käyttämällä, sillä he sekoittavat enemmän tai vähemmän tunteita sijoittamiseen - ja tuntevat, että tappio on hankala niellä tai ovat vain niin ahneita, että eivät ota voittoa ajoissa, vaan ajattelevat että odotetaan. Tietenkin, peliä voi pelata aina voittoprosentin saavuttamisen jälkeen nostamalla stop-lossia perässä - eli trailaamalla - mikä toistaalta on mahdollistakin monien välittäjien järjestelmissä. Näin ollen varmistaa itselleen näissä tapauksissa maksimivoiton. Mutta kannattaa aina muistaa, että stop-loss ei ole tae, että raha tulee tarkalleen arvossa. Se on vain varmistus, että myynti aloitetaan kyseisessä arvossa. Eli esimerkin 1.2% voitto voi olla hieman alakanttiin, mutta jos tätä alkaa käyttämään, niin oppi tulee kyllä kantapään kautta.

Stop-Loss harvemmin sopii ostaa ja pidä menetelmän käyttäjälle, mutta erittäin hyvä apuvälinen ns. päiväkauppaan, jossa pyritään myynti tekemään mahdollisemman nopeasti oston jälkeen.

Kommentit

Comments powered by Disqus